Vergeet niet belastingvoordeel te benutten  -  Lees nu waarom

Het belang van spreiding

Door Thomas van der Lee op 12 april 2020, leestijd: 6 minuten

Vaak steken mensen hun geld in iets vertrouwds als ze beleggen, zoals aandelen van bedrijven die ze kennen of een emotionele band mee hebben. Aandelen zoals Shell en ING zijn daarom vaak in de portefeuille van Nederlandse beleggers te vinden. Maar ook het emotie-aandeel Ajax vind je vaak terug in de portefeuille van de verstokte Ajacied, en dan het liefst nog 14 aandelen ook.

 

Het voordeel van beleggen in fondsen die uit één bepaalde categorie komen is dat wanneer het goed gaat met die categorie, je het meteen terug ziet in de rendementen. Maar er ligt ook gevaar op de loer…

In het kort:
  • Spreiding (diversificatie) is een cruciale beleggingsstrategie waarbij risico’s worden gespreid door te beleggen in verschillende financiële instrumenten, sectoren, regio’s en categorieën, met als doel het rendement te maximaliseren terwijl het risico wordt geminimaliseerd;
  • Door te spreiden voorkom je dat al je ‘eieren in één mandje’ zitten, zodat als één sector of regio tegenvallende resultaten laat zien, dit kan worden gecompenseerd door beter presterende beleggingen in andere sectoren of regio’s;
  • Naast spreiding over verschillende beleggingscategorieën, is het ook verstandig om in de tijd te spreiden door periodiek te beleggen in plaats van eenmalig een groot bedrag in te leggen, om zo minder last te hebben van koersschommelingen op de beurs.

Laten we een oud-Engels gezegde aanhalen: “Don’t put all your eggs in one basket.” Vrij vertaald naar het Nederlands betekent dit: “Je moet niet op één paard wedden.” Net zoals het aan de roulettetafel onverstandig is om je hele vermogen op rood (of zwart) in te zetten, is het evenmin slim om dit met je beleggingen te doen. Daarom is diversificatie bij beleggen essentieel.

Diversificatie?

Diversificatie is een beleggingsstrategie waarbij het risico waaraan een belegger of vermogensbeheerder is blootgesteld, wordt verkleind door te beleggen in verschillende financiële instrumenten, sectoren, geografische regio’s en andere categorieën. Het doel is om het rendement te maximaliseren door te investeren in verschillende gebieden die elk anders reageren op dezelfde gebeurtenis. Hoewel diversificatie geen garantie biedt tegen een negatief totaalrendement, is het een belangrijk middel om je beleggingsdoelen te bereiken en tegelijkertijd het risico te minimaliseren.

Een voorbeeld van geografische spreiding

Waarom zou je gebruik maken van diversificatie?

Stel dat je volledig belegd bent in één bepaalde sector, bijvoorbeeld de farmaceutische industrie. Op een dag wordt aangekondigd dat er een zware belasting komt op de productie van geneesmiddelen. Hierdoor kan de farmaceutische industrie minder besteden aan onderzoek en ontwikkeling, wat op de lange termijn de omzet drukt. De aandelenkoersen zouden dalen en daarmee ook de waarde van je beleggingen.

Nu stel je voor dat een deel van je portefeuille ook is belegd in bijvoorbeeld de technologiesector. Sterke prestaties in deze sector, zoals ontwikkelingen op het gebied van cloudopslag, augmented reality of robotisering, kunnen de negatieve resultaten in de farmaceutische sector compenseren. Zelfs een beperkte mate van diversificatie kan de prestaties van je beleggingsportefeuille beschermen en voorkomen dat “al je eieren in één mandje zitten.”

Zelfs een beperkte mate van diversificatie kan de prestaties van je beleggingsportefeuille beschermen.

Het is daarom vanzelfsprekend dat je zoveel mogelijk wilt spreiden, rekening houdend met het bijbehorende risico: in verschillende industrieën, bedrijven en fondsen. Dit vermindert de gevoeligheid van je portefeuille voor marktschommelingen aanzienlijk.

Het is ook verstandig om je beleggingen geografisch te spreiden. Stel bijvoorbeeld dat de aandelenmarkten in de Westerse wereld, zoals Europa en de Verenigde Staten, dalen omdat de economieën in een recessie verkeren. Dan kan het verstandig zijn om een deel van je portefeuille toe te wijzen aan opkomende markten met hogere groeipercentages, zoals China en India. Hiertegenover staat dat de risico’s van beleggen in dergelijke landen vaak hoger zijn.

Spreiden in de tijd: periodiek beleggen

Weet jij wat het beste moment is om te beleggen? Vandaag? Volgende maand? Of misschien volgend jaar, wanneer de rust op de beurs is teruggekeerd? Het eerlijke antwoord: niemand weet het. Niemand kan in de toekomst kijken, ook wij bij Semmie niet.

Als je voor de lange termijn belegt, is spreiden in de tijd een slimme strategie. Periodiek beleggen houdt in dat je iedere maand een vast bedrag inlegt. Zo verminder je de impact van koersschommelingen en hoef je niet voortdurend de beurs te volgen op zoek naar het perfecte instapmoment. Door periodiek in te leggen bouw je stap voor stap een solide vermogen op.

Door periodiek in te leggen bouw je stap voor stap een solide vermogen op.

Hoe denken wij bij Semmie over diversificatie?

Bij Semmie zijn we groot voorstander van spreiding. Daarom zorgen we er altijd voor dat we de risico’s die we nemen beperken door onze beleggingen te spreiden. We beleggen in aandelen én obligaties, in verschillende sectoren, en we richten ons op markten wereldwijd. Er zijn namelijk altijd wel sectoren of bedrijven die profiteren wanneer er elders verliezen worden geleden.