Hoe beleggen in private markten het risico van een portefeuille kan verlagen

Door Koen Kersten op 19 december 2023, leestijd: 6 minuten

Beleggen in private markten is voor veel particuliere beleggers nog onbekend terrein. Toch zijn er steeds meer mogelijkheden voor deze groep om te beleggen in deze categorie, die naast aandelen en obligaties een belangrijke rol kan spelen in een beleggingsportefeuille. Vooral op het gebied van risicoreductie.

In dit artikel gaan we daarom in op de vraag hoe beleggen in private markten het risico van een portefeuille kan verlagen. We bespreken de toegevoegde waarde van private markten, de kansen en uitdagingen en wat de rol van private markten is binnen de beleggingsportefeuille(s) van Semmie.

In het kort:
  • Tot voor kort was het beleggen in private markten voorbehouden aan institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen;
  • Zij weten private markten al goed te vinden en wijzen steeds meer kapitaal toe aan deze categorie;
  • Uit onderzoek blijkt dat het toevoegen van private markten een verbetering laat zien in de risico-rendementsverhouding van de portefeuille;
  • Semmie biedt particuliere beleggers nu de de mogelijkheid om op een toegankelijke manier te beleggen in private markten, zonder concessies te doen aan twee cruciale aspecten die voor Semmie van groot belang zijn: kosten en verhandelbaarheid.

Meer kapitaal naar private markten

Een beleggingscategorie waar veel particuliere beleggers nog niet mee bekend zijn, is de categorie private markten. Deze categorie kan weer worden onderverdeeld in verschillende onderdelen, zoals, private debt, vastgoed en private equity. Tot voor kort was het beleggen in private markten namelijk voorbehouden aan institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Deze beleggers wijzen steeds meer kapitaal toe aan deze categorie.

Portefeuilles institutionele beleggers bestaan gemiddeld voor 24% uit private markten

Grote institutionele beleggers weten de private markten dus al goed te vinden. Sterker nog, uit een onderzoek van Blackrock bleek dat gemiddeld meer dan 50% van de institutionele beleggers van plan was om de allocatie uit te breiden in 2023. En zij doen dit met één doel: het verbeteren van de risico-rendementsverhouding van hun portefeuille(s).

De toegevoegde waarde van private markten voor een beleggingsportefeuille

Er is uitgebreid onderzoek gedaan, waaronder dit onderzoek van het World Economic Forum, naar private markten en de verwachte opbrengst voor beleggers. Het is echter uitdagend om een algemeen oordeel te vellen vanwege de diversiteit aan actieve strategieën.

Desondanks wijst onderzoek uit dat het toevoegen van private markten een verbetering laat zien in de risico-rendementsverhouding van de portefeuille. Opvallend is dat zowel defensieve als offensieve profielen een verbetering laten zien, wat wordt toegeschreven aan de lagere correlatie tussen de verschillende categorieën.

Risico/rendement bij portefeuilles met en zonder alternatieve beleggingen

De positieve resultaten kunnen grotendeels worden verklaard door de illiquiditeitspremie. Anders dan op publieke markten (de beurs zoals we die kennen) zijn private marktbeleggingen niet beursgenoteerd. Dit resulteert in een andere aanpak bij het investeren in dergelijke beleggingen. Bedrijven, vastgoedobjecten of beleggingsfondsen zijn niet verplicht om op dezelfde manier te publiceren als beursgenoteerde ondernemingen. Daarnaast is het niet mogelijk om deze beleggingen snel te verkopen, zoals wel het geval is op publieke markten.

De illiquiditeitspremie, het fenomeen dat private markten potentieel meer rendement kunnen opleveren, kan worden onderverdeeld in verschillende aspecten:

  1. Allereerst gaat het op publieke markten vaak om een klein aandeelhouderschap voor beleggers, in tegenstelling tot private investeerders die een substantieel deel van het bedrijf bezitten en daardoor aanzienlijke invloed kunnen uitoefenen.
  2. Private partijen kunnen profiteren van de snelle groei van een bedrijf, aangezien een groot deel van de groei al heeft plaatsgevonden op het moment dat een snelgroeiend bedrijf een beursgang heeft gedaan. Publieke investeerders hebben vaak moeite om in een vroeg stadium in te stappen, terwijl private investeerders dit wel kunnen.
  3. Private partijen hebben een informatievoordeel bij niet-publieke bedrijven, omdat ze toegang hebben tot meer informatie, wat resulteert in betere besluitvorming.
  4. Private investeringen stellen beleggers in staat om zich gemakkelijker op de lange termijn te richten, in tegenstelling tot publieke partijen die vaak worden beperkt door kwartaalcijfers en andere kortetermijnverplichtingen. Daarnaast is er minder zorg over frequente veranderingen in aandeelhouderschap.
  5. Private partijen hebben de autonomie om hun eigen exit te bepalen, waardoor ze minder afhankelijk zijn van het sentiment op publieke markten.

Uitdagingen van private markten

Hoewel de voordelen aantrekkelijk zijn, blijft het voor particuliere beleggers een uitdaging om in private markten te beleggen, mede door verschillende aspecten van het beleggen in deze categorie.

Ten eerste is er de kwestie van liquiditeit. Beleggers hebben de vrijheid om zelf beslissingen te nemen over investeringen, bijvoorbeeld in vastgoed, of om deel te nemen aan beleggingsfondsen. Echter, het verkopen van een object zoals een huis gaat niet snel, bijvoorbeeld niet binnen één dag. In tijden waarin snelle verkoop noodzakelijk is, kan dit ertoe leiden dat men genoodzaakt is onder de marktprijs te gaan zitten. Via een beleggingsfonds kunnen de voorwaarden gunstiger zijn. Toch bestaat vaak een aanzienlijk deel van de portefeuille nog steeds uit niet-liquide beleggingen, waardoor men gebonden is aan een bepaalde periode.

Daarnaast is er de kwestie van transparantie. Terwijl beleggingsfondsen op openbare markten, zoals ETF’s die een marktindex volgen, vaak uitgebreide rapportage verstrekken over het fonds, verloopt dit proces bij investeringen in private markten doorgaans net iets anders. En dit is niet altijd toe te schrijven aan het fonds zelf. Neem bijvoorbeeld het scenario waarin een private equity fonds investeert in een jonge startup. Een dergelijke startup richt zich voornamelijk op het ontwikkelen van een bedrijfsmodel en is nog niet primair bezig met het opstellen van gedetailleerde rapporten. Hierdoor wordt het moeilijker om uitspraken te doen over de onderliggende beleggingen.

Een ander belangrijk aspect betreft de hogere kosten die gepaard gaan met beleggen in private markten. Desondanks zouden deze kosten beleggers niet moeten afschrikken. Het besluitvormingsproces rondom beleggingen in deze markten is nu eenmaal langer en complexer, wat uiteindelijk resulteert in een hogere vergoeding voor de fondsbeheerder. Zelfs na correctie voor kosten blijft de categorie echter aantrekkelijk als beleggingsmogelijkheid. Hoewel kosten van belang zijn, vertellen ze uiteindelijk niet het volledige verhaal.

Ten slotte is er het aspect van toegankelijkheid. Vaak zijn grote beleggingsfondsen alleen toegankelijk voor investeerders met aanzienlijk kapitaal, of zijn de structuren te gecompliceerd voor individuele beleggers om volgens de voorschriften van toezichthouders deel te nemen.

Private markten bij Semmie

Semmie spreekt regelmatig met haar klanten en heeft de groeiende interesse onder (een deel van) hen opgemerkt om te investeren in private markten. Om aan deze vraag tegemoet te komen, hebben we bij Semmie onderzocht hoe we private markten het beste onderdeel konden laten worden van onze beleggingsportefeuilles.

Door de beleggingscategorie onderdeel te laten worden van de Solid portefeuille en in grotere mate de Smart portefeuille, is het voor beleggers nu mogelijk om naast aandelen en obligaties ook te beleggen in private markten. Dat is mogelijk omdat we de Capiva Plus Fund Art.8 ESG Tracker hebben toegevoegd aan deze portefeuilles.

Dit is een speciaal ontworpen beleggingsinstrument waarmee beleggers kunnen deelnemen aan private markten en tegelijkertijd op dagelijkse basis kunnen in- en uitstappen. Deze tracker richt zich op private debt, vastgoed en private equity, voornamelijk in Nederland, België en Luxemburg. De tracker biedt de mogelijkheid om op een toegankelijke manier te beleggen in private markten, zonder concessies te doen aan twee cruciale aspecten die voor Semmie van groot belang zijn: kosten en verhandelbaarheid.

De voornaamste motivatie achter het aanbieden van deze mogelijkheid aan beleggers ligt in de verbeterde risico-rendementsverhouding. Als belegger wil je namelijk dat rendement en risico in verhouding zijn. Deze twee factoren werken op een interessante manier met elkaar samen. Het is zo dat hoe hoger het risico is dat je loopt met je beleggingen, hoe groter het potentiële rendement kan zijn. Maar ook de kans dat je inleg veel minder waard wordt is groter. Rendement is dan ook de beloning die je ontvangt voor het risico dat je loopt.

Vaak worden hierbij obligaties en aandelen met elkaar vergeleken. Obligaties zijn stabieler: de volatiliteit is lager, je loopt minder risico, maar het verwachte rendement is daardoor over het algemeen ook lager. Aandelen zijn juist beweeglijker waarbij je een groter risico loopt. Maar het verwachte risico is ook hoger.

Hoe passen private markten hier tussen? Het voordeel van private markten is dat ze het beste van beide werelden combineren: je loopt relatief weinig risico maar behaald wel een mooi verwacht rendement. Dit wordt duidelijk als we kijken naar data van Ortec, een onafhankelijk dataleverancier. Ortec heeft onderzoek gedaan naar de lange termijn verwachtingen (voor de aankomende 30 jaar) voor het verwachte rendement én het te lopen risico (gemeten naar de standaarddeviatie) onder verschillende Europse beleggingscategorieën. Met de volgende resultaten:

De Capiva tracker (private markten) en Europese aandelen ontlopen elkaar niet veel als er wordt gekeken naar verwacht jaarlijks bruto rendement. Echter als er gekeken wordt naar het risico is er wel een groot verschil zichtbaar. Het risico van beleggen in aandelen is over het algemeen aanzienlijk groter dan wanneer er belegd wordt in private markten.

Bij het overwegen van diverse beleggingscategorieën wordt het dus duidelijk welke rol private markten kunnen spelen in de portefeuille. De rendementen in verhouding tot de lage volatiliteit dragen bij aan een verbetering van de algehele portefeuilleprestaties.

Een waardevolle toevoeging aan de beleggingsportefeuille

Beleggen in private markten is zodoende een interessante aanvulling. De voordelen van private markten, zoals de lagere correlatie en de mogelijkheid om in niet-publieke bedrijven te investeren, kunnen een positieve invloed hebben op de risico-rendementsverhouding.

Beleggers moeten zich echter wel bewust zijn van de uitdagingen van private markten, zoals de liquiditeit en de toegankelijkheid. Voor particuliere beleggers die willen beleggen in private markten, is het aan te raden om te kiezen voor een beleggingsproduct dat zich richt op private markten.

Semmie biedt beleggers de mogelijkheid om te beleggen in private markten via de Capiva Plus Fund Art.8 ESG Tracker. Dit is een speciaal ontworpen beleggingsinstrument dat het Capiva Plus Fund volgt. Hiermee kunnen beleggers deelnemen aan private markten en tegelijkertijd op dagelijkse basis kunnen in- en uitstappen, waarmee meteen de risico-rendementsverhouding wordt verbeterd.