Semmie nieuws

Fondsupdate: Semmie belegt nu nog duurzamer

Door Thomas van der Lee op 29 mei 2020 - leestijd: 3 min
Fondsupdate: Semmie belegt nu nog duurzamer
Semmie nieuws

Bij Semmie nemen we duurzaamheid serieus en selecteren daarom alleen beleggingen die zich inzetten voor én milieu én mens én goed bestuur. Zodoende kunnen we vol trots vertellen dat een van onze fondsen, het ACTIAM Duurzaam Index Aandelen Pacific fonds, nu nog duurzamer is! Vorige week zijn er namelijk enkele wijzigingen in het fonds doorgevoerd. Hoe dat zit vertellen we hieronder.


Over onze fondsen

De portefeuille van Semmie bestaat uit een mix van aandelen- en obligatiefondsen met een duurzaam karakter. Deze fondsen zijn gekoppeld aan een bepaalde index. De index die een fonds volgt, wordt niet 100% overgenomen. Daar zit namelijk een duurzame filter overheen. Deze filter zorgt ervoor dat alleen de aandelen of obligaties van de meest duurzame bedrijven uit die index geselecteerd worden. Omdat Semmie belegt in aandelen én obligaties en in fondsen gericht op de gehele wereld, Europa en de Pacific beleg je zelfs al met een inleg van €50 in meer dan 1.700 bedrijven!


Het ACTIAM Duurzaam Index Aandelen Pacific fonds

Het ACTIAM Duurzaam Index Aandelen Pacific is dus een van die fondsen waar we in beleggen. Het fonds zelf belegt in aandelen van beursgenoteerde ondernemingen uit landen zoals Japan, Singapore, Hong Kong, Nieuw‐Zeeland en Australië. Voorbeelden van ondernemingen uit dit fonds zijn Toyota en Sony. Het doel van het fonds is een rendement te realiseren dat gelijk is aan het rendement van de MSCI Pacific Net EUR Index. Er wordt alleen niet belegt in alle aandelen die in deze index zitten, er wordt een duurzame filter toegepast.


Duurzame filter

De duurzame filter sluit bedrijven uit die geen of niet genoeg doen op het gebied van duurzaamheid. Waar voorheen bedrijven werden uitgesloten die onaanvaardbaar gedrag vertoonden (die schade toebrengen aan het milieu, gelinkt werden aan fraude, corruptie of belastingontduiking, of bijvoorbeeld producten produceren die ernstige schade toebrengen aan volksgezondheid of dierenwelzijn) gaat het fonds nu een stapje verder.

Nu worden ook bedrijven uitgesloten die niet voldoende aanpassingsvermogen hebben om de overgang naar een duurzaam bedrijfsmodel te maken. ACTIAM maakt inzichtelijk aan de hand van 7 principes hoe bedrijven zich moeten voorbereiden op de overgang naar een duurzame samenleving. Bedrijven die dat niet snel genoeg kunnen, of helemaal niet kunnen, zullen niet meer in het fonds opgenomen worden. Het percentage bedrijven dat door deze aanscherping uitgesloten wordt stijgt hiermee van 4% naar 15%.


Welke invloed heeft dit op de beleggingen?

Geen. Deze wijziging heeft geen invloed op bijvoorbeeld de rendementen die je ziet staan en die we behalen. Daarnaast betekent dit dat je bij Semmie nog meer belegt met als doel om positief bij te dragen aan de maatschappij en het milieu én meteen een positief rendement te genereren. Wil je meer weten over hoe we bij Semmie omgaan met duurzaamheid? Check dan snel onze speciale pagina waarin we precies uitleggen hoe en waarom we duurzaam beleggen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.