Het is een volatiel beursjaar. Met koersen die omhoog en naar beneden stuiteren was het af en toe een onzekere tijd voor beleggers. De waan van de dag heerste en daardoor kan je vergeten dat beleggen iets is voor de lange termijn. Maar door juist te beleggen voor de lange termijn heb je een grotere kans om een mooi rendement te behalen.
Wat vaak aan dit mooie rendement bijdraagt is dividend. Voor de ene belegger is dit de heilige graal terwijl de kracht ervan bij de andere belegger nog niet bekend is. Daarom leggen we uit wat het belang is van dividend bij beleggen én hoe belangrijk het kan zijn voor je uiteindelijke rendement.
Wie belegt krijgt te maken met dividend. Als een bedrijf winst maakt, kan de onderneming (een deel van) die winst uitkeren aan haar aandeelhouders. Die winstuitkering heet dividend. Dividend kan in de vorm van geld uitgekeerd worden. Dan noemen we het cashdividend. Het is ook mogelijk om het in aandelen uit te keren. Dan noemen we het stockdividend.
Dividend is voor veel beleggers een belangrijk concept om rekening mee te houden, want het is van grote invloed op het rendement dat je kan maken. Het rendement van een belegging bestaat namelijk uit 2 componenten: de koersontwikkeling en eventuele dividenden. Waarbij het gissen is hoe de koers van een bedrijf zicht gaat ontwikkelen geeft dividend wat meer “zekerheid”. Beleggers weten vaak hoe hoog de dividenduitkering is en hoe frequent een bedrijf dividend uitkeert.
De meeste dividenden worden op regelmatige basis uitbetaald, zoals eens per kwartaal, eens per halfjaar of jaarlijks. Soms zullen bedrijven ook speciale dividenden uitkeren als gevolg van een eenmalige gebeurtenis. Het uitkeren van dividend is geen garantie: op elk moment kan een bedrijf ervoor kiezen om dividend te verlagen of zelfs te beëindigen.
Voor het eerste aandeel en de eerste dividenduitkering hoeven we niet ver van huis. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was de eerste multinational die daarmee op de proppen kwam. Al was de dividenduitkering van toen wel iets anders dan die van nu.
De VOC (opgericht in 1602) was de eerste onderneming die aandelen uitgaf: als geldschieter kon je een zeereis meefinancieren. Was die reis succesvol dan deelde je mee in de winst. Maar kwam het schip niet terug en werd er geen winst gemaakt, dan was je je geld kwijt.
Lodewijk Petram schrijft in zijn boek 'De bakermat van de beurs' hoe de eerste dividenduitkering plaatsvond. In 1610, ter waarde van 75% van het aandelenkapitaal (het vermogen dat is verkregen door de uitgifte van aandelen), werd dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Bij gebrek aan liquide middelen werd er niet gekozen voor contant geld, maar voor foelie, een specerij! Nog in hetzelfde jaar werd er in een tweede ronde nog eens een dividend van 50% uitgekeerd. Dit keer in de vorm van peper. Pas later ging de VOC dividend in contant geld uitkeren.
In onze tijd zijn uitbetalingen in de vorm van specerijen natuurlijk ondenkbaar maar in die tijd waren specerijen zeer veel waard. Ze werden namelijk niet alleen gebruikt in de keuken maar werden ook gebruikt als medicijn tegen verschillende aandoeningen.
Ondanks dat er al ruim 400 jaar dividend wordt uitgekeerd, keert niet elk bedrijf het uit. Dividend uitkeren is namelijk geen verplichting van een bedrijf richting de aandeelhouder. Dus waarom keren sommige bedrijven wel dividend uit en andere niet? Over het algemeen zullen jongere bedrijven, die relatief kort bestaan, minder snel dividend uitkeren dan de meer volwassen bedrijven, die al een tijd bestaan. Dit komt vaak doordat ze zich in een snelle groeifase bevinden en hun winsten (als ze die al maken) willen herinvesteren in verdere groei in plaats van deze uit te betalen aan aandeelhouders.
Of bedrijven kiezen ervoor op een andere manier haar aandeelhouders te belonen. Een bedrijf als Alphabet (het moederbedrijf van Google) keert bijvoorbeeld geen dividend uit maar koopt zelf aandelen in. Dit zorgt ervoor dat er minder aandelen in omloop zijn en drijft op deze manier de prijs omhoog.
De bedrijven die ervoor kiezen om dividend uit te keren zijn vaak bedrijven met een bewezen track-record met een gestage groei. Ze laten zien dat hun bedrijfsvoering en hun strategie klopt: ze maken namelijk genoeg winst om dividend uit te kunnen keren. Het uitkeren van dit dividend geeft beleggers vertrouwen en rust. Het is namelijk een ‘vaste’ inkomstenbron en dus weten ze wat we kunnen verwachten.
Dat beleggers niet van het onverwachte houden kwam Shell achter eerder dit jaar. Shell – dat bij beleggers door het leven ging als “never sell Shell” – stond bekend om zijn dividendgarantie.
Door de impact van de coronacrisis verlaagde Shell het kwartaaldividend eind april met 66 procent van $0,47 naar $0,16 per aandeel. Het was voor het eerst in 80 jaar tijd, ofwel sinds de Tweede Wereldoorlog, dat Shell het dividend naar beneden bijstelde.
Hoe reageerden beleggers daarop? Niet bijster positief. Het aandeel Shell sloot de beursdag met een verlies van 10,5%! Het bedrijf werd afgestraft voor deze wijziging van het beleid.
Een concept wordt tastbaarder als het zichtbaar is. Daarom tonen we in grafiekvorm het sneeuwbaleffect dat het rendement-op-rendement oplevert.
Stel dat je onder je matras €10.000 hebt liggen. Je hebt dit geld niet op korte termijn nodig en dus kun je met een gerust hart voor de lange termijn beleggen. Met een gemiddeld rendement van 5% per jaar zie je de exponentiële groei die je inleg doormaakt.
Percentuele bijdrage dividend & koersontwikkeling aan rendement:
In tijden van onzekerheid zien velen goud als een relatief veilig alternatief voor de volatiele beleggingen. Maar dat is het niet per sé. Goud keert namelijk geen dividend uit. Daardoor kan een belegging voor de korte termijn interessant zijn. Maar over de lange termijn presteren aandelen weer significant beter dan goud. Daarom beleggen we bij Semmie ook niet in goud, maar in beleggingsfondsen.
Als belegger bij Semmie investeer je niet direct in de bedrijven zelf, en bezit je aandelen van bedrijven niet zelf. Dit komt omdat we beleggen in beleggingsfondsen. Daarbij wordt er geen dividend uitgekeerd, maar wordt dit meteen herbelegd in het fonds zelf.
Hoe meer je bij Semmie belegt, hoe meer dividend je kan ontvangen. Natuurlijk blijft het beleggen en is niets gegarandeerd. Maar je hebt nu in ieder geval gezien gezien welk verschil dividend kan maken voor je rendement!
Het dividend waar je recht op hebt wordt trouwens meteen door ons herbelegd, daar hoef jij niets voor te doen. Benieuwd hoeveel dividend jij nu eigenlijk ontvangt? Neem dan een kijkje in je transacties. Daar hebben we alles overzichtelijk voor je neergezet.
Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.
Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.
Hoe werkt het