Ask Semmie

Hoe begin ik met beleggen?

Door Thomas van der Lee op 21 december 2020 - leestijd: 3 min
Ask Semmie

Nu de spaarrente laag is, is het logisch dat je overweegt om te gaan beleggen. En dat kan erg spannend zijn, want het gaat wel om geld, jouw geld. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren en wij van Semmie helpen jou daar graag bij.


Wat is beleggen eigenlijk?

Als je belegt, investeer je geld in bijvoorbeeld in aandelen, obligaties of vastgoed. Met als doel dat jouw investeringen meer waard worden. Net zoals bij sparen. Op lange termijn kan beleggen meer opleveren dan sparen. Maar er kleven ook enkele risico’s aan. Je geld kan namelijk ook minder waard worden.


Op welke manieren kan ik beleggen?

Er zijn kortweg 3 manieren om te beleggen. Je kan zelf gaan beleggen, je kan een adviseur inschakelen of je kan je vermogen laten beheren door bijvoorbeeld een online vermogensbeheerder zoals Semmie. Het is belangrijk dat je iets kiest wat bij je past.


Zelf aan de slag

Wil je zelf gaan beleggen? Dan houd je de touwtjes in eigen handen. Dit kost echt wel veel tijd. Voordat je begint met beleggen, moet je je goed verdiepen waarin je wilt gaan beleggen. Daarnaast moet je je beleggingen blijven monitoren om te kijken of alles nog volgens plan gaat.


Je vermogen laten beheren

Als je een vermogensbeheerder voor jou laat beleggen stelt die de beleggingsportefeuille samen. Deze bevat vaak een mix van aandelen en obligaties. Deze houdt ook de beleggingen in de gaten en maakt aanpassingen waar nodig. Wel beslis je zelf hoeveel geld je wilt inleggen en wanneer je jouw beleggingen wilt verkopen. Jij houdt dus de regie.

Als je helder hebt wat bij je past, is het enige wat je moet doen, gewoon starten. En een rekening openen is zo gepiept, in ieder geval bij Semmie.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het