Trending

Dit gebeurt er als je het geld dat je uitgeeft aan de Oudejaarstrekking belegt

Door Tessa Ham op 30 december 2021 - leestijd: 4 min
Dit gebeurt er als je het geld dat je uitgeeft aan de Oudejaarstrekking belegt
Trending

Meedoen aan de Staatsloterij is voor veel Nederlanders net zo’n traditie op Oudejaarsavond als het eten van een oliebol of het drinken van een glas bubbels om middernacht. Stiekem rekenen we onszelf al rijk na het kopen van een staatslot en zien we die nieuwe auto al voor de deur staan. Maar hoe groot is de kans eigenlijk dat we die hoofdprijs winnen met de Oudejaarstrekking? En wat zou er gebeuren als je het geld dat je normaal uitgeeft aan loten zou beleggen?


Zo groot is kans dat je de Oudejaarstrekking wint

Vorig jaar werden er maar liefst 7,1 miljoen staatsloten in huis gehaald. De kans dat je de hoofdprijs van €30 miljoen wint is dus 1 op de 7,1 miljoen wanneer je één lot koopt. Om nog beter te illustreren hoe klein die kans is: de kans dat je 21 keer op rij wint aan de roulettetafel door alleen op rood of zwart in te zetten, is bijna 2 keer zo groot.

De kans is ook groter dat je:

  • 8 keer op rij 6 gooit met een dobbelsteen;
  • In Nederland getroffen wordt door bliksem;
  • Of binnen 3 keer de juiste pincode van een gevonden pinpas raadt.


Naast de hoofdprijs zijn er natuurlijk ook nog andere prijzen die je kan winnen, maar het feit blijft dat de kans enorm klein is dat je een flinke prijs wint. En eigenlijk weten we dat ook wel.


Wat als je zou winnen?

Maar als we allemaal weten dat de kans dat je iets wint zo klein is, waarom doen we dan mee? In de tijd tussen de aankoop en de trekking denk je constant: wat als? Iemand moet de hoofdprijs winnen en jij zou dat maar net zijn. Met een oliebol in de hand beloof je alvast aan je beste vrienden dat zij ook wel een auto krijgen als jij wint. Met je partner ben je bovendien alvast die wereldreis aan het plannen. Wie houdt er nou niet van een klein beetje dromen?

Een lot voor de Oudejaarstrekking kopen gaat dus niet alleen om het winnen, maar ook om het dromen. Daar is niets mis mee, mits je niet je hele vermogen uitgeeft aan loten natuurlijk en altijd een financiële buffer achter de hand houdt.


Een alternatief om je vermogen te groeien

Maar heb je ook eens aan een alternatief gedacht voor het meedoen aan de Oudejaarstrekking? Een andere manier om je vermogen te laten groeien? Toegegeven: je moet er wel wat meer geduld voor hebben dan het plotsklaps winnen van 30 miljoen, maar de kans op verlies is – als je het op de juiste manier aanpakt – ook stukken kleiner. We hebben het hier natuurlijk over beleggen.


Wat als je het geld dat je uit zou geven aan een lot zou beleggen?

Eén Oudejaarslot kost je €30. Andere opties zijn een ½ Oudejaarslot voor €15, een straatje met halve loten voor €150 en een straatje met hele loten voor €300. Wil je het helemaal groots aanpakken? Dan koop je een Boulevardje ½ Oudejaarsloten (€1.500) of een Boulevard Oudejaarsloten (€3.000) met maar liefst 100 loten.

Als jij ieder jaar één Oudejaarslot koopt, dan heeft je dit na 30 jaar in totaal €900 gekost (ervan uitgaande dat de prijs gelijk blijft). Beleg je deze €30 in plaats daarvan, dan levert je dat volgens de online tool BerekenHet.nl in 30 jaar tijd €1.847 op, wanneer je een gemiddeld rendement van 4% behaald. In andere woorden: je krijgt er dubbel zoveel geld voor terug als het je anders zou kosten.

Een gemiddeld rendement van 4% is realistisch voor een neutraal beleggingsprofiel. Als je bereid bent extra risico te nemen, heb je extra kans op een hoger rendement (maar ook extra kans op verlies). Durf je dat aan? Kies dan voor een offensief of zeer offensief profiel.


Extra inleg

In de vorige rekensom gingen we uit van een eenmalige jaarlijkse investering van €30. Als je bijvoorbeeld begint met een startkapitaal van €500 (bij Semmie is dit je minimale inleg) of als je elke maand €30 kan missen, dan spreken we alweer van andere bedragen. In de volgende grafiek en tabel zijn we ook uitgegaan van een beleggingshorizon van 30 jaar en een gemiddeld rendement van 4%.Startkapitaal

Inleg

Geschat eindkapitaal

0

€30 per jaar

€1.847

€500

€30 per jaar

€3.372

€500

€30 per maand

€22.619


Let wel op: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je inleg kan ook minder waard worden. Kijk voor de prestaties van Semmie’s portefeuille op onze Rendement pagina.

Wanneer je ieder jaar meer loten koopt, of zelfs een heel straatje aanschaft, liggen de bedragen natuurlijk nog weer een stuk hoger. In de volgende tabel en grafiek zijn we uitgegaan van een beleggingshorizon van 30 jaar en een gemiddeld rendement van 4%.Startkapitaal

Inleg

Verwacht rendement

€0

€300 per jaar

€17.499

€500

€300 per jaar

€19.120

€500

€300 per maand

€211.603


Ook wanneer je al bij Semmie belegt en bijvoorbeeld elke maand inlegt, kan die €30 of €300 elke december een leuke extra zijn en weer helpen je vermogen te groeien. Met hoeveel dat is, hangt echter af van het bedrag dat al op je beleggingsrekening staat en wat je maandelijkse inleg is. Het geschatte eindkapitaal in de vorige voorbeelden, rekenden we uit met online tool BerekenHet.nl. Neem daar eens een kijkje als je benieuwd bent naar je eigen geschatte eindkapitaal.


Meedoen aan de Oudejaarstrekking of beleggen?

Met die €30 of €300 per jaar beleggen zal je geen miljonair worden. Maar de kans dat je een positief resultaat behaalt, is met een goede spreiding en een langetermijnvisie dus wel een stuk groter. Of je meedoet aan Oudejaarstrekking of besluit je geld te beleggen, is helemaal aan jou.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het beide te doen: je koopt een Oudejaarslot en je besluit (extra) geld te beleggen. Dan mag je dromen én werk je meteen aan je financiële toekomst. En kan je meteen al je eerste goede voornemen voor het nieuwe jaar afstrepen.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het