Insights

​FIRO: een realistische kijk op financiële onafhankelijkheid?

Door Thomas van der Lee op 10 maart 2022 - leestijd: 4 min
​FIRO: een realistische kijk op financiële onafhankelijkheid?
Insights

Eerder met pensioen gaan... het is een wens die velen hebben. Zeker de aanhangers van FIRE (Financial Independence Retire Early). Daar moet dan wel een hoop voor wijken. En dat is teveel zegt een steeds grotere groep van die aanhangers.

Zij pleiten dan ook voor FIRO. FIRO is het alternatief voor FIRE waarbij je ervoor kiest om er vaker tussenuit te gaan in plaats van dat je ervoor kiest om op latere leeftijd eerder met pensioen te gaan.


Eerst even opfrissen, wat is FIRE ook alweer?

FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Het is een groeiende beweging van mensen die de FIRE-principes toepassen met als doel om jaren eerder met pensioen te gaan dan zou mogen.

Hoewel het niet voor iedereen zal gelden, is een belangrijke mijlpaal voor de beweging het moment dat je financieel onafhankelijk (FI) wordt. Dit is het moment waarop het geld dat je met je investeringen verdient, je uitgaven dekken.

Wanneer dit keerpunt is bereikt, is het aan jou om te kiezen of je nog wilt werken of al eerder met pensioen gaat (RE). Jij bepaalt vanaf dat moment hoe je je tijd en leven door gaat brengen.


Wat is FIRO?

FIRO staat voor Financial Independence Retire Often. Vaak (Often) in plaats van Vroeg (Early). Dat is dan ook het grote verschil tussen FIRO en FIRE. Het doel van FIRO-aanhangers is niet om zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan maar om vaak een tussenpensioen te nemen. Denk hierbij aan het nemen van een tussenjaar om op vakantie te gaan naar een ver land of om gewoon de tijd te nemen om aan je gezin te besteden. De tijd hiervoor kun je verkrijgen door het opnemen van onbetaald verlof of, als dat niet mogelijk is, om je baan op te zeggen.

Je vrije tijd kun je dan naar eigen smaak invullen. Maar het is ook een mooie manier om even terug te kijken. Ben je blij met hoe het gaat? Sta je in het leven waar je wilde staan en gaat je carrière nog de goeie kant op? Even van het gas af gaan geeft je de mogelijkheid om de tijd te nemen om terug te kijken op het leven en goed na te denken over wat je in de toekomst wil en wat je gelukkig maakt.

In de tijd voor of na zo’n tussenperiode streef je wel naar financiële onafhankelijkheid en bouw je vermogen op. Dat doe je door een groot deel van je inkomsten te sparen, zuinig te leven en door te beleggen.


Waarom zou je leven volgens de FIRO-principes en kiezen voor een tussenpensioen?

Door er een tijdje tussenuit te gaan haal je de beloning voor je harde werken naar voren. Je wacht niet meer totdat je een zestiger bent om het eens rustiger aan te doen, maar juist wanneer je het wilt, en wanneer je het het hardst nodig hebt kies je ervoor om er even tussenuit te gaan. Stel je hebt de financiële middelen om een jaar niet te hoeven werken, zou je dit inzetten net nadat je kind geboren is zodat je daar de volle aandacht aan kan geven of zou je die middelen gebruiken om uiteindelijk één jaar eerder met pensioen te gaan? FIRO-aanhangers kiezen voor het eerste, FIRE-aanhangers voor het tweede. Maar er zijn nog andere redenen om FIRO na te streven.


1. Je weet zeker dat je kan genieten van je vrije tijd

We hopen allemaal om in goede gezondheid ons pensioen te halen, maar helaas is dit niet aan ieder van ons gegeven. Door je pensioen op te knippen in stukken doe je aan risicospreiding (en als beleggers zijn we daar sowieso fan van). Op deze manier maak je sowieso al mooie herinneringen die niemand je meer afneemt.


2. Je kunt makkelijker dingen van je lijstje afstrepen

Veel mensen hebben een bucket-list vol met dromen, wensen en fantasieën. Denk hierbij aan het maken van een wereldreis of het oppakken van compleet nieuwe hobby’s. Dit gaat allemaal veel makkelijker als je jonger bent dan wanneer je ouder bent. Zo is een potje surfen of het beklimmen van een berg niet heel makkelijk voor de gemiddelde pensionado.


3. Het is haalbaar

FIRO is haalbaarder dan FIRE. Zo vroeg mogelijk onafhankelijk zijn is een mooi streven, maar is het haalbaar? Dat is nog maar de vraag. Wil je op je 40ste met pensioen, dan moet je al zo’n €600.000 bij elkaar gespaard hebben. Dat is een flinke, of misschien zelfs wel een onmogelijke, klus. Ga je uit van gemiddelde uitgaven per maand dan kost een tussenjaar je iets meer dan €20.000. En dat is een stuk makkelijker bij elkaar te sparen.


Waar moet je op letten als je FIRO wilt nastreven?

Ondanks dat het een mooi streven is zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten als je FIRO wilt nastreven. Het is belangrijk om je financiën goed op orde te hebben en te houden. Je spaart namelijk naar een bepaald doel toe, dat kan een wereldreis zijn of een sabbatical. En dat kost geld. En dat heb je nodig naast het geld dat je nodig hebt voor je standaard uitgaven. Wees er dus van bewust dat je een solide financiële buffer nodig hebt. Mocht er dan onverhoopt iets mis gaan dan kan je de gevolgen dragen zonder in financiële paniek te geraken.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het