Jij & Geld

Help! Ik heb een zak geld gekregen

Door Lodewijk op 23 januari 2019 - leestijd: 3 min
Help! Ik heb een zak geld gekregen
Jij & Geld

Het zal je maar gebeuren: ineens krijg je een berg euro’s. Misschien win je de lotto. Of krijg je onverwacht een schenking of erfenis. Van de ene op de andere dag heb je een mooi vermogen. Gefeliciteerd, hoor. Alleen: wat doe je met zo’n groot bedrag?

De kans is groot dat je gewoon moet werken voor je geld. Maar toch: het is niet ondenkbaar dat je ineens een flink bedrag krijgt. Een belastingteruggave van € 5.000, een kraslot waar je €10.000 mee wint, een schenking van je oudtante van € 25.000. Het is allemaal mogelijk. Maar wat doe je dan met je kersverse vermogen? We zetten je opties op een rijtje.


Uitgeven

Hop, het vliegtuig in voor een wereldreis. Of direct een nieuwe auto kopen. Het is jouw geld. Alleen: je kunt het maar één keer uitgeven.


Crypto's kopen

Zo’n vermogen, dat smaakt naar meer. Dus klap je snel je laptop open, en investeer je in Bitcoins of een alternatieve coin zoals Iota. En dan wachten op dikke winsten. Of niet. Want crypto-koersen zijn nogal onvoorspelbaar. Als risico je ding is, kun je natuurlijk ook alles op rood zetten in het casino. Veel geluk gewenst!


Steek het in je huis

Slimme investeerders stoppen hun centen in steen. In een huis dus. Als je eigen geld in een nieuw huis steekt, kan je een groter huis kopen. Of je maandlasten naar beneden brengen. Geen gek idee dus. Heb je al een koophuis? Dan kun je ook aflossen op je hypotheek. Maar pak wel even je rekenmachine erbij. Op dit moment is de hypotheekrente laag: onder de 2% voor 10 jaar. Als je je geld belegt, is je rendement naar verwachting veel hoger, dan wat je met een aflossing zou besparen. Food for thought.


Studieschuld afbetalen

Eindelijk een einde aan dat blok aan je been: je studieschuld. Het is natuurlijk lekker om schuldenvrij te zijn. Maar weet wel: over je studieschuld betaal je weinig rente, op dit moment misschien wel minder dan 1%. Beleg je je nieuwe vermogen, dan is het verwachte rendement een stuk hoger dan de rente op je schuld. Je hoeft geen wiskunde te hebben gestudeerd om dat sommetje te maken.


Ga sparen

Een verstandige optie. Zet je geld opzij voor later. Voor als je ooit je huis wil verbouwen, een Volkswagen-busje wil kopen, of voor een pensioen in de zon. Of waar je je geld later ook voor nodig hebt. Wat alleen zo jammer is: de spaarrente is historisch laag. Slechts 0,05% op dit moment. En dat is zelfs lager dan de inflatie. Met andere woorden: hoe langer je je geld op de bank hebt staan, des te minder kun je ervan kopen.


Beleggen voor later

Beleg je geld gewoon met Semmie. Waarom? Omdat je zo geld opzij zet voor later, met een lekker en steady rendement. Zonder onnodig risico, zonder verborgen kosten. En je hoeft niet eens verstand te hebben van de beurs. Het enige wat jij hoeft te doen is online een rekening te openen. En Semmie regelt het hele beleggingsgebeuren.


Geen zak met geld?

Ook als je deze week geen grote zak met geld hebt gekregen, kun je gewoon beleggen. Bij Semmie heb je daarvoor geen groot vermogen nodig. Leg gewoon iedere maand een klein bedrag in en wij beleggen het: voor jou, voor later. Zo bouw je stapje voor stapje aan een mooi vermogen. En hoef je niet meer te wachten tot je ooit eens de lotto wint.

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.