Liset Hamming
Liset Hamming

Journalist

Alle blogs van Liset Hamming
Gustav (28): 'Als het niet kapot is, moet je het niet vervangen.'
Money talks

Gustav van Blokland (28) heeft drie baantjes waar hij zijn werkweek mee vult. Hij werkt in een fitnesscenter, de mantelzorg en hij mag af en toe invallen in een praktijk voor fysiotherapie. Na de zomer begint hij aan een vervolgopleiding. ‘Het is best een gepuzzel, soms.’

Maar financieel heeft hij zijn zaakjes goed op een rij. En goed kunnen puzzelen, dat komt bij geld opzijzetten juist mooi van pas.


'Je hoort steeds vaker dat jongeren geldproblemen hebben.'

‘Al vanaf het eerste geld dat ik verdiende, spaarde ik. Het klinkt misschien stom, maar ik zet geld opzij zonder duidelijk doel. Ik weet gewoon dat ik soms iets groots wil kopen en vind het fijn dat dat dan kan.’ Gustav denkt daarbij ook aan eigen inleg bij het kopen van een huis of de borg als hij en zijn vriendin gaan samenwonen in een ander huurhuis. ‘Je weet nooit wat er gebeurt en ik wil niet meteen in de problemen komen als ik geld nodig heb. Je hoort steeds vaker dat jongeren geldproblemen hebben, dat vind ik zonde.’

Ooit berekende hij via de Buffer Berekenaar van het Nibud dat het slim was om, passend bij zijn leeftijd en levensfase, €5.000 als buffer op zijn spaarrekening te hebben. Dat spaarde hij al snel bij elkaar. Gewoon door opzij te zetten wat hij niet direct nodig heeft.


Alle kleine beetjes helpen

‘Ik ben opgegroeid met de mentaliteit: als het niet kapot is, hoeft het ook niet vervangen te worden. Dus ik kijk altijd eerst wat ik zelf kan doen. Zoals muren verven en mijn auto repareren. Ik kreeg ook van mijn ouders mee om, als het financieel mogelijk is, te kiezen voor een betaling in één keer in plaats van in termijnen. Dat scheelt namelijk in kosten, want betalen in termijnen is meestal duurder.’ En alle kleine beetje helpen. Als student had hij ook een heel duur telefoonabonnement waarbij hij ook zijn dure telefoon afbetaalde. ‘Zonde!’ Hij kocht een losse telefoon en sloot een veel goedkoper abonnement af. ‘Ook stoppen met roken scheelt een heleboel,’ geeft hij met een glimlach toe.

‘Ik leef best goedkoop maar ik heb een dure hobby. Er is inmiddels een soort fitnessruimte ontstaan in ons huis, met behoorlijk prijzige fitnessdingen. Ik kan mezelf helemaal hypen als ik nieuwe gewichten of een nieuwe stang wil kopen. Dan wacht ik wel expres even, soms een maand. Om te kijken of ik het écht wil.’


'Zelf beleggen is niet mijn ding: veel te veel werk.'

Gustav’s vader heeft aandelen in het bedrijf waar hij voor werkt. Gustav herinnert zich de keren dat zijn vader vroeger dividend uitgekeerd kreeg nog goed. ‘Een flink bedrag, voor niks doen! Magisch, en dat vind ik het nog steeds. Ik weet weinig van beleggen. Zelf beleggen is ook niet mijn ding. Veel te veel werk: precies weten wat bedrijf A gaat doen als bedrijf B iets doet.’ Dat is een van de redenen dat hij voor Semmie koos. ‘Bij Semmie hoef ik niks te doen. Ik check alleen af en toe wat er op mijn beleggingsrekening gebeurt. Ik vind het leuk om te zien dat het er staat en dat er wat gebeurt waar ik niks voor hoef te doen.’

Een andere reden om voor Semmie te kiezen, is voor Gustav het duurzaam beleggen. ‘Ik wilde wel beleggen, maar dan alleen in bedrijven die het goed willen doen. Beleggen doe ik voor de lange termijn, dus ik wil ook verder kijken dan wat alleen voor mijzelf goed is.’


Experimenteren

Staat beleggen niet haaks op het stabiele financiële beleid dat hij zo belangrijk vindt? ‘Ja en nee. Ja, want met beleggen neem ik een risico. Nee, omdat ik heel bewust beleg. Ik weet wat ik nodig heb en wat ik kan missen. Ik spreid mijn risico door te beleggen voor de lange termijn. En door bij Semmie te beleggen, beleg ik ook nog eens via fondsen waardoor ik met relatief weinig inleg delen van veel verschillende aandelen kan kopen. Ook daarmee spreid ik het risico.’

Financieel heeft Gustav zijn zaakjes dus op orde. Je zou zeggen dat hij achterover kan zitten. Maar zo werkt het voor hem niet. Het puzzelen met zijn financiën is juist een belangrijk onderdeel van de lol. En nuttig. ‘Er zijn natuurlijk wel 1.000 manieren om je geld opzij te zetten. Mijn tip is: hoe meer mogelijkheden je uitprobeert, hoe beter je weet wat voor jou werkt.’ Zo zette hij eerst 30% van wat hij aan het einde van de maand overhield op zijn spaar- en beleggingsrekeningen. Een tijdje was dit ‘gewoon’ een vast bedrag van €60 per maand. ‘En nu ga ik experimenteren met 5% van mijn inkomsten sparen, 5% beleggen.’


Zou jij ook graag een keer geïnterviewd willen worden over geld? Stuur dan een e-mail naar info@semmie.nl of laat het ons weten via de chat!

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2019. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.