Money facts

4 handige beleggingstips ongeacht je ervaring op de beurs

Door Thomas van der Lee op 22 maart 2022 - leestijd: 5 min
4 handige beleggingstips ongeacht je ervaring op de beurs
Money facts

De een heeft net zijn eerste stappen op de beurs gezet terwijl de ander al een koffer vol ervaring bezit. Ongeacht hoe (on)ervaren je als belegger ook bent, er zijn altijd tips die slim zijn om mee te nemen als je beleggingskeuzes maakt. We delen ze graag met je.


1. Onderschat het belang van spreiding niet

Spreiding is een belangrijk onderdeel van beleggen. Door te spreiden probeer je het risico dat je loopt bij beleggen te minimaliseren. En dat is belangrijk. Want risico loop je altijd als je belegt. Maar hoe kleiner je het risico maakt, hoe kleiner de kans ook wordt op een negatief rendement. Al kan een negatief rendement natuurlijk nooit helemaal voorkomen worden.

Spreiden kan op meerdere manieren, je kunt spreiden door te beleggen:

  • In verschillende bedrijven (bijvoorbeeld in Tesla en Amazon);
  • In verschillende sectoren (bijvoorbeeld de technologiesector en de financiële sector);
  • In verschillende geografische sectoren (bijvoorbeeld Europa en China);
  • Maar ook in de tijd. Dat noemen we periodiek beleggen.


Het doel van spreiding bij de eerste 3 van de bovenstaande punten is om het rendement te maximaliseren door te investeren in verschillende gebieden die elk verschillend reageren op dezelfde gebeurtenis. Ondanks dat het geen garantie biedt tegen een negatief totaalrendement, is spreiding een belangrijk onderdeel voor het bereiken van je beleggingsdoelen.

Spreiding in de tijd (periodiek beleggen) zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van het moment dat je je geld inlegt. Kies je ervoor om elke maand een bedrag in te leggen dan ben je minder afhankelijk van de grillen van de beurs. Je weet namelijk niet wat de koersen morgen, overmorgen of volgende maand gaan doen.

Door periodiek een bedrag te investeren ben je niet afhankelijk van het juiste instapmoment. Door de ontwikkelingen op de beurs koop je de ene maand je beleggingen wat goedkoper en de andere maand wat duurder in. Zo zorg je voor een mooie gemiddelde aankoopprijs.


2. Houd de kosten laag

Als je gaat beleggen, kost dat altijd geld. Dit kan een percentage zijn, zoals bij Semmie. Of een vast bedrag in euro’s wat je vaak betaalt als je zelf aan de slag gaat. Als je belegt (of je het nu zelf doet of laat doen) is het belangrijk dat je weet welke kosten er zijn en wanneer je ze betaalt.

Bij Semmie betaal je bijvoorbeeld beheerkosten. Dit zijn de kosten die een beheerder vraagt voor het openen en het beheer van je beleggingsrekening. Ook betaal je fondskosten. Deze zijn verwerkt in koers van de fondsen waar in beleggen. Die zie je dus niet direct terug, omdat ze in het rendement zijn verwerkt. Dit zijn kosten voor de fondsbeheerder, maar ook transactiekosten in het fonds.

Veel beleggers kiezen ervoor om zelf aan de slag te gaan omdat ze vinden dat de kosten van een vermogensbeheerder hoog zijn. Deze beleggers houden er dan geen rekening mee dat bij elke aankoop van een aandeel, obligatie of beleggingsfonds er transactiekosten moeten worden betaald. Dus als je een belegging wilt aankopen of verkopen betaal je extra geld. Bij sommige brokers is dit €2 per transactie. Koop je daar één aandeel PostNL met een waarde van, zeg, €4 dan betaal je dus in totaal €6. Dan zorgen de transactiekosten ervoor dat je 50% duurder uit bent!

Koop je 500 aandelen PostNL, dan ben je in totaal €2.002 kwijt. Dat maakt het dus alleen financieel interessant om zelf aan de slag te gaan als je grote bedragen inlegt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je extra veel kosten kwijt bent als je veel handelt, omdat je bij elke handeling (koop of verkoop) dus de transactiekosten moet betalen.

Ook de Nederlandse beurswaakhond, de AFM, heeft hier onderzoek naar gedaan. Door suboptimaal handelsgedrag loopt ongeveer één op de 3 zelfstandige beleggers onnodig risico. Ook kan dit ten koste gaan van rendement. Een deel van de beleggers heeft de neiging om (te) vaak te handelen, waardoor ze onnodige kosten maken.

Ondanks dat een service fee bij een vermogensbeheerder misschien hoog lijkt, schuilt het grote gevaar in de hoge (onzichtbare) kosten die je moet betalen als je zelf aan de slag gaat. Houd daar dus altijd rekening mee als je een keuze maakt!


3. Beleg met oog op de toekomst

Snel rijk worden lukt je als je oudejaarsavond de hoofdprijs van de Staatsloterij wint, of als op nieuwjaarsdag de Postcodeloterij langskomt. Snel rijk worden op de beurs is niet iets waar je naar zou moeten streven: het brengt namelijk zeer grote risico’s met zich mee.

Iedereen kent wel de succesverhalen van vrienden, familie, of ze zijn online te vinden, die gaan over succesvolle beleggingen die in korte tijd veel hebben opgeleverd. Denk hierbij aan investeringen in het aandeel Tesla of mensen die cryptovaluta hebben gekocht. Dat maakt je als persoon natuurlijk enthousiast want dat wil jij ook. Dat is mens eigen. Maar dit gevoel ontstaat vaak niet uit enthousiasme maar uit angst. Angst om de boot te missen. Dit gedrag noemen we FOMO: Fear of Missing Out. Het gevoel van FOMO wordt aangewakkerd door het succes van anderen. Mensen laten zich nu eenmaal leiden door hun gevoelens en emoties. Alleen zorgt dat ervoor dat je zelf op korte termijn veel geld wilt verdienen en daardoor te veel risico’s gaat nemen.

Risico en rendement zijn namelijk onomstotelijk met elkaar verbonden. Des te meer rendement je nastreeft, des te meer risico je moet nemen. Daarbij neemt de kans op een negatief rendement toe als je meer risico neemt. De kans op verlies wordt groter.

Het is daarom slimmer om voor iets minder rendement te gaan op korte termijn, maar wel een mooi steady rendement op lange termijn. Beleg daardoor dus altijd met oog op de toekomst.

Je kunt beter stoïcijns naar je doel toewerken en dat het iets langer duurt, dan proberen met gekke capriolen op korte termijn een mooi resultaat te bereiken. Dat is nog beter voor je gemoedstoestand en je nachtrust ook.


4. Beleg alleen zelf als je begrijpt waar je in belegt, laat het anders voor je doen

De laatste tip heeft betrekking op je eigen kennisniveau. Je kunt tegenwoordig beleggen in een zeer breed scala aan beleggingsproducten: je kunt natuurlijk beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen maar ook meer exotische producten zoals goud, juwelen, whisky en tegenwoordig zelfs in cryptovaluta en NFT’s.

Stel jezelf altijd de vraag ‘weet ik precies waar ik in beleg als ik er in wil gaan beleggen?’ Het is namelijk zo dat wanneer je niet begrijpt waarin je belegt, je ook niet in staat bent om de risico’s juist in te schatten. Dat geldt ook voor ingewikkelde beleggingsproducten waarbij niet precies duidelijk is waarin je belegt, en waarbij veel (nadelige) voorwaarden zijn opgenomen in de kleine lettertjes. Daardoor is de kans op een negatief rendement groter.

Heb je de kennis niet, en heb je geen tijd (of zin) om je in een belegging te verdiepen dan is het slim om niet zelf de touwtjes in handen te nemen. Dan is het slimmer om gebruik te maken van een vermogensbeheerder (zoals Semmie). Ons team van experts heeft namelijk voldoende kennis om goede beleggingsbeslissingen te maken en neemt tegelijkertijd het werk voor jou als belegger uit handen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het