Insights

Het belang van dividend (voor beleggers)

Door Thomas van der Lee op 10 december 2020 - leestijd: 7 min
Het belang van dividend (voor beleggers)
Insights

Het is een volatiel beursjaar. Met koersen die omhoog en naar beneden stuiteren was het af en toe een onzekere tijd voor beleggers. De waan van de dag heerste en daardoor kan je vergeten dat beleggen iets is voor de lange termijn. Maar door juist te beleggen voor de lange termijn heb je een grotere kans om een mooi rendement te behalen.

Wat vaak aan dit mooie rendement bijdraagt is dividend. Voor de ene belegger is dit de heilige graal terwijl de kracht ervan bij de andere belegger nog niet bekend is. Daarom leggen we uit wat het belang is van dividend bij beleggen én hoe belangrijk het kan zijn voor je uiteindelijke rendement.


Wat is dividend?

Wie belegt krijgt te maken met dividend. Als een bedrijf winst maakt, kan de onderneming (een deel van) die winst uitkeren aan haar aandeelhouders. Die winstuitkering heet dividend. Dividend kan in de vorm van geld uitgekeerd worden. Dan noemen we het cashdividend. Het is ook mogelijk om het in aandelen uit te keren. Dan noemen we het stockdividend.

Dividend is voor veel beleggers een belangrijk concept om rekening mee te houden, want het is van grote invloed op het rendement dat je kan maken. Het rendement van een belegging bestaat namelijk uit 2 componenten: de koersontwikkeling en eventuele dividenden. Waarbij het gissen is hoe de koers van een bedrijf zicht gaat ontwikkelen geeft dividend wat meer “zekerheid”. Beleggers weten vaak hoe hoog de dividenduitkering is en hoe frequent een bedrijf dividend uitkeert.

De meeste dividenden worden op regelmatige basis uitbetaald, zoals eens per kwartaal, eens per halfjaar of jaarlijks. Soms zullen bedrijven ook speciale dividenden uitkeren als gevolg van een eenmalige gebeurtenis. Het uitkeren van dividend is geen garantie: op elk moment kan een bedrijf ervoor kiezen om dividend te verlagen of zelfs te beëindigen.


Dividend is dicht bij huis ontstaan

Voor het eerste aandeel en de eerste dividenduitkering hoeven we niet ver van huis. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was de eerste multinational die daarmee op de proppen kwam. Al was de dividenduitkering van toen wel iets anders dan die van nu.

De VOC (opgericht in 1602) was de eerste onderneming die aandelen uitgaf: als geldschieter kon je een zeereis meefinancieren. Was die reis succesvol dan deelde je mee in de winst. Maar kwam het schip niet terug en werd er geen winst gemaakt, dan was je je geld kwijt.

Lodewijk Petram schrijft in zijn boek 'De bakermat van de beurs' hoe de eerste dividenduitkering plaatsvond. In 1610, ter waarde van 75% van het aandelenkapitaal (het vermogen dat is verkregen door de uitgifte van aandelen), werd dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Bij gebrek aan liquide middelen werd er niet gekozen voor contant geld, maar voor foelie, een specerij! Nog in hetzelfde jaar werd er in een tweede ronde nog eens een dividend van 50% uitgekeerd. Dit keer in de vorm van peper. Pas later ging de VOC dividend in contant geld uitkeren.

In onze tijd zijn uitbetalingen in de vorm van specerijen natuurlijk ondenkbaar maar in die tijd waren specerijen zeer veel waard. Ze werden namelijk niet alleen gebruikt in de keuken maar werden ook gebruikt als medicijn tegen verschillende aandoeningen.


Waarom keert het ene bedrijf wel dividend uit en het andere niet?

Ondanks dat er al ruim 400 jaar dividend wordt uitgekeerd, keert niet elk bedrijf het uit. Dividend uitkeren is namelijk geen verplichting van een bedrijf richting de aandeelhouder. Dus waarom keren sommige bedrijven wel dividend uit en andere niet? Over het algemeen zullen jongere bedrijven, die relatief kort bestaan, minder snel dividend uitkeren dan de meer volwassen bedrijven, die al een tijd bestaan. Dit komt vaak doordat ze zich in een snelle groeifase bevinden en hun winsten (als ze die al maken) willen herinvesteren in verdere groei in plaats van deze uit te betalen aan aandeelhouders.

Of bedrijven kiezen ervoor op een andere manier haar aandeelhouders te belonen. Een bedrijf als Alphabet (het moederbedrijf van Google) keert bijvoorbeeld geen dividend uit maar koopt zelf aandelen in. Dit zorgt ervoor dat er minder aandelen in omloop zijn en drijft op deze manier de prijs omhoog.

De bedrijven die ervoor kiezen om dividend uit te keren zijn vaak bedrijven met een bewezen track-record met een gestage groei. Ze laten zien dat hun bedrijfsvoering en hun strategie klopt: ze maken namelijk genoeg winst om dividend uit te kunnen keren. Het uitkeren van dit dividend geeft beleggers vertrouwen en rust. Het is namelijk een ‘vaste’ inkomstenbron en dus weten ze wat we kunnen verwachten.

Dat beleggers niet van het onverwachte houden kwam Shell achter eerder dit jaar. Shell – dat bij beleggers door het leven ging als “never sell Shell” – stond bekend om zijn dividendgarantie.

Door de impact van de coronacrisis verlaagde Shell het kwartaaldividend eind april met 66 procent van $0,47 naar $0,16 per aandeel. Het was voor het eerst in 80 jaar tijd, ofwel sinds de Tweede Wereldoorlog, dat Shell het dividend naar beneden bijstelde.

Hoe reageerden beleggers daarop? Niet bijster positief. Het aandeel Shell sloot de beursdag met een verlies van 10,5%! Het bedrijf werd afgestraft voor deze wijziging van het beleid.


Het belang van dividend voor je rendement

Veel beleggers zijn dus gek op dividend. Want zoals eerder gezegd, geeft het ze vaak een verwacht rendement. Waar koersen vaak grillig zijn, zeker in tijden van crisis, is de uitkering van dividend vaker iets waar men op aan denkt te kunnen. Maar ook hier bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.

Een logische vraag is dan “Hoeveel rendement levert dit dan uiteindelijk op?” Daarvoor is onderzoek gedaan naar de Amerikaanse S&P500. Wereldwijd een van de meest bekende indices. Ruim 70 jaar aan data is geanalyseerd en daarbij is gekeken hoeveel dividend gemiddeld bijdraagt aan het totale rendement en hoeveel de koersontwikkeling daar aan bijdraagt. De uitkomsten zijn hieronder zichtbaar en zijn voortschrijdende gemiddeldes (gemiddelde van een bepaalde periode):


Percentuele bijdrage dividend & koersontwikkeling aan rendement:

Percentuele bijdrage dividend & koersontwikkeling aan rendement

Bron: Bloomberg.


Hoe langer je beleggingshorizon is, hoe belangrijker dividend wordt voor het totaalrendement. Houd je beleggingen één jaar aan, dan is dividend gemiddeld gesproken goed voor 27% van het totale rendement. Verlengen we die periode naar gemiddeld 3 jaar, dan bestaat het behaalde rendement voor 38% uit dividend. Voor 5 jaar neemt het toe tot 42%, over een periode van 10 jaar stijgt het tot 48%, en met een periode van 20 jaar vertegenwoordigt dividend ongeveer 60% van het totale rendement.

De bovenstaande grafiek heeft gekeken naar de S&P 500 en alle aandelen die daarin zitten. Dus ook aandelen die géén dividend betalen. Als je die eruit zou laten, zou het resultaat waarschijnlijk nog indrukwekkender zijn.


Goud en dividend

In tijden van onzekerheid zien velen goud als een relatief veilig alternatief voor de volatiele beleggingen. Maar dat is het niet per sé. Goud keert namelijk geen dividend uit. Daardoor kan een belegging voor de korte termijn interessant zijn. Maar over de lange termijn presteren aandelen weer significant beter dan goud. Daarom beleggen we bij Semmie ook niet in goud, maar in beleggingsfondsen.


Dividend bij Semmie

Als belegger bij Semmie investeer je niet direct in de bedrijven zelf, en bezit je aandelen van bedrijven niet zelf. Dit komt omdat we beleggen in beleggingsfondsen. Desondanks wordt er wel dividend uitgekeerd, dit gebeurt door de fondsen zelf. Wanneer dit is, is per fonds verschillend:

  • AMUNDI INDEX MSCI USA SRI UCITS ETF DR HEDGED EUR. Het dividend dat dit fonds uitkeert wordt automatisch geherinvesteerd in het fonds.
  • Xtrackers MSCI Japan ESG UCITS. Het dividend dat dit fonds uitkeert wordt automatisch geherinvesteerd in het fonds.
  • UBS ETF MSCI EMU Socially Responsible. Dit fonds keert 2 keer per jaar dividend uit (in februari en augustus), op jaarbasis is dit ongeveer 1,87%.
  • UBS MSCI Emerging Markets Socially Responsible. Dit fonds keert 2 keer per jaar dividend uit (in februari en augustus), op jaarbasis is dit ongeveer 2,12%.
  • iShares Euro Corp Bd Sust Screened 0-3. Dit fonds keert 2 keer per jaar dividend uit (in mei en november), op jaarbasis is dit ongeveer 0,23%.
  • Xtrackers II ESG EUR Corp Bond. Dit fonds keert jaarlijks dividend uit (in april), op jaarbasis is dit ongeveer 0,44%.

*Omdat dit fonds in 2020 is opgericht is er nog geen data beschikbaar over de dividenduitkering.


Een hogere inleg is meer dividend

Hoe meer je bij Semmie belegt, hoe meer dividend je kan ontvangen. Natuurlijk blijft het beleggen en is niets gegarandeerd. Maar je hebt nu in ieder geval gezien gezien welk verschil dividend kan maken voor je rendement!

Het dividend waar je recht op hebt wordt trouwens meteen door ons herbelegd, daar hoef jij niets voor te doen. Benieuwd hoeveel dividend jij nu eigenlijk ontvangt? Neem dan een kijkje in je transacties. Daar hebben we alles overzichtelijk voor je neergezet.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie