Insights

Het gevaar van FOMO

Door Thomas van der Lee op 06 mei 2020 - leestijd: 4 min
Het gevaar van FOMO
Insights


'Ik denk dat ik ook maar bitcoins moet gaan kopen' was iets wat mijn (inmiddels ex-) schoonmoeder tegen me zei eind 2017. Ondanks dat het ruim 2,5 jaar geleden is, is die uitspraak me altijd bijgebleven. In december 2017 was de waarde van één bitcoin namelijk gestegen naar een all-time-high van bijna $20.000. Dat terwijl de cryptomunt in het begin van dat jaar slechts $1.000 waard was.

Je kon geen gesprek in de kroeg hebben of een kop koffie halen tijdens het werk of het ging erover: Heb je ook bitcoins? En zo ja, hoeveel heeft het jou opgeleverd? Voor veel mensen was het dé manier geworden waarmee ze dachten snel rijk te kunnen worden.


FOMO?

Hoe kan het dat iedereen het erover had en dat het zelfs mijn schoonmoeder, die totaal niet thuis is in de financiële wereld, laat staan iets van cryptomunten afwist, het idee had gekregen dat ze ook bitcoins moest kopen? Het antwoord is angst. Angst om buiten de boot te vallen. Angst om iets te missen wat bij anderen tot zoveel succes leidt. Dit fenomeen wordt FOMO genoemd, ofwel Fear of Missing Out. Het gevoel van FOMO wordt aangewakkerd door het succes van anderen. In het geval van de bitcoin zag, en hoorde, je alleen nog maar de succesverhalen van mensen die miljonair waren geworden met een vroege investering in de digitale cryptomunt. En dat wil jij ook. De angst om buiten de boot te vallen en iets goeds te missen is een hele natuurlijke reactie van de mens. Mensen laten zich nu eenmaal leiden door hun gevoelens en emoties.


Fear of Missing Out bij beleggen

Als het gaat om beleggen is het ook heel verleidelijk om toe te geven aan onze Fear of Missing Out. Een plotselinge koersexplosie van een bepaald aandeel geeft je toch dat gevoel dat je er ook in moet gaan beleggen. Het is succesvol, want het maakt een enorme groei door. Realiseer je wel dat door deze stijging het aandeel vaak te duur is geworden voor wat het daadwerkelijk waard is en hoogstwaarschijnlijk binnenkort weer een daling zal doormaken. Dit overkwam bijvoorbeeld laadpalenfabrikant Fastned vorig jaar.

Het is daarom van belang dat je je langetermijndoel blijft volgen. Ook al is het moeilijk om jezelf hieraan te herinneren wanneer het lijkt alsof iedereen om je heen profiteert van een trend of koersexplosie en jij die misloopt. Het zou echter niet slim zijn om aanpassingen in je beleggingen te doen voor iets wat al heeft plaatsgevonden.

Doe daarom, net als dat we bij Semmie doen, een paar stappen terug en blijf naar het gehele plaatje kijken. Een slimme aanpak is om een gespreide portefeuille te onderhouden voor de lange termijn. Dit biedt de meest aantrekkelijke afweging tussen het maximaliseren van het rendement en het minimaliseren van het risico.

Semmie’s beleggingsbeleid is erop gericht om het gevoel van FOMO tegen te gaan. Een goed doordachte strategie gebaseerd op een set van beleggingsovertuigingen zorgt er namelijk voor dat tijdelijke hypes en koersexplosies geen invloed hebben op het beleid. Bij Semmie geloven we in beleggen voor een langere termijn en beleggen we liever steady. Zo lieten we daarom ook de bitcoin links liggen.

En mijn schoonmoeder? Mijn schoonmoeder heeft gelukkig nooit doorgezet en een investering gedaan in de bitcoin. Dat is maar goed ook want anderhalve maand later was de cryptomunt nog maar $6.800 waard...

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het