Er zijn genoeg momenten waarop je beslissingen kan maken die niet goed uitpakken voor je rendement. Raak je in paniek, word je bang of krijg je juist last van overmoed? Je brein en je emoties spelen hier een belangrijke rol in. Kan je beleggen zonder emoties en is het mogelijk om je hersenen in bedwang houden? Nee. Dat kan niet. Maar er zijn dingen die je kunt doen om zo rationeel mogelijk te handelen waardoor je zo succesvol mogelijk belegt. Al is natuurlijk niets gegarandeerd.
Volg allereerst je eigen plan. Ondanks dat we als mensen graag anderen volgen is het wel belangrijk dat je je eigen beleggingsplan blijft volgen. Dan kom je minder snel voor onverwachte verrassingen te staan en laat je je minder leiden door emoties die tijdelijk de overhand kunnen nemen.
Blijf daarnaast kritisch, op jezelf en op anderen. In het algemeen hebben mensen de neiging om informatie zodanig te zoeken, te interpreteren en te onthouden dat het aansluit bij hun persoonlijke ideeën, terwijl minder aandacht wordt besteed aan informatie die deze ideeën juist tegenspreekt.
Maar probeer het af en toe wel eens van een andere kant te bekijken en informatie van meerdere bronnen tot je te nemen, ook als deze je tegenspreken. Zo kan je achteraf verliezen voorkomen, omdat je je niet hebt blindgestaard op één stuk informatie.
Wees daarnaast ook realistisch. Zelfvertrouwen is goed maar schat jezelf niet te hoog in, hoe lastig het misschien ook is. Als je bijvoorbeeld net op het juiste moment bent begonnen met beleggen en de koersen schieten omhoog, dan kan dit tot teveel zelfvertrouwen leiden en vergeet je sneller de gevaren en risico’s die beleggen met zich meebrengt.
Maar de essentie van succesvol beleggen is, hoe saai het soms klinkt, investeren voor de lange termijn zonder onnodig risico te lopen. Eens in de zoveel tijd bijsturen is gewenst om te zien of je nog op koers bent om je doel te bereiken, waarbij één á twee keer per jaar je portefeuille onder de loep nemen in principe al genoeg is.