College van Drs. Landman

Genderneutraal - Willem Landman

Door Lodewijk op 14 juni 2018 - leestijd: 5 min
Genderneutraal - Willem Landman
College van Drs. Landman

Ik zocht me rot en dat terwijl de nood toch betrekkelijk hoog was! Ik zag weliswaar allerlei rare bordjes staan maar in mijn haast herkende ik daarin alleen de verwijzing naar de wc’s voor dames. Bij nadere bestudering zag ik dat in dit post-moderne gebouw de signalering was aangepast aan de nieuwe tijd: de wc’s waren zowel voor mannen als vrouwen bestemd én voor mannen die zich vrouw voelen of andersom. Gelukkig voor mij kwam het feest der herkenning op tijd. Of wij mannen blij moeten zijn met deze ontwikkeling is nog maar de vraag. De rijen bij de dames w.c.’s in theater en concertgebouw zijn immers altijd beduidend langer dan bij de heren afdeling. Dat voordeel gaat dus verdwijnen nu dames en masse ook van “onze” toiletruimtes gebruik zullen gaan maken.


Gender en beleggen

Voorts zal het voor sommigen heren onder ons (alhoewel ik schat dat dit onder de klanten van Semmie niet echt massaal het geval zal zijn) een schok zijn, maar vrouwen zijn eveneens al enige tijd toegetreden tot de beleggingswereld. En ze doen het goed ook. Doorgaans zelfs beter dan hun mannelijke evenknie. Ze hebben minder kennis van zaken dat dan weer wel. Uit een onderzoek van de Nederlandsche Bank (DNB) onder 1500 respondenten over financiële vragen in het algemeen en beleggen in het bijzonder bleek dat slechts 6% van alle respondenten alle vragen over beleggen goed had waarbij van de mannen 35% en van de vrouwen slechts 8%. Onder de onderzochte respondenten gaf 18 tot 47% aan onvoldoende kennis te hebben over financiële producten. De feitelijke kennis over aandelen en obligaties bleef daar weer bij achter.

Mannen weten op financieel vlak dus meer maar presteren slechter. Hoe zou dat komen? Opleidingen en cursussen voor de financiële wereld bestaan veelal uit mannelijke deelnemers. In het huishouden worden financiële zaken doorgaans nog steeds aan de man toevertrouwd. Uit onderzoek blijkt dat mannen veel eerder en meer risico’s nemen terwijl ander onderzoek aantoont dat er nauwelijks enig verband bestaat tussen enerzijds risico bereidheid en anderzijds beleggingsresultaten. Een hogere risicobereidheid draagt wel bij aan de kans dat je meer rendement behaald maar het maakt je geen succesvollere belegger. Iemand die meer risico neemt kan vaak potentieel meer rendement behalen maar heeft ook meer kans op een mislukking.


Wat zegt de wetenschap?

In een door Barber en Odean uitgevoerd onderzoek is vastgesteld dat bij mannelijke beleggers in hogere mate sprake is van zelfoverschatting dan bij vrouwelijke beleggers. Mannen wijzigen hun portefeuille dan ook veel vaker. Uit het in 2000 uitgevoerde onderzoek naar de mate van transacties en de verschillen in resultaten tussen mannelijke en vrouwelijke beleggers werd duidelijk dat mannelijke beleggers 45% meer transacties verrichten dan vrouwelijke beleggers waardoor hun netto rendement zo’n 1,4% lager ligt dan het netto rendement behaald door vrouwelijke beleggers. Deze verschillen blijken nog duidelijker waarneembaar te zijn bij beleggers die vrijgezel zijn. Mannelijke vrijgezellen verrichten 67% meer beleggingstransacties dan vrouwelijke vrijgezellen en hun netto rendement ligt zo’n 2,3% lager dan het netto rendement behaald door beleggende vrouwelijke vrijgezellen.

Gaat het fout dan treedt er wederom een significant verschil op. Mannen wijten de negatieve ontwikkeling vaak niet aan zichzelf maar aan de markt die het verkeerd inziet en ze volharden dan ook doorgaans in de door hun ingenomen positie. Vrouwen constateren, als het niet goed loopt, doorgaans dat het niet zo uitkomt als gedacht en bouwen hun positie af wat – achteraf – vaker tot betere resultaten leidt. Ze schromen ook niet om zich te laten adviseren terwijl mannen doorgaans denken het beter te weten.

Ikzelf kom vaak tot deze conclusie zodra mijn vrouw en ik op bezoek gaan bij mensen die ergens op een ingewikkeld woonerf adres wonen. Ik heb geen routeplanner in mijn auto en dus zoek ik het adres en de route van te voren op. “Weet je waar we moeten zijn?“ vraagt mijn vrouw door eerdere ervaringen wijs geworden sceptisch bij vertrek. ”Jazeker” is mijn standaard antwoord en uit mijn ooghoek zie ik haar twijfelende gezichtsuitdrukking. Nadat we een half uur doelloos in een woonerf nachtmerrie hebben rondgereden en ik verzucht dat het er allemaal heel anders uitziet dan op de computer thuis, stapt mijn vrouw uit en vraag aan een man met een hond (die weten meestal wel waar wat is) de weg. Vijf minuten later hebben we onze bestemming bereikt.


Verschillende risicoprofielen

Uit een in 2017 door Binck Bank uitgevoerd onderzoek onder ruim 200.000 beleggingsrekeningen komt naar voren dat 1 op de 7 beleggers een vrouw is ( 5 jaar geleden was dit nog 1 op de 8). Zeven op de tien profielen zijn bij mannen speculatief terwijl dit bij vrouwen slechts zes op de tien bedraagt. Weliswaar is “the only risk in life not to take any risk at all” maar soms kun je toch beter naar je vrouw luisteren.

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

Ook interessant voor jou?

Boswandeling - Willem Landman
College van Drs. Landman
Boswandeling - Willem Landman
Prospect theory - Willem Landman
College van Drs. Landman
Prospect theory - Willem Landman
Junk - Willem Landman
College van Drs. Landman
Junk - Willem Landman
S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.