Insights

Het nieuws van vandaag is niet de koers van vandaag

Door Koen Kersten op 04 april 2024 - leestijd: 6 min
Het nieuws van vandaag is niet de koers van vandaag
Insights

Een tijdje geleden publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de cijfers voor het tweede kwartaal van 2020. De Telegraaf schreef vervolgens: 'Economie krimpt harder dan ooit, Nederland in een recessie.'

De gepresenteerde cijfers waren buitengewoon dramatisch, gezien er in Nederland nog nooit eerder een krimp van 8,5% was gemeten in één kwartaal. Maar het kon nog erger: Eurostat – de Europese tegenhanger van het CBS – meldde een krimp van 11,9% voor de economie binnen de Europese Unie.

Dergelijke berichten roepen veel vragen op. "Is het verstandig om te blijven beleggen? En wat gaat er gebeuren nu we in een recessie zitten?" zijn logische vragen die beleggers zich dan stellen. Ze laten zich vaak leiden door het nieuws van de dag, maar de koersen worden niet uitsluitend bepaald door de actualiteit; er spelen namelijk veel meer factoren mee.


In het kort:

  • Van tijd tot tijd gaat het heel goed met de economie of met een bedrijf. Of er gebeurt juist het tegenovergestelde: negatieve berichten overheersen;
  • Wat er populair is in de media, hoeft dat echter niet te zijn op de beurs. Beleggers kijken namelijk vooruit en anticiperen op toekomstige ontwikkelingen, niet alleen op huidige gebeurtenissen;
  • Het nieuws volledig negeren is hoeft ook niet. Maar het is wel belangrijk dat je je niet volledig laat leiden door het nieuws. Het verkopen van al je beleggingen naar aanleiding van een negatief nieuwsbericht is bijvoorbeeld ook niet de meest verstandige strategie.Neem het nieuws met een korreltje zout

Uiteraard is een recessie iets om rekening mee te houden; we moeten er daarom ook niet te lichtvaardig over denken. Maar het nieuws zelf kun je met een korreltje zout nemen voor je beleggingen. Je kunt je namelijk afvragen in hoeverre de verkondigde recessie echt als nieuws kan worden beschouwd.

Het was namelijk te voorspellen dat de economie er niet al te rooskleurig voor zou staan na een wekenlange stilstand. Als we echter naar de koers van de AEX kijken begin augustus van het jaar waar de Telegraaf over schreef, zien we dat deze rond de 560 punten schommelde. Vier maanden later schommelde de index nog steeds iets boven dat niveau. Het feit dat Nederland in een recessie verkeerde, was dus niet direct af te lezen aan de bekendste index van Nederland.


Ontwikkeling AEX afgelopen 3 maanden:

Bron: Euronext.


Beleggers kijken naar de toekomst

Maar laten we teruggaan naar het heden. Sinds de dieptepunt van de coronacrisis hebben wereldwijd de koersen aanzienlijk herstel laten zien; er zijn zelfs nieuwe toppen bereikt. Dit gebeurde volledig tegen de verwachtingen van vele negatieve nieuwsberichten in.

Hier is een verklaring voor. Bij het overwegen van een belegging kunnen verschillende analyses worden toegepast. Maar beleggers kijken ook naar de toekomst.

Ze investeren met het verwachte positieve rendement in gedachten, en zoeken naar groeipotentieel in het bedrijf waarin ze investeren, zodat zijzelf ook kunnen profiteren.

Beleggers houden dus wel degelijk rekening met het nieuws, maar anticiperen zelf al op wat het nieuws in de toekomst zal zijn, en over het algemeen zijn ze daar vrij goed in. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij relatief jonge bedrijven die snel groeien.


De technologiesector als voorbeeld

Een van de meest extreme voorbeelden hiervan is te vinden in de technologiesector, bij Snap. Snap is het bedrijf achter Snapchat, een sociale media-app die vooral populair is onder jonge gebruikers. Het basisconcept is dat je een foto of filmpje kunt sturen dat na het openen bij ontvangst meteen wordt verwijderd. Op de beurs heeft Snap momenteel een marktwaarde van ongeveer $18 miljard, terwijl het bedrijf bijna amper winst maakt.

Sterker nog, het bedrijf lijdt voornamelijk verlies, en ook de vooruitzichten zijn niet positief. Als je puur op het nieuws afgaat, zou je verwachten dat dit een negatieve impact heeft op de koers. Echter, in vijf jaar tijd is het aandeel 'gewoon' 25% meer waard geworden.

Deze waardestijging komt voornamelijk voort uit het grote aantal gebruikers van Snap. Begin 2018 waren er 191 miljoen actieve gebruikers, terwijl dit aantal in het tweede kwartaal van 2020 was gestegen naar 238 miljoen. Eind 2023 waren dit er zelfs ruim 400 miljoen.

Bovendien stijg de omzet over het algemeen. Deze positieve trend is duidelijk zichtbaar in de cijfers. Beleggers verwachten dat het bedrijf een sterke groei zal doormaken en investeren nu al met de verwachting daar later van te profiteren.

Dit voorbeeld betreft slechts één bedrijf, maar deze redenering kan ook worden toegepast op vele andere beursgenoteerde ondernemingen.


Ontwikkeling aandeel Snap 2018 – 2020:

Bron: Yahoo Finance.


Buy the rumor, sell the news

‘Buy the rumor, sell the news’ is ook een bekend fenomeen in de beleggingswereld, waarbij het waarderen van de toekomst opnieuw naar voren komt. Laten we als voorbeeld dit keer Netflix nemen. Dit bedrijf heeft in het verleden fors kunnen profiteren van de coronacrisis. Met alle tijd die we binnen doorbrachten was het gemakkelijk om even te Netflixen om de tijd te verdrijven. Het is dan ook geen hogere wiskunde dat beleggers een flinke groei van Netflix verwachtten tijdens alle lockdowns.

De groei waarvan beleggers denken dat Netflix die zal doormaken, zorgde er ook voor dat de koers stijgt nog voor er officiële cijfers over de daadwerkelijke groei beschikbaar zijn. Wat als gevolg had dat de koers van het aandeel flink steeg.

Toen Netflix haar cijfers publiceerde, daalde het aandeel met 10%, ondanks dat de cijfers waren zoals verwacht. Maar de verwachte groei was al lang in de koers verwerkt en beleggers namen hun winsten.

Deze gang van zaken draagt ook bij aan de verklaring voor de flinke koersdalingen bij beurscrashes. Beleggers weten even niet wat ze moesten verwachten voor de toekomst en onzekerheid is een feit. En als er iets is waar beleggers niet van houden, dan is het wel onzekerheid.


Moet ik het nieuws dan helemaal negeren?

Het nieuws volledig negeren is natuurlijk ook geen ideale optie. Maar het is wel belangrijk dat je je niet laat leiden door slechts één bericht. Het verkopen van al je beleggingen naar aanleiding van een negatief nieuwsbericht is ook niet de meest verstandige strategie. Het is echter lastig om te voorspellen hoe je als belegger zult reageren op het nieuws. Blijf je rationeel, of laat je je toch door je emoties leiden?

Om te voorkomen dat je overhaaste beslissingen neemt, kan het verstandig zijn om het (financiële) nieuws soms links te laten liggen. Net zoals het verstandig kan zijn om niet te vaak naar je beleggingen te kijken.

Om toch te blijven beleggen, kan periodiek beleggen een goede strategie voor je zijn. Hierbij leg je op vaste momenten een bedrag in. Zo koop je wanneer de koersen zowel lager als hoger staan, wat resulteert in een gunstige gemiddelde aankoopprijs voor je beleggingen. Deze methode bespaart tijd, stress en geld, omdat het nieuws van vandaag vaak al is ingeprijsd in de koersen van gisteren.

Koen Kersten
Koen Kersten

Analyst Asset Management

Alle blogs van Koen Kersten

Koen dompelt zich graag helemaal onder in de wereld van beleggen. Als analist schrijft hij voor Semmie over de marktontwikkelingen. Maar het liefste is hij bezig met het optimaliseren van onze modelportefeuilles.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het