Money facts

Goede voornemens en financiële eindejaarstips

Door Tessa Ham op 14 november 2023 - leestijd: 6 min
Goede voornemens en financiële eindejaarstips
Money facts

Met de drukke decembermaand in het vooruitzicht is dit voor veel mensen de maand om de financiën goed op orde te krijgen voor het einde van het jaar. Dat geeft namelijk niet alleen een goed gevoel, maar kan vanwege belastingvoordeel en slim schuiven met vermogen ook geld besparen. Welke financiële zaken zijn verstandig om te regelen voordat we proosten op het nieuwe jaar?

Met het oog op de vele verplichtingen in december, en rekening houdend met de verwerkingstijd van het afhandelen van bepaalde financiële zaken, is november het uitgelezen moment om de tijd te nemen voor de volgende punten.


1. Slim schuiven met je vermogen

Slim schuiven met je vermogen is interessant als je boven het heffingsvrij vermogen uitkomt. Door de samenstelling van je vermogen in box 3 te optimaliseren en bewuste keuzes te maken over geplande uitgaven, kun je de belasting in deze box drukken. Goed om te weten: in 2023 is het heffingsvrij vermogen vastgesteld op €57.000. Indien je een fiscaal partner hebt, wordt het heffingsvrij vermogen verdubbeld tot €114.000.

De Belastingdienst houdt 1 januari aan als peildatum om te controleren hoeveel vermogen je bezit en in welke vorm dat is (spaarrekeningen/beleggingsrekeningen/andere vormen van vermogen zoals een tweede huis). Deze bedragen worden gebruikt om de belasting te berekenen die je moet afdragen.

Bij het optimaliseren van je vermogen in box 3 kun je, naast tips 3 en 4 in dit artikel, bijvoorbeeld denken aan:

  • Het vervroegen van grote uitgaven die al gepland stonden, zoals kosten voor een verbouwing of verduurzaming van je woning;
  • Het aanschaffen van bijvoorbeeld wijn of kunst (als investering of voor privégebruik);
  • Een donatie aan een goed doel;
  • Extra aflossen op de hypotheek, wat je maandlasten ook verlaagd in 2024. Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je bovendien de hypotheekrente tot maximaal zes maanden vooruitbetalen.


2. Maar kijk uit met peildatumarbitrage

Het kan verleidelijk zijn om bij het slim schuiven van vermogen te ver door te draven. Bijvoorbeeld door beleggingen te verkopen en zo om te zetten in spaargeld, omdat dit minder zwaar belast wordt. Er bestaan echter antimisbruikregelingen om te voorkomen dat iedereen hiermee aan de gang gaat. Wanneer je vermogen ‘heen en weer’ schuift tussen spaargeld en beleggingen, door voor de peildatum beleggingen te verkopen en na de peildatum weer aan te kopen (in een periode van 3 maanden), dan zal de belastingheffing alsnog gecorrigeerd worden.

Vanwege het rendement dat je mogelijk misloopt in deze periode, kan deze vorm van het ‘optimaliseren’ van box 3 bovendien nadeliger uitpakken dan je had gehoopt.


3. Het benutten van de jaarruimte

Wie belegt voor zijn of haar pensioen, kan genieten van een belastingvoordeel. Over het bedrag dat je stort op een lijfrenterekening om je pensioen aan te vullen, hoef je namelijk geen vermogensrendementsheffing en momenteel geen inkomstenbelasting te betalen. De inkomstenbelasting betaal je als je met pensioen gaat, op het moment dat de lijfrente wordt uitgekeerd. Dan geldt er echter vaak een lager belastingtarief, omdat je geen AOW-premie meer hoeft af te dragen.

Er is wel sprake van een jaarlijks maximum van het bedrag dat je mag storten. Dit wordt bepaald door je jaarruimte en is afhankelijk van je inkomen en een eventueel werkgeverspensioen.

Omdat je ieder kalenderjaar weer opnieuw gebruik kunt maken van dit belastingvoordeel, is het zonde als je de jaarruimte van dit jaar niet benut. Met onze Pensioenberekenaar bereken je eenvoudig welk bedrag je kunt storten op een lijfrenterekening in 2023. Dit bedrag kun je vervolgens (tot maximaal 49,5%) aftrekken van je inkomen in box 1 bij de belastingaangifte. Je leest er meer over in dit artikel.

Beleggers die al hun pensioen aanvullen, kunnen controleren of ze hun volledige jaarruimte hebben benut, of dat ze nog een extra storting kunnen en willen doen. Controleer ook meteen je reserveringsruimte (de onbenutte jaarruimte) van 10 kalenderjaren geleden. Deze komt volgend jaar te vervallen.


4. Schenkingen aan (klein)kinderen

Tot en met 2022 mochten ouders nog €106.671 belastingvrij aan hun kind schenken voor de aankoop, verbouwing of de aflossing van een huis. Sindsdien wordt deze regeling, die ook wel de ‘jubelton’ wordt genoemd, snel afgebouwd. In 2023 betreft de vrijstelling nog €28.947.

Volgend jaar, in 2024, bestaat de vrijstelling echter helemaal niet meer. Wanneer je als ouders een bijdrage wil leveren aan de woning van je kinderen, zal deze schenking nog dit jaar moeten plaatsvinden. Het bedrag hoeft niet meteen gebruikt te worden en mag apart worden gezet voor dit doel. Je kinderen zijn verplicht de schenking vervolgens binnen 2 kalenderjaren te gebruiken. Doen ze dit niet, dan zal er alsnog schenkbelasting afgedragen moeten worden.

Als ouders kun je wel altijd gebruikmaken van de jaarlijkse vrijstelling. In 2023 bedraagt deze €6.035. Wanneer je hiervoor de middelen hebt, brengt een schenking een aantal voordelen met zich mee: het bespaart op termijn erfbelasting en het is daarnaast leuker voor zowel ontvanger als schenker om te schenken in leven. Wie een hoger vermogen heeft dan het heffingsvrij vermogen, drukt ook nog eens het vermogen in box 3.


5. Aftrekposten

Wanneer het weer tijd is voor de belastingaangifte komt de tip om je te verdiepen in aftrekposten veelvuldig voorbij. Vanwege de eerdergenoemde peildatum is dit echter het moment om hier slim gebruik van te maken. Zo zijn bepaalde zorgkosten aftrekbaar wanneer je boven een bepaald bedrag uitkomt, en zijn ook giften aan goede doelen onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar.


6. Overstappen

Traditiegetrouw is het einde van het jaar ook de tijd dat mensen van verzekeringen en aanbieders switchen. Dit is immers het enige moment dat je van zorgverzekeraar kunt overstappen, en veel mensen nemen dan meteen de tijd om ook naar hun andere verzekeringen en abonnementen te kijken. Alleen al het verschil in jaarpremie tussen de duurste en goedkoopste basiszorgverzekering kan honderden euro’s schelen. Al is het natuurlijk nooit goed om je blind te staren op de te besparen kosten.

Oriënteren op verschillende verzekeringen en aanbieders is niet alleen goed om eventueel geld te besparen. Het is ook een uitstekend moment om je persoonlijke situatie te evalueren om te kijken of je eisen en wensen voor een verzekering zijn veranderd. Dit kan uiteindelijk ook betekenen dat je voor een duurdere verzekering kiest.


7. Zet je voordeel aan het werk

Wanneer je tijd hebt gestoken in bovenstaande punten en daarmee geld hebt bespaard, ben je natuurlijk vrij om dit geld vervolgens te besteden waaraan jij maar wilt. Maar wie nog efficiënter met z’n geld wil omgaan, zet het bespaarde geld op een spaarrekening of een beleggingsrekening. Dat laatste biedt mogelijkheid op meer rendement, maar het brengt wel risico’s met zich mee.


Disclaimer

Let op: we hebben bovenstaande tips met grote zorgvuldigheid samengesteld, maar Semmie geeft geen financieel advies. Ieders financiële situatie is weer anders. Voor advies rondom jouw specifieke situatie, is het goed om contact op te nemen met een financieel adviseur, belastingadviseur of accountant.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het