Hoe maak je een goed beleggingsplan?

Door Thomas van der Lee op 3 juni 2020, leestijd: 5 minuten

Wie bezig is met beleggen verwacht natuurlijk een mooi resultaat. Dat is logisch en daar doen wij ook ons uiterste best voor. Maar beleggen is meer dan alleen naar het rendement kijken. Het is ook belangrijk om te overwegen hoelang je wilt beleggen, hoeveel je wilt beleggen, en misschien nog wel belangrijker: welk doel heb je voor ogen? Ondanks dat het misschien niet de vragen zijn die je jezelf snel stelt als je aan het beleggen bent, is het wel belangrijk om er antwoord op te hebben.

In het kort:
  • Een helder beleggingsplan omvat je beleggingsdoel, beleggingshorizon, gewenst rendement, en evaluatiefrequentie om te zorgen voor structuur en toewijding;
  • Het bepalen van je beleggingshorizon gaat hand in hand met het risico dat je bereid bent te nemen en het rendement dat je wilt behalen, waarbij hogere rendementen over het algemeen gepaard gaan met meer risico;
  • Het bepalen van het gewenste rendement kan worden ondersteund door methoden zoals ‘de regel van 72’, hoewel dit een benadering is die geen rekening houdt met periodieke inleg en slechts een indicatie geeft van het benodigde gemiddelde rendement.

Vragen als hoelang je wilt beleggen, hoeveel je in wilt leggen, of je je vermogen wilt laten groeien of behouden en met welk doel voor ogen je belegt zijn onderdeel van het beleggingsplan. Met een beleggingsplan maak je op een heldere manier inzichtelijk wat je doel is, hoelang je dit wilt doen, welke risico’s je wilt nemen en hoelang je hier mee bezig wilt zijn. Je bepaalt als het ware je strategie. En met een strategie heb je meer kans om te slagen. Om tot een goed beleggingsplan te komen heb je antwoord nodig op de volgende vragen:

Waar beleg je voor?

Om te bepalen hoe je gaat beleggen, is het handig om een doel te hebben. Ga je beleggen om een aanvulling te hebben op je pensioen? Wil je de studie van je kind kunnen betalen? Of plan je een wereldreis te maken? Een duidelijk doel zorgt voor meer structuur, toewijding en standvastigheid.

Wat is mijn beleggingshorizon?

Je beleggingshorizon is de periode waarin je het geld dat je belegt weer wilt gebruiken of nodig hebt. Dit varieert voor iedereen. Als je over 10 jaar een wereldreis wilt maken, dan is je beleggingshorizon 10 jaar. Maar als je over 30 jaar met pensioen gaat, heb je een veel langere beleggingshorizon.

'By failing to prepare you are preparing to fail.'
- Benjamin Franklin

Wat vaak hand in hand gaat met het bepalen van je beleggingshorizon is de hoeveelheid risico die je neemt en het rendement dat je wilt behalen. Een hoger rendement nastreven betekent over het algemeen dat je meer risico loopt. Als je met weinig risico wilt beleggen, heb je over het algemeen meer tijd nodig om je doel te behalen. Dan beleg je defensiever en heb je dus een langere beleggingshorizon. Maar ook hier geldt dat je geen garanties hebt. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Welk rendement is belangrijk voor mij?

Als je weet waar je voor wilt beleggen en hoe lang je daar over wilt doen, dan weet je ook hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Bij beleggen spreken we dan over het rendement wat je wilt maken. Rendement is de behaalde winst (of verlies) op je beleggingen, meestal uitgedrukt in een percentage. Natuurlijk willen we allemaal een zo hoog mogelijk rendement. Maar dat is niet realistisch, want dan zou je enorme risico’s lopen.

Maar hoe weet ik dan voor hoeveel rendement ik wel moet gaan? Sommigen zouden daar ‘de regel van 72’ voor gebruiken. De regel van 72 is een vuistregel waarmee je uit kunt rekenen hoeveel rendement je gemiddeld per jaar moet behalen om je inleg te verdubbelen. De regel van 72 gaat zo in zijn werking:

Vereist rendement = 72 / Verdubbelingstijd in jaren

Stel je hebt €5.000 en je besluit dit te beleggen. Je doel is om er €10.000 van te maken en je wilt dit in 15 jaar bereiken. Je rendement zou dan gemiddeld 72/15 = 4,8% per jaar zijn om dit bedrag te bereiken.

Echter zitten aan deze vuistregel nog wat haken en ogen. Zo houdt deze methode geen rekening met een maandelijkse periodieke inleg. Het gaat er dus vanuit dat je één enkele storting doet en daarna niets meer. Ook is het natuurlijk een benadering, je kunt niet verwachten dat dit ook het precieze rendement is na 15 jaar. Het kan hoger zijn, maar natuurlijk ook lager.

Hoe vaak wil ik mijn beleggingsplan evalueren?

Het is ook van belang dat je vooraf vaststelt hoe vaak je gaat kijken of je beleggingsplan nog klopt en of je moet bijsturen. Op de beurs kunnen gekke dingen gebeuren. Maar er kunnen ook daarbuiten genoeg dingen gebeuren die een negatieve of positieve invloed hebben op de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt. Zet dus een reminder in je agenda dat je elk jaar je beleggingsplan update en kijkt of je moet bijsturen.

Semmie maakt het je makkelijk

Heb je ondanks onze tips moeite met het maken van je beleggingsplan? Geen probleem. Iedereen die bij Semmie belegt, krijgt bij het openen van zijn of haar rekening automatisch een persoonlijk beleggingsplan toegestuurd. Maar ook als je dat nog niet doet helpen we je graag op weg. Vul je alles via deze tool in dan krijg je snel een overzichtelijk plan welke je makkelijk kan opslaan en uitprinten. Dan heb je de eerste stap al genomen om je doelen te bereiken.