Ask Semmie

Hoe berekent Semmie mijn rendement?

Door Thomas van der Lee op 15 juni 2021 - leestijd: 4 min
Hoe berekent Semmie mijn rendement?
Ask Semmie

Hoeveel procent onze beleggers in de plus (of in de min) staan, becijferen we met de ‘Modified Dietz methode’. Dit is een manier om rendement te berekenen die nauwkeurig rekening houdt met wanneer iemand precies geld stort of opneemt. Benieuwd hoe dit werkt? We leggen het graag aan je uit.


De simpele standaardformule voor rendementsberekening

Laten we teruggaan naar de middelbare school. Daar leerden we dat er een simpele rekenmethode is om een (rendements)percentage te berekenen. Dat is het nieuwe bedrag min het oude bedrag, gedeeld door het oude bedrag en dat keer 100:

Een beleggingsvoorbeeld om het te verduidelijken: stel je legt dit jaar €600 euro in. Aan het eind van het jaar zijn je beleggingen €750 waard. €750 min €600 is €150. Dat delen door €600 is 0,25. Keer 100% is een rendement van 25%.

Het probleem met deze methode: je stort en je onttrekt

Voor een globaal idee van hoe beleggingen het doen, werkt bovenstaande standaardformule wel. Maar er zit een addertje onder het gras. In de som hierboven ga je ervan uit dat je die €600 aan het begin van het jaar stort. En dat je een jaar lang belegt voor het rendement van 25%. De praktijk ziet er echter meestal anders uit. Tussen 1 januari en 31 december doe je als belegger vaak verschillende stortingen: je legt tussentijds extra in op momenten dat het jou uitkomt, of je belegt periodiek. En soms zijn er ook onttrekkingen: we verkopen een deel van je beleggingen en zodoende keren we een bedrag aan je uit. Als je wilt zien hoe al die transacties invloed hebben op je rendement, heb je een nieuwe, verbeterde rekenmethode nodig.


Een nauwkeurigere rendementsberekening voor onze beleggers

Semmie rekent daarom met de zogeheten Modified Dietz methode. Deze methode houdt in tegenstelling tot de standaardformule wél rekening met stortingen en opnames. Het rendement wordt berekend over het daadwerkelijke vermogen waarmee het rendement is behaald. We pakken het voorbeeld van hierboven erbij. Wat als je niet in één keer die €600 stort, maar €300 op 1 januari. En stel dat op 31 december je startbedrag van €300 nu €375 waard is. Dan zou je dat jaar een rendement behaald hebben van 25%.

Oké, maar wat als je op 30 december – vlak voor je rendementssommetje – nog eens €300 hebt gestort? Dan heeft je portfolio een dag later, op 31 december, een waarde van €675 (Dat is het startbedrag van €300 + het positieve rendement van €75 + €300 extra inleg). Wat is dan je rendement? Volgens onze eerste eenvoudige formule is dat 12,5%.

Alleen: het echte rendement heb je natuurlijk gemaakt met de winst op je eerste inleg van €300 en is dus 25%. Die tweede inleg ook meerekenen in je rendement geeft geen nauwkeurig beeld van hoe goed je beleggingen het doen.


En dus: de Modified Dietz methode

Gelukkig is er ook een formule die de tussentijdse transacties meeweegt. En zo een ander beeld geeft. Omdat bij Semmie veel beleggers maandelijks bijstorten, gebruikt Semmie de Modified Dietz methode. Met die methode berekenen we voor elke maand, onafhankelijk van elkaar, voor je hoeveel rendement je hebt behaald. En die percentages tellen we allemaal bij elkaar op. Dat is het uiteindelijke rendement dat je in je dashboard ziet.

Het voordeel van deze manier is dat je een rendement ziet, waarbij het niet uitmaakt of er tussendoor stortingen of onttrekkingen gedaan zijn. Het gaat trouwens wat ver om de volledige formule van de Modified Dietz uiteen te zetten want hij ziet er als volgt uit:

Modified Dietz

Voor de echte rekenaars: wat elk onderdeel in de formule betekent is gelukkig gewoon online te vinden.


Nog beter inzicht: nettorendement en rendement per periode

Naast een geoptimaliseerde rendementsberekening, hebben we nog 2 andere manieren om je een zo goed mogelijk inzicht te geven in je beleggingen. Ten eerste: Semmie toont altijd je nettorendement. Dat is dus je rendement, waar de kosten al van af zijn getrokken. Sommige financiële partijen gebruiken het brutorendement. Zonder rekening te houden met de kosten, die vaak ook lastig te vinden zijn, weet je niet precies wat jouw portefeuille opgebracht heeft.

Ook kun je zelf in je Semmie dashboard bepalen over welke periode je je rendement wilt zien. Semmie’s standaard is de Start-to-date (STD) weergave. Je belegt voor de lange termijn dus je wilt ook zien hoe je rendement zich heeft ontwikkeld sinds je bent begonnen met beleggen. Ben je nieuwsgierig naar hoe je beleggingen het hebben gedaan dit jaar? Kijk dan naar de Year-to-date (YTD)

Beleggingsresultaat

Besluit je in de tijd dat je bij Semmie belegt om al je geld op te nemen en op een later moment weer te starten dan heeft dat consequenties voor de berekening. Het rendement dat je dan standaard krijgt te zien is het rendement vanaf het moment dat je weer opnieuw bent begonnen met beleggen bij Semmie. Maar vanaf volgende week maken we het ook mogelijk om je rendement in te zien sinds de allereerste keer dat je bent begonnen met beleggen bij Semmie.


Nog niet helemaal duidelijk?

Mocht je hierna nog vragen hebben over rendementen of je persoonlijke rendement, stel ze ons dan via de chat! Wij zijn 7 dagen per week beschikbaar van 08:00 tot 22:00 uur.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het