Trending

5 manieren om het klimaat én je financiën te helpen

Door Thomas van der Lee op 22 april 2022 - leestijd: 4 min
5 manieren om het klimaat én je financiën te helpen
Trending

Het is vandaag de Dag van de Aarde (Earth Day). Dit is de dag waarop het goed is om even extra stil te staan bij ons gedrag en de invloed hiervan op moeder aarde. Onze planeet heeft het namelijk al jaren lastig, en volgens wetenschappers van klimaatpanel IPCC wordt de klimaatverandering onomkeerbaar als we nu geen actie ondernemen.

Gelukkig is het nog niet te laat en kan ook jij actie ondernemen om de planeet te helpen. Wij delen 5 manieren hoe dit kan. Bijkomend voordeel: je portemonnee profiteert meteen mee. Een win-win dus!


1. Kies voor een duurzaam alternatief

Een goede manier om het klimaat en je portemonnee te helpen, is te bezuinigen op het aanschaffen van nieuwe producten. Helaas leven we in een wegwerpmaatschappij waardoor we sneller iets weggooien dan dat we opzoek gaan naar een tweede leven voor het product.

Als je toch iets nieuws moet kopen, zijn er misschien duurzame alternatieven die je kunt overwegen. Het is niet altijd gemakkelijk om te weten welke merken en producten duurzaam worden geproduceerd. Iets waarvan je denkt dat het goed is voor het milieu, is mogelijk op dieren getest. Gelukkig zijn er inmiddels genoeg websites waar je meer informatie kunt vinden over duurzame alternatieven, bijvoorbeeld voor kleding.


2. Doe de lichten uit en haal stekkers uit het stopcontact

Het licht thuis niet uitdoen nadat je een kamer hebt verlaten kan voor ergernissen zorgen. Wist je dat het onnodig aan laten van lichten ook flink scheelt in je portemonnee? Laat je een lamp elke dag zo’n 4 uur per dag branden, dan kost je dit €13 per jaar, staat die lamp 24/7 te branden dan ben je zo €78 per jaar kwijt aan kosten, en met de stijgende energieprijzen neemt dit alleen maar toe.

Wist je daarnaast dat sommige elektronische apparaten ook energie gebruiken terwijl ze op stand-by of 'uit' staan? Dit heet sluipverbruik en zorgt ervoor dat je energiemeter lekker doorloopt. Trek dus de stekkers uit het stopcontact als je apparaten niet gebruikt of als je je mobiel niet aan het opladen bent. Naast dat dit goed is voor je portemonnee help je natuurlijk ook het klimaat. Zo zorgen elektriciteitscentrales namelijk voor flink wat CO2-uitstoot. Dat mag allemaal wel wat minder.


3. Stop met het kopen van plastic producten

Een beter milieu begint bij jezelf. En het kan al zo simpel zijn door een herbruikbare waterfles aan te schaffen. Door een waterfles continu te hergebruiken ben je minder geneigd om elke keer als je onderweg bent een flesje water of frisdrank aan te schaffen. Naast dat een herbruikbare fles helpt om de hoeveelheid plastic afval te verminderen is het ook nog goed voor je portemonnee. Kraanwater is namelijk zo’n 120 keer goedkoper dan flessenwater. Een flink verschil!


4. Kies ervoor om duurzaam te beleggen

Grondstoffen raken op, de zeespiegel stijgt, de aarde warmt op en het wantrouwen in het beleid van grote bedrijven neemt toe: het is slechts een greep uit de redenen waarom het streven naar een duurzame wereld steeds populairder wordt. In het kielzog van deze groeiende populariteit maakt ook duurzaam beleggen een enorme groei door.

Een duurzame belegging is een investering in een onderneming die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Dit houdt in dat er rekening wordt gehouden met milieu, mens & maatschappij en eerlijk bestuur. Door enkel te beleggen in bedrijven die als duurzaam worden gecategoriseerd moedig je niet duurzame bedrijven aan om ook duurzaam te worden. Koopt niemand hun aandelen dan daalt de waarde ervan.

En qua rendement? Duurzame beleggingen behalen een prima rendement. Ze scoren vaak net zo goed, of zelfs beter, dan traditionele beleggingen! Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid een prima rendement behalen. De duurzame activiteiten van een onderneming beïnvloeden de financiële resultaten en de rendementen positief.


5. Verbruik minder water

Hoe heerlijk het ook is om een heerlijk uitgebreid bad te nemen, het is niet het beste voor het klimaat en zeker niet voor je portemonnee. Water is namelijk behoorlijk schaars. Door klimaatverandering, economische ontwikkelingen en bevolkingsgroei staat de drinkwatervoorziening onder druk. En als je weet dat slechts 0,014% van al het water op aarde kan worden gebruikt als drinkwater dan weet je hoe belangrijk het is om water niet te verspillen.

Gelukkig kan je ook hier actie op ondernemen. Kies ervoor om te douchen in plaats van om in bad te gaan, gebruik water uit een regenton om je planten mee water te geven en vervang lekkende of druppelende kranen. Met slechts enkele aanpassingen kan je enorm veel water besparen, en daar wordt je portemonnee uiteindelijk ook blij van. Want wat je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het