Dalende koersen horen bij beleggen. Al was je ze natuurlijk wel liever kwijt dan rijk. Beurskoersen zijn elke minuut dat de beurs open is in beweging: soms stijgen ze en soms dalen ze. De koers stijgt als er meer vraag dan aanbod is. Als veel mensen bijvoorbeeld het aandeel van Tesla willen hebben, en er zijn weinigen die het aanbieden, dan zal de prijs stijgen.
Maar als er meer aanbod dan vraag is, dan daalt de koers juist. En onverwachte gebeurtenissen, zoals het uitbreken van een oorlog maar ook angst en onzekerheid kunnen dit proces versnellen. Deze factoren hebben namelijk invloed op het beleggerssentiment. Een negatief sentiment leidt vaak tot snelle en flinke koersdalingen omdat men van zijn beleggingen af wilt. Want misschien zijn je beleggingen morgen nog minder waard. Een logische gedachte, maar niet goed voor je rendement.
Want je maakt pas verlies als je daadwerkelijk je beleggingen verkoopt. Omdat je belegt voor de lange termijn heb je tijd zat om koersdalingen op te vangen. Je moet je alleen niet laten gek maken door wat je leest, hoort en ziet als het even wat minder gaat.
Negatieve berichten benadrukken namelijk het gevoel dat het slecht gaat op de beurs en met jou beleggingen, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Uiteindelijk beleg je zelf, met je eigen doel in zicht. Focus je daar dan ook op.
Daarnaast kun je koersdalingen ook zien als een ideaal koopmoment. Omdat de koersen lager staan koop je beleggingen goedkoper aan, daardoor kan je extra profiteren als de koersen weer stijgen. Want ga maar na, als iets in de supermarkt in de aanbieding is, ben je toch ook sneller geneigd om het te kopen? Waarom zou je dat op de beurs niet doen?