Money facts

Het gemak van periodiek beleggen, en waarom we er fan van zijn

Door Thomas van der Lee op 22 november 2021 - leestijd: 5 min
Het gemak van periodiek beleggen, en waarom we er fan van zijn
Money facts

Periodiek beleggen, we zijn er fan van. Dat komt vooral vanwege de vele voordelen die deze manier van beleggen met zich meebrengt. Maar voor veel (nieuwe) beleggers is het nog onduidelijk waarom het precies slim is om maandelijks een bedrag in te leggen. Daarom geven we een spoedcursus zodat jij weet wat periodiek beleggen is, wat de voordelen zijn en natuurlijk hoe je het zelf simpel en snel regelt.


Wat periodiek beleggen is

De beurs is onvoorspelbaar: niemand weet wat het beste moment is om je geld in te leggen. Beurzen bewegen zich nu eenmaal op en neer, en de koers van vandaag is anders dan de koers van morgen.

Er zijn genoeg goeroes die allerlei analyses op de beurs loslaten om zo het juiste instapmoment te vinden (spoiler: dat lukt je niet). Voor periodiek beleggen hoef je namelijk geen beursgoeroe te zijn, je zoekt niet naar het juiste instapmoment, maar je zorgt ervoor dat je maandelijks een bedrag inlegt. Hoeveel? Dat bepaal je zelf. Bijvoorbeeld elke maand €50 of €100. Je wacht dan niet op dat ene instapmoment, je legt elke maand een vast bedrag in. Je houdt je niet bezig met de beurs en of die net iets hoger of lager staat.

Beleg je bij Semmie, dan maak je dat bedrag handmatig over naar je beleggingsrekening of stel je een automatisch incasso in. Vervolgens beleggen wij het voor je.De voordelen van periodiek beleggen

Je wilt wel beleggen maar niet elke dag met de beurs bezig zijn? Dan is periodiek beleggen de ideale uitkomst. Door maandelijks een bedrag opzij te zetten bouw je ongemerkt aan je toekomst. Net zoals je doet als je maandelijks een deel van je inkomen opzij zet op je spaarrekening. Dit heeft vooral als voordeel dat je niet afhankelijk bent van het juiste instapmoment.

Het juiste instapmoment kiezen is namelijk vrijwel onmogelijk. Je weet simpelweg niet wat de koersen morgen gaan doen. Door periodiek een bedrag te investeren ben je niet afhankelijk van het juiste instapmoment. Door de ontwikkelingen op de beurs koop je de ene maand je beleggingen wat goedkoper en de andere maand wat duurder in. Zo zorg je voor een mooie gemiddelde aankoopprijs.

Als je periodiek belegt leg je op een vast moment een vast bedrag in. De gedachte die vaak overheerst is dat je aan dat bedrag vastzit. Dat is lastig als je onverwacht je geld nodig hebt voor een onverwachte uitgave. Of misschien komt het je de aankomende maand gewoon niet goed uit om te beleggen. Dat kan natuurlijk ook. Maar ook bij periodiek beleggen houd je gewoon zelf de touwtjes in handen. Daardoor kan je heel makkelijk de beslissing maken om een maandje over te slaan of het bedrag dat je maandelijks inlegt te verlagen (of te verhogen natuurlijk).


Het mogelijke resultaat van 30 jaar lang periodiek beleggen

Maandelijks inleggen zorgt er voor dat je vermogen sneller kan groeien. Het rendement dat je behaalt op eerder behaald rendement kan voor exponentiële groei zorgen. En des te meer je maandelijks/jaarlijks inlegt, des te groter je uiteindelijke totaal kan worden.Natuurlijk bieden in het verleden behaalde rendementen geen garantie voor de toekomst, maar het geeft wel een goed inzicht in wat je kan bereiken met een consistente inleg.


Periodiek beleggen is slim als de koersen dalen

Als je periodiek belegt verminder je de risico’s die je loopt bij koersdalingen. Het voordeel van periodiek blijven beleggen als de koersen dalen is dat je meer koopt voor hetzelfde bedrag dat je inlegt. Wanneer de koersen zich dan herstellen heb je gemiddeld minder uitgegeven dan wanneer je de beleggingen had gekocht voordat de koersen begonnen te dalen.

Het idee achter periodiek beleggen is niet het voorkomen van het maken van verliezen, het gaat erom dat je meer kan kopen wanneer de prijzen lager zijn, wat zorgt voor een hoger rendement wanneer de koersen zich herstellen.


Maar wat als ik nu alles in één keer wil inleggen?

Dat is een goede vraag. Want stel je hebt een groot geldbedrag tot je beschikking en je wilt het gaan beleggen, moet je dit dan in één keer doen of gespreid over een langere periode? Beide opties hebben hun voordelen en nadelen. Dus in dat opzicht moet je doen wat goed voelt. Maar wil je het risico dat je loopt bij beleggen verminderen, dan kan het slim zijn om periodiek te gaan beleggen.

Door periodiek aankopen te doen betaal je uiteindelijk een gemiddelde prijs over een bepaalde periode. Dat wil niet zeggen dat dat de beste prijs is, of de laagste. Maar het sluit wel het risico uit dat je toevallig net op het hoogste punt van het jaar je eenmalige belegging aankoopt. Anderzijds sluit je ook de geluksfactor uit met periodiek beleggen: het kan natuurlijk zijn dat je net op het laagste punt je eenmalige belegging aankoopt. Maar door die extremen te elimineren, ontstaat er een mooie gemiddelde prijs.


Zo regel je je periodieke belegging bij Semmie

Bij Semmie heb je meerdere mogelijkheden om periodiek te beleggen. Je kunt kiezen voor een directe overboeking van je eigen persoonlijke bankrekening, een storting via iDEAL of door een automatische incasso in stellen. Voor welke mogelijkheid je ook kiest, en welk bedrag je ook kiest om in te leggen, wij gaan er meteen mee aan de slag.

Als je ervoor kiest om periodiek te gaan beleggen hoef je nooit meer na te denken over het ideale instapmoment. Dat maakt beleggen eenvoudig. En het scheelt een hoop uitzoekwerk. Die tijd kan je vast wel aan iets beters besteden!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het