Wanneer je de rekentool op de website invult, of in de app of je online omgeving naar je resultaat kijkt, toont Semmie een verwacht bedrag. Maar hoe komt Semmie tot dit rendement? En hoe realistisch is het dat je dit bedrag ook daadwerkelijk behaalt? De antwoorden op die vragen krijgen we van Dewi Posthuma van Ortec Finance.
In het kort
- Semmie maakt gebruik van de systematiek van Ortec Finance om jouw verwachte resultaat te tonen.
- Deze software voert een scenario-analyse uit om een realistischere prognose te kunnen geven.
- Er worden hierbij 1.000 verschillende scenario’s gesimuleerd, waarbij rekening gehouden wordt met vier verschillende factoren: de huidige marktcondities, lange termijn verwachtingen, patronen uit het verleden en de onzekerheid van gebeurtenissen die niet te voorspellen zijn.
Realistisch in plaats van rooskleurig
Als belegger zie je natuurlijk het liefst rooskleurige verwachte rendementen wanneer je al belegt of van plan bent om te gaan starten met beleggen. Een te positief beeld kan echter misleidend zijn en de verkeerde verwachtingen scheppen. Wie een financieel doel wil bereiken, heeft namelijk veel meer aan een realistische prognose. Dat is waarom de vermogensgrafiek van Semmie een range laat zien en rekening houdt met veel verschillende scenario’s.
Om tot een realistische prognose te komen, maakt Semmie gebruik van de systematiek van Ortec Finance. “Wij willen met onze software beleggers helpen om de juiste investeringsbeslissingen te maken”, vertelt Dewi Posthuma. Als Business Consultant bij Ortec Finance implementeert ze de software bij partijen als Semmie.
“Daarmee bedoel ik beleggers in de breedste zin van het woord. Met onze software helpen we pensioenfondsen, verzekeraars, woningcorporaties, banken en vermogensbeheerders als Semmie”, vervolgt ze haar verhaal. “We bieden meerdere software-oplossingen aan, maar in de kern gaat het altijd om de belegger helpen door het uitvoeren van een scenario-analyse.”
Rekening houden met 1.000 scenario’s
Zowel de vermogensgrafiek in je online omgeving als de rekentool op de website van Semmie gebruikt deze scenario-analyse. Hierbij worden 1.000 verschillende scenario’s gesimuleerd, om jou een verwacht rendement te kunnen tonen. “De verwachting zit als het ware in het midden van die 1.000 scenario’s”, legt Dewi uit. “We rekenen 1.000 mogelijkheden door die de toekomst kunnen reflecteren. Zo hoef je niet uit te gaan van één scenario – want ook wij hebben geen glazen bol – maar heb je een range op basis waarvan je een beslissing kan nemen. Bijvoorbeeld of je moet bijstorten om je doel te behalen.”
De 1.000 scenario’s worden gesimuleerd aan de hand van computermodellen. In deze scenario’s wordt rekening gehouden met vier verschillende componenten.
1. De huidige marktcondities
“Kort gezegd: waar staan we nu?”, zegt Dewi. “We laden allerlei data in over de huidige rentestanden, rendementen, conjunctuur en de volatiliteit op dit moment.” Deze informatie wordt elke maand geüpdatet, waardoor je elke maand een nieuw startpunt hebt. “Waar we nu staan zegt namelijk veel over waar we naartoe gaan”, vertelt Dewi. “Als we nu te maken hebben met slechtere economische omstandigheden, dan is het meer aannemelijk dat koersen binnenkort – bijvoorbeeld als gevolg van het ingrijpen van centrale banken – juist weer zullen stijgen.”
2. Lange termijn rendementen
Als de huidige marktcondities het startpunt zijn, zijn de lange termijn rendementen het eindpunt. “Deze worden gebaseerd op allerlei economische data, zoals verwachte demografische ontwikkelingen, verwachtingen van de Europese Centrale Bank (ECB) op de lange termijn en verwachte ontwikkelingen rondom het klimaat”, vertelt Dewi.
3. Stylized facts
Het model houdt daarnaast rekening met patronen die zich hebben voorgedaan in het verleden en daarom meegenomen moeten worden bij een prognose. “Dat noemen wij ook wel stylized facts”, vertelt Dewi. “Een voorbeeld van zo’n patroon is staartrisico, hierbij zie je dat in specifieke economische omstandigheden zowel aandelen- als obligatierendementen dalen. Terwijl je in normale omstandigheden ziet dat ze tegen elkaar in bewegen.”
Het gaat dus niet alleen om hoe individuele beleggingsproducten zich in het verleden hebben gedragen, maar ook hoe de beleggingsproducten ten opzichte van elkaar bewegen, legt ze uit. “De samenhang tussen beleggingscategorieën, ook bekend als correlatie. Dit soort patronen worden meegenomen in het model, zodat dit zo goed mogelijk wordt nagebootst in de scenario’s.”
"We proberen zo goed mogelijk vooruit te kijken, door zoveel mogelijk factoren mee te nemen."
4. Views
Het laatste component noemt Ortec Finance ‘views’. Dit component kijkt naar mogelijke toekomstige patronen, die niet 1-op-1 te kopiëren zijn uit het verleden, omdat ze nog nooit zijn gebeurd. “Een voorbeeld daarvan is de Brexit, in het verleden hebben we nog nooit een soortgelijke gebeurtenis meegemaakt”, zegt Dewi. “We weten dus ook niet hoe de beurzen in zo’n geval reageren. Wat wij doen is de onzekerheid rondom zo’n gebeurtenis meenemen in het model. In het geval van Semmie zie je dat bijvoorbeeld in de waaier: de scenario’s die minder waarschijnlijk zijn, zijn ook meegenomen. Dit soort gebeurtenissen kunnen positief of negatief uitpakken.”
Ten slotte koppelt Ortec Finance de scenario’s aan jouw beleggersprofiel, zoals je beleggingshorizon, je portefeuille en risicoprofiel, om te zien wat er gaat gebeuren met je rendement. “Nogmaals: zonder een glazen bol, want die hebben we niet”, zegt Dewi. “Welk scenario uitkomt, weet je vooraf niet.”
Je krijgt echter wel realistischere verwachtingen dan wanneer je bijvoorbeeld alleen puur naar het verleden zou kijken. “Wij proberen juist zo goed mogelijk vooruit te kijken, door zoveel mogelijk factoren mee te nemen”, legt ze uit.
Hoe juist zijn de voorspellingen van het model?
Ortec Finance test ook regelmatig of bepaalde situaties in het verleden van tevoren zijn gesimuleerd door het model. “Na de coronacrisis hebben we gekeken wat ons model gezegd heeft in december 2019”, geeft Dewi als voorbeeld. “Het effect van de coronacrisis op financiële markten zat toen in onze scenariowolk, zoals wij dat noemen, het was één van de mogelijke scenario’s. Het was natuurlijk niet het gemiddelde scenario op dat moment, want niemand had zien aankomen dat er een pandemie zou uitbreken.”
“Voor ons is het echter belangrijk dat dit soort worst case-scenario’s ook worden meegenomen in het model”, vervolgt ze haar verhaal. “Zodat jij dit kan meenemen in je beleggingsbeslissingen. Jij kunt nu kijken naar de vermogensgrafiek en jezelf afvragen hoe erg je het zou vinden als je op het resultaat aan de onderkant van deze grafiek zou uitkomen.”
Zelf vindt ze het ook belangrijk dat Ortec Finance de huidige stand van zaken meeneemt in het model en dat jouw vermogensgrafiek elke maand wordt geüpdatet. “We gebruiken de meest recente data om de projecties te tonen”, zegt ze. “Daardoor kun je op een moment dat het slecht gaat met de beurs, zoals bij de coronacrisis, zien wat de impact daarvan is op je doel. Dat geeft rust, of de kans om bijvoorbeeld extra in te leggen.”
Jou ondersteunen bij het bereiken van je doel
Je financiële doel is immers vaak het belangrijkste, de reden waarom je belegt. Door de systematiek van Ortec Finance kunnen beleggers bij Semmie ervan uitgaan dat ze niet te rooskleurige maar juist realistische verwachtingen krijgen voorgeschoteld, om zo daadwerkelijk hun financiële doel te kunnen behalen. Het kan er wel voor zorgen dat je wellicht minder hoge verwachte rendementen ziet dan je elders online tegenkomt, of dat het verschil in verwacht resultaat tussen het defensieve en zeer offensieve risicoprofiel minder hoog is dan je verwacht.
Het is daarvoor belangrijk om te begrijpen hoe de asset-allocatie binnen beide profielen is opgebouwd, legt ze uit. “Een defensieve portefeuille bevat naast obligaties ook een bepaalde allocatie naar aandelen. Dit biedt de voordelen van diversificatie, omdat de risico’s gespreid worden over verschillende beleggingscategorieën.”
“Bij een zeer offensieve portefeuille ligt de focus daarentegen op aandelen, zonder enige allocatie naar obligaties”, vervolgt ze haar verhaal. “Hoewel dit kan leiden tot een hoger rendementspotentieel, brengt het ook een hoger risico met zich mee, wat wordt meegenomen in het verwachte rendement. Hierdoor zie je bij een zeer offensief risicoprofiel dat er een grotere waaier te zien is: de range wordt groter.”
Houd je doel als uitgangspunt
Wanneer je verwachte rendementen vergelijkt bij aanbieders of risicoprofielen, neig je misschien te kiezen voor het hoogste rendement. Maar de vraag is of er dan wel genoeg rekening is gehouden met de risico’s. “Bij Ortec Finance zouden we altijd zeggen: kijk vooral zo realistisch mogelijk naar je verwachtingen, want dan kun je veel beter inschatten of je daadwerkelijk je doelen gaat behalen”, zegt Dewi. “Dat is ook de visie achter onze software.”
“Elke partij toont natuurlijk rendementen, en ik denk dat veel mensen op basis daarvan hun keuze maken”, zegt ze. “Zelf zou ik altijd verder kijken. Het rendement is leuk, maar je gaat het ergens voor gebruiken. Het is goed om het bereiken van je doel als uitgangspunt te houden.”
Verwachte rendementen worden door partijen op verschillende manieren berekend, benadrukt ze. “Niet iedere tool laat zien wat het verwachte rendement is in een minder waarschijnlijk scenario. Terwijl je je wel wil afvragen hoe prettig je je daarbij voelt en wat voor impact dat heeft op het bereiken van je financiële doel.”
Semmie ondersteunt je bij het bereiken van je doelen
Als vermogensbeheerder ondersteunen we jou bij het bereiken van je financiële doelen. Daarom vinden we het belangrijk je een realistische verwachting van je rendement te tonen. Zowel voor het openen van een rekening als daarna. Heb je na het lezen toch nog vragen over hoe je verwachte resultaat wordt berekend? Neem dan contact op met onze klantenservice via de chat, we staan je graag te woord.