Money facts

De gevaarlijkste beurs ter wereld: the Pirate Stock Exchange

Door Thomas van der Lee op 06 april 2021 - leestijd: 3 min
De gevaarlijkste beurs ter wereld: the Pirate Stock Exchange
Money facts

De beurs is de plek waar effecten, zoals aandelen, obligaties of beleggingsfondsen, verhandeld worden. Het is ook de plek waar wij de beleggingen voor onze Semmie klanten aankopen of verkopen.

Vroeger was het een fysieke plek waar handelaren bijeen kwamen. Op een grote beursvloer schreeuwden ze tegen elkaar om transacties af te handelen. Dat gebeurde in Nederland aan het Damrak in Amsterdam. Tegenwoordig is de beurs vooral een digitaal handelsplatform dat door computers wordt gereguleerd. Maar er is ook een beurs die net iets anders werkt, en ook iets gevaarlijker is: de Pirate Stock Exchange in Somalië.


Geen verlate 1 aprilgrap

Het klinkt als een verlate 1 aprilgrap, maar de Pirate Stock Exchange is even echt als dat het opmerkelijk is. De lokale bewoners van Harardheere (dat zo’n 400 kilometer ten noorden van de Somalische hoofdstad Mogadishu ligt) kunnen met hun geld investeren in kapingen. Wordt er losgeld ontvangen, dan krijgen ze hier een klein percentage van als vergoeding voor hun gelopen financiële risico. In plaats van aandelen Tesla koop je daar dus aandelen Piratebay.

Somalische piraten zijn al decennialang zeer actief in de Indische Golf en de Golf van Aden, waar ze vaak met succes langsvarende schepen enteren. Dankzij de financiële injectie van lokale landrotten breiden ze hun activiteiten uit en kunnen ze hun uitrusting upgraden. Met betere boten en wapens zijn ze in staat om verder te reizen, meer schepen te kapen en dus weer meer winst te maken.


Zo werkt de Pirate Stock Exchange

Maar hoe werkt deze beurs? Ten eerste moet je inwoner zijn van Harardheere. Want alleen als lokale inwoner kun je geld investeren in een van de 72 ‘maritieme ondernemingen’ die daar aan de beurs zijn genoteerd. Je financiert een missie van één van deze piratenbedrijven, en mochten ze met succes iets buit maken, dan deel jij daarin mee. Maar mocht je besteedbaar inkomen het niet toelaten, dan heb je ook andere manieren om bij te dragen. Want mocht je een raketwerper of andere wapens toevallig hebben liggen, dan worden die ook geaccepteerd.


Het hele dorp profiteert mee

De beurs legt de lokale bevolking trouwens geen windeieren. Waar Haradheere vroeger een klein vissersdorpje was, rijden er nu luxe 4x4 terreinwagens rond. Piraterij is inmiddels de belangrijkste winstgevende economische activiteit in het gebied geworden en de lokale bevolking is afhankelijk geworden van de opbrengst. Daarom wordt er ook niet hard tegen opgetreden door de autoriteiten. Dat de stad zelf ook een percentage van de buit krijgt helpt natuurlijk ook niet mee. Dat geld wordt trouwens wel weer geïnvesteerd in de lokale gemeenschap zodat wegen kunnen worden aangelegd, ziekenhuizen kunnen worden gebouwd en scholen kunnen worden geopend.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het