Insights

Het belang van spreiding

Door Thomas van der Lee op 12 april 2020 - leestijd: 5 min
Het belang van spreiding
Insights

Vaak steken mensen hun geld in iets vertrouwds als ze beleggen, zoals aandelen van bedrijven die ze kennen of een emotionele band mee hebben. Aandelen zoals Shell en ING zijn daarom vaak in de portefeuille van Nederlandse beleggers te vinden. Maar ook het emotie-aandeel Ajax vind je vaak terug in de portefeuille van de verstokte Ajacied, en dan het liefst nog 14 aandelen ook. Het voordeel van beleggen in fondsen die uit één bepaalde categorie komen is dat wanneer het goed gaat met die categorie, je het meteen terug ziet in de rendementen. Maar er ligt ook gevaar op de loer…


Laten we tijdens Pasen een oud-Engels gezegde aan halen: ‘Don’t put all your eggs in one basket’. Vrij vertaald naar het Nederlands is het te vergelijken met ‘Je moet niet op één paard wedden’. Iets minder toepasselijk bij Pasen, maar het maakt het wel duidelijker. Net zoals het aan de roulettetafel ook niet slim is om je hele vermogen op rood (of zwart) in te zetten zou het ook niet slim zijn om dit met je beleggingen te doen. Daarom is bij beleggen diversificatie zeer belangrijk.


Diversificatie?

Diversificatie is een beleggingsstrategie waarbij het risico waaraan een belegger of vermogensbeheerder is blootgesteld verkleind wordt door zijn fondsen in verschillende financiële instrumenten, sectoren, geografische gebieden en andere categorieën te verdelen. Het doel is om het rendement te maximaliseren door te investeren in verschillende gebieden die elk verschillend reageren op dezelfde gebeurtenis. Ondanks dat het geen garantie biedt tegen een negatief totaalrendement, is diversificatie een belangrijk onderdeel voor het bereiken van je beleggingsdoelen, terwijl het risico wordt geminimaliseerd.


Waarom zou je gebruik maken van diversificatie?

Als voorbeeld gaan we ervanuit dat we volledig in één bepaalde sector (de farmaceutische industrie) zijn belegd. Op een dag wordt aangekondigd dat er een zware heffing komt op de productie van geneesmiddelen. De farmaceutische industrie kan hierdoor minder besteden aan onderzoek en ontwikkeling, waardoor op lange termijn de omzetten teruglopen. De aandelenprijzen zouden gaan dalen en daarmee ook de waarde van je beleggingen.

Stel dat je ook een deel van je portefeuille hebt belegd in bijvoorbeeld de technologiesector. Sterke prestaties in deze branche, zoals ontwikkelingen in cloudopslag, augmented reality of robotisering kunnen de negatieve prestaties van de farmaceutische industrie tenietdoen in je portefeuille. Zelfs deze kleine hoeveelheid diversificatie kan de prestaties van een beleggingsportefeuille beschermen en ervoor zorgen dat ‘niet al je eieren in één mandje zitten’.

Het spreekt daarom voor zich dat je zoveel mogelijk wilt spreiden, met inachtneming van het bijbehorende risico: in verschillende industrieën, in verschillende bedrijven, in verschillende fondsen. Dit zal de gevoeligheid van een beleggingsportefeuille voor marktschommelingen aanzienlijk verminderen.

Het loont ook om je beleggingen geografisch te spreiden. Als bijvoorbeeld de aandelenmarkten in de Westerse wereld zoals in Europa en de Verenigde Staten dalen, omdat de economieën in een recessie verkeren, kan het goed zijn om een deel van je portefeuille toe te wijzen aan opkomende markten met hogere groeipercentages zoals China en India. Daartegenover staat wel dat de risico’s die je loopt door te investeren in dit soort landen vaak hoger zijn.


Spreiden in de tijd: periodiek beleggen

Weet jij wat het beste moment is om beleggingen aan te kopen? Vandaag? Volgende maand? Misschien wel volgend jaar als de rust is teruggekeerd op de beurs? Het eerlijke antwoord: niemand weet het precies. Want niemand kan in de toekomst kijken, ook wij bij Semmie niet.

Beleg je voor de langere termijn, dan wil je je beleggingen spreiden in de tijd. Periodiek beleggen is dan een slimme strategie: iedere maand leg je een vast bedrag in. Zo heb je minder last van koersschommelingen. Ook hoef je niet de beurs te volgen, op zoek naar het ideale moment om in te stappen. Met een periodieke inleg bouw je stap voor stap een mooi bedrag op.


Hoe denken wij bij Semmie over diversificatie?

Bij Semmie zijn we fan van spreiding. Daarom zorgen we er ook altijd voor dat de risico’s die we lopen beperkt zijn door onze beleggingen te spreiden. We beleggen in aandelen én obligaties, we beleggen in verschillende sectoren en richten ons op markten over de hele wereld. Er zijn namelijk altijd wel sectoren of bedrijven die profiteren als er ergens anders verlies wordt geleden.

Met onze goed beheerde portefeuilles minimaliseren we de risico’s die we lopen bij beleggen. We nemen daarom met onze ESG portefeuille meer dan 5.600 posities in. Dit getal staat niet gelijk aan het aantal bedrijven waar we in beleggen. Er is namelijk overlap in de bedrijven waaruit de 7 beleggingsfondsen in onze portefeuille bestaan. Je kunt een obligatie hebben van een bedrijf, maar ook aandelen. En ook verschillende fondsen kunnen in eenzelfde aandeel zitten. Daarom kunnen we zeggen dat we positie hebben in ongeveer 2.000 bedrijven.



Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het