Insights

Het nieuws van vandaag is niet de koers van vandaag

Door Koen Kersten op 09 november 2020 - leestijd: 6 min
Het nieuws van vandaag is niet de koers van vandaag
Insights

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam in augustus met de cijfers over het tweede kwartaal van 2020 naar buiten. ‘Economie krimpt harder dan ooit, Nederland in een recessie’, kopte de Telegraaf vervolgens.

De cijfers waren dramatisch kunnen we wel zeggen, want in Nederland was nog nooit een krimp van 8,5% gemeten in één kwartaal. Maar het kan erger: Eurostat – de Europese versie van het CBS – kwam naar buiten met een krimp van 11,9% van de economie binnen de Europese Unie.

Dit soort berichten maken veel los. “Is het verstandig om te blijven beleggen? En wat gaat er gebeuren nu we in een recessie zitten?” zijn logische vragen die dan bij beleggers opspelen. Ze laten zich leiden door het nieuws van de dag. Maar de koersen worden niet alleen maar bepaald door het nieuws van de dag. Daar komt namelijk veel meer bij kijken.


Neem het nieuws met een korreltje zout

Uiteraard is een recessie iets om rekening te houden, we moeten er daarom ook niet te lichtzinnig overdoen. Maar het nieuws zelf kun je voor je beleggingen met een korreltje zout nemen. Want je kunt je afvragen in hoeverre de verkondigde recessie nieuws was.

Het was namelijk te voorspellen dat de economie er niet al te goed voor zou staan na een wekenlange stilstand. Maar kijken we naar de koers van de AEX in begin augustus dan is te zien dat deze rond de 560 punten schommelde en dat we op het moment van schrijven, 4 maanden later, iets boven dat niveau schommelen. Het feit dat Nederland in een recessie zit is dus niet echt te af te lezen aan Nederlands’ bekendste index.


Ontwikkeling AEX afgelopen 3 maanden:

Bron: Euronext.


Beleggers kijken naar de toekomst

Maar laten we terugspoelen naar vandaag de dag. Wereldwijd hebben – sinds de start van de coronacrisis – koersen een flink herstel meegemaakt met soms zelfs nieuwe recordhoogtes. De uitschieters vind je in de Verenigde Staten met de technologiebeurs, de NASDAQ, als koploper. Totaal tegen de vele negatieve nieuwsberichten in.

Hier is een verklaring voor. Als men een belegging wil kopen kunnen hier verschillende analyses op losgelaten worden. Maar waar beleggers ook naar kijken is de toekomst.

Want je belegt met de verwachting om een positief rendement te behalen. Dus je zoekt een bepaalde groei in het bedrijf waar het aandeel (en dus jij ook) van kan profiteren.

Beleggers kijken dus wel degelijk naar nieuws, maar becijferen zelf op voorhand al wat het nieuws van de toekomst gaat zijn en meestal zijn ze daar vrij goed in. Dit is bijvoorbeeld goed terug te zien in relatief jonge bedrijven die nog snel groeien.


De technologiesector als voorbeeld

De meest extreme gevallen hiervan vind je in de technologiesector, bijvoorbeeld bij Snap. Snap is het bedrijf achter Snapchat, een sociale media app die vooral populair is onder jonge gebruikers. Het basisconcept is dat je een foto of filmpje kunt sturen die na het openen bij ontvangst meteen wordt verwijderd. Snap is momenteel zo’n $62 miljard waard op de beurs terwijl het bedrijf nog nooit winst heeft gemaakt!

Sterker nog, het bedrijf heeft de laatste twee jaar een verlies van meer dan $1 miljard geleden en dat is voor dit jaar wederom begroot. Uitgaande van het nieuws denk je dat het een negatieve impact heeft op de koers. Maar het aandeel Snap stond begin 2018 op ongeveer $14 en koerst vandaag de dag rond de $45, meer dan een verdrievoudiging!

Deze waardestijging komt vooral uit het feit dat Snap veel gebruikers heeft die het platform gebruiken. Begin 2018 waren er 191 miljoen actieve gebruikers, in het tweede kwartaal van 2020 238 miljoen.

Ook steeg de omzet, van $1.2 miljard in 2018 tot $1.7 miljard in 2019. Deze positieve tendens zie je terug in de cijfers. Beleggers verwachten dat het bedrijf een mooie groei gaat doormaken. Ze investeren er nu al in met de verwachting er later van te kunnen profiteren.

In dit geval is het een voorbeeld van een enkel bedrijf, maar deze retoriek kun je ook toepassen op veel meer beursgenoteerde ondernemingen.


Ontwikkeling aandeel Snap 2018 – 2020:

Bron: Yahoo Finance.


Buy the rumor, sell the news

‘Buy the rumor, sell the news’ is ook een bekend fenomeen in de beleggingswereld. Ook hier komt het waarderen van de toekomst weer in terug. Laten we als voorbeeld dit keer Netflix nemen. Dit bedrijf heeft fors kunnen profiteren van de coronacrisis. Met alle tijd die we binnen door (moeten) brengen is het makkelijk om even te Netflixen om de tijd te verdrijven. Het is dan ook geen hogere wiskunde dat beleggers een flinke groei van Netflix verwachten tijdens alle lockdowns.

De groei waarvan beleggers denken dat Netflix die door gaat maken zorgt er ook voor dat de koers gaat stijgen nog voor er officiële cijfers over de daadwerkelijke groei beschikbaar zijn. Tussen het eerste en tweede kwartaal van dit jaar steeg het aandeel Netflix dan ook zo’n 35%.

Toen Netflix haar cijfers publiceerde daalde het aandeel met 10%. Ondanks dat de cijfers waren zoals verwacht. Maar de verwachtte groei was al lang in de koers verwerkt en beleggers namen hun winsten.

Deze gang van zaken is ook mede een verklaring voor de coronacrash. Beleggers wisten even niet wat ze moesten becijferen voor de toekomst. Niemand wist namelijk wat ze konden verwachten. Slechts één ding was duidelijk: dat bedrijven flinke negatieve economische gevolgen zouden ondervinden van de wereldwijde lockdowns. Onzekerheid was een feit. En als er iets is waar beleggers niet van houden is het onzekerheid.


Moet ik het nieuws dan helemaal negeren?

Het nieuws volledig negeren is natuurlijk ook niet helemaal een optie. Maar het is wel belangrijk dat je je niet laat leiden door een enkel bericht. Al je beleggingen verkopen naar aanleiding van een slecht nieuwsbericht is ook niet de meest slimme strategie. Al is het lastig om te bepalen hoe jij als belegger reageert op het nieuws. Blijf je rationeel of laat je je toch door je emoties leiden?

Om geen overhaaste beslissingen te nemen kan het verstandig zijn om het (financiële) nieuws links te laten liggen. Net zoals dat het verstandig kan zijn om niet te vaak naar je beleggingen te kijken.

Om evengoed te blijven beleggen kan periodiek beleggen een goede uitkomst voor je zijn. Je legt dan op een vast moment een bedrag in. Zo zorg je ervoor dat je koopt als de koersen wat lager of hoger staan. Daardoor betaal je een mooie gemiddelde aankoopprijs voor je beleggingen. Een methode die tijd, stress en geld bespaart. Want het nieuws van vandaag is vaak de koers van gister.

Koen Kersten
Koen Kersten

Analyst Asset Management

Alle blogs van Koen Kersten

Koen dompelt zich graag helemaal onder in de wereld van beleggen. Als analist schrijft hij voor Semmie over de marktontwikkelingen. Maar het liefste is hij bezig met het optimaliseren van onze modelportefeuilles.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het