Semmie in de spotlight

Het waarborgen van de kwaliteit

Door Tessa Ham op 27 maart 2024 - leestijd: 5 min
Het waarborgen van de kwaliteit
Semmie in de spotlight

Collega Renée is kritisch, kwaliteitsgericht en altijd op zoek naar een manier om zichzelf te ontwikkelen. Eigenschappen die perfect aansluiten bij haar functie als Team Lead Quality Assurance. Samen met haar team waarborgt ze de kwaliteit van ons platform. Een essentieel onderdeel van onze dienstverlening als vermogensbeheerder.


Van de horeca naar de IT-wereld

Ondanks haar eigenschappen was het Renée vroeger niet meteen duidelijk dat ze deze functie wilde vervullen. “Aan een baan in IT heb ik vroeger nooit gedacht”, legt ze uit. “Dat is natuurlijk een relatief nieuw vakgebied en voelde simpelweg niet als een mogelijkheid toen ik opgroeide.

Na de middelbare school ging ik eerst aan de slag in de horeca. Dat vond ik fantastisch; elke dag was weer een compleet nieuwe dag. Het bedrijfsleven zit natuurlijk compleet anders in elkaar: daar houdt het werk nooit op. Daarnaast bestaan je werkzaamheden in de horeca, nog meer dan mensen denken, uit praten en luisteren. Dat menselijke aspect sprak me erg aan.

Het droombeeld was om een eigen zaak op te zetten. Het businessplan lag er al, de horeca-ondernemersopleiding was afgerond. Maar door een werkongeluk mocht ik geen staand werk meer uitvoeren. Ik was 21 jaar oud en ik moest in één klap gaan uitvogelen wat ik dan wilde.

Omdat ik het menselijke aspect zo waardeerde, liet ik me omscholen naar HR-medewerker. Na een korte periode deze rol te hebben vervuld, kwam ik via een interne sollicitatie op de IT-afdeling terecht van de Universiteit van Amsterdam als administratief medewerker.

Dat voelde als thuiskomen. Ik bleek niet alleen affiniteit te hebben met mensen, maar ook met techniek. En dan voornamelijk het automatiseren en efficiënter maken daarvan. Vanuit die gedachte ben ik me verder gaan ontwikkelen, met trainingen, cursussen, en verschillende functies binnen de universiteit.”


Niet bouwen, maar testen

“In 2020 rondde ik een bachelor software engineering af. Deze opleiding deed ik in de avonduren, naast mijn werk. Dat was een pittige periode, maar het helpt dat ik gek ben op nieuwe dingen leren. Momenteel leer ik bijvoorbeeld Japans, simpelweg voor mijn plezier.

Het doel van de opleiding was om aan de slag te gaan als software-ontwikkelaar, maar in die periode kwam ik ook voor het eerst in aanraking met het vakgebied testen. Je kunt het werk van een tester een beetje vergelijken met dat van een software-ontwikkelaar. Maar waar ontwikkelaars creëren en bouwen, waarborgen testers de kwaliteit, robuustheid, stabiliteit en veiligheid van een platform en applicatie. Ze testen niet alleen of iets werkt, maar ook of wat er gebouwd is, aansluit bij de behoeften vanuit het bedrijf en de klant.”


Brug slaan tussen techniek en mensen

“Als tester is het je werk om direct feedback te leveren op iemands werk. Het is belangrijk dat dit tactvol en empathisch gebeurt en gericht is op het werk en niet op de persoon zelf. Deze sociale vaardigheden heb ik van nature, maar hebben zich zeker ook ontwikkeld in mijn verleden in de horeca en met mijn kennis van HR.

Al snel kwam ik erachter dat een functie in dit vakgebied me op het lijf geschreven was. Ik begrijp veel van techniek, maar ook van mensen. Op deze manier kon ik een brug slaan tussen deze twee werelden.


Renée, Team Lead Quality Assurance bij Semmie


Ik vind het belangrijk dat mijn werk, de inhoud ervan, aansluit bij wie ik ben als persoon. Tegenwoordig draait het bij sommige mensen meer om de manier van werken, dan om de inhoud ervan. Dan wil je op Bali werken en moet alles daaromheen draaien, bijvoorbeeld. Verschrikkelijk vind ik dat. Ik ben veel meer van een werkethos waarbij je hard werkt, het echt ergens voor doet en waarbij je persoonlijke drijfveer terugkomt in het werk dat je doet.

Daarom heb ik in het verleden veel tijd en aandacht gestoken in het ontdekken van mijn drijfveer. Na verschillende trainingen en cursussen bleek mensen helpen op nummer 1 te staan.”


Ondersteuning bieden voor klanten en collega’s

“Dat kun je natuurlijk op verschillende manieren invulling geven. Als tester help je de klant een zo kwalitatief mogelijke ervaring te bieden. In mijn rol als team lead ben ik daarnaast bezig met het ontwikkelen van een testmanagementstrategie. Daarmee ondersteun je weer de organisatie en je collega’s; ook dat geeft voldoening. In het geval van Semmie help je indirect de klant ook bij het bereiken van zijn financiële doelen.

De meeste mensen denken bij vermogensbeheer niet meteen aan software. Toch is financiële dienstverlening, zoals je bankrekening, maar ook vermogensbeheer, tegenwoordig altijd digitaal; het gaat immers om digitale cijfers. Vermogensbeheer en software zijn daarom tegenwoordig nauw met elkaar verbonden. Veel traditionele vermogensbeheerders besteden dit soort digitale zaken uit en leunen daarvoor op software-partners.”


“Onze software is ontwikkeld vanuit een nauwe samenwerking tussen IT-experts en experts uit de beleggingswereld.”Kwaliteit bewaken

“Bij Semmie daarentegen hebben we alles zelf in huis. Dat is ook wat Semmie onderscheidt; onze software is ontwikkeld vanuit een nauwe samenwerking tussen IT-experts en experts uit de beleggingswereld. Het voordeel is dat we zelf alles in handen hebben en in staat zijn de kwaliteit van onze dienstverlening goed te bewaken.

Dat is kort gezegd waar ik me mee bezig houd: de kwaliteit hooghouden. Grof vertaald staat ‘quality assurance’ voor ‘kwaliteit zekerheid’. Samen met het team zorg ik dat we een zo kwalitatief mogelijke applicatie en platform hebben. Dit doen we onder andere door de software uitgebreid te testen voordat we een nieuwe functie lanceren.”


Vriendelijke vacature

“Inmiddels werk ik hier alweer anderhalf jaar. Na 14 jaar voor de Universiteit van Amsterdam te hebben gewerkt op verschillende afdelingen en in verschillende functies, vond ik het tijd voor een nieuwe stap.

Ik ben via een recruiter binnengekomen en die had op dat moment een sloot aan opties. Iedere vacature was redelijk standaard, maar die van Semmie viel op door de vriendelijke toon. Door mijn gedateerde beeld van de financiële wereld, oftewel ‘mannen in pak’, wees ik de vacature in eerste instantie af. Maar Semmie hield vol. Toen ik tijdens het sollicitatiegesprek meer hoorde over de visie en wat ze bij Semmie wilden bereiken, trok me dat toch erg aan.

Daar ben ik blij om, want de toon van de vacature verklapte veel over het bedrijf. Het werk van een tester kan soms verkeerd worden opgevat. Dat heb ik eerder wel meegemaakt, maar daar is hier geen sprake van. Hier staat iedereen open voor feedback en is iedereen bereid om te luisteren en te kijken hoe we het beter kunnen doen. Iedereen heeft zo’n focus op groei en kwaliteit. Dat betekent dat er voor mij veel deuren openstaan.

Het verschil in mentaliteit komt denk ik door de waarden waarmee Semmie is opgericht. Naast een ‘make it happen’-houding, heerst hier een familiaire sfeer. Nu Semmie hard groeit en er steeds meer mensen bij komen, ontstaan er steeds meer processen. Zelf ben ik in de afgelopen 18 maanden bezig geweest met het opstellen van een gestructureerd testbeleid, waardoor we preventief kunnen handelen, in plaats van reactief. Uiteindelijk komen dit soort documenten de kwaliteit alleen maar nog meer ten goede. En dat kan ik in mijn rol natuurlijk alleen maar toejuichen.”

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

Ook interessant voor jou?

Pionier op de ETF-markt
Semmie in de spotlight
Pionier op de ETF-markt
De rode loper ligt altijd uit
Semmie in de spotlight
De rode loper ligt altijd uit
Goede informatie maakt het verschil
Semmie in de spotlight
Goede informatie maakt het verschil
S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het