Money facts

Hoe Semmie voor jou belegt

Door Thomas van der Lee op 25 april 2023 - leestijd: 6 min
Hoe Semmie voor jou belegt
Money facts

Bij Semmie heb je als belegger geen invloed op waarin precies belegd wordt. Je vertrouwt erop dat wij een goede portefeuille samenstellen en zo zorgen voor een mooi rendement. Toch is het een terechte gedachte dat je je af en toe afvraagt wat er precies met je geld gebeurt.

Daarom houden we je graag op de hoogte van wat wij met je geld doen. We leggen uit hoe Semmie voor jou belegt, en waar we precies voor je in investeren.


In het kort:

  • Semmie beheert zorgvuldig de inleg van jou als klant, waardoor jij er geen omkijken meer naar hoeft te hebben;
  • Desondanks is het wel belangrijk om te weten waar we precies in beleggen, dus wat we precies met jouw inleg doen;
  • In dit artikel kom je te weten op basis van welke principes we beleggen en uit welke ETF's onze modelportefeuilles bestaan. Zo weet jij waar je geld naartoe gaat.


Hulp bij het bereiken van je financiële doelen

Bij Semmie kun je per rekening beleggen in één van de drie beleggingsportefeuilles: de Solid portefeuille, de Smart portefeuille en de Sustainable portefeuille. Alle drie de portefeuilles hebben hun eigen karakteristieken en specifieke fondsen. Maar ongeacht voor welke portefeuille je kiest, onze focus is om jou te helpen je financiële doelen te bereiken. Of je nu belegt voor je pensioen, vermogensbehoud, de toekomst van je kinderen, of als reserve, onze portefeuilles zijn zo opgebouwd dat ze streven naar een stabiel rendement op de lange termijn, zodat je je doelen kunt bereiken.

Om een evenwichtige verdeling van je beleggingen te waarborgen, zorgen we voor een goede spreiding van je beleggingen over verschillende bedrijven en sectoren. Door deze spreiding verminderen we het risico op koersdalingen, omdat een minder gunstige situatie bij een enkel bedrijf minder invloed heeft op het geheel wanneer je in meerdere bedrijven belegt.


Beleggen draait om het maken van keuzes

Beleggen draait ook om keuzes maken, want waar beleg je in en hoe bouw je een portefeuille op? Koen Kersten, Analyst Asset Management bij Semmie en medeverantwoordelijk voor de keuzes die we bij Semmie maken, legt het uit: “Ons beleggingsbeleid en onze strategie zijn de leidraad bij het maken van beslissingen en keuzes voor de lange termijn. Wij laten ons hierbij niet beïnvloeden door korte termijn ontwikkelingen.

Onze strategie is namelijk gericht op de toekomst, omdat wij geloven dat de koersen op lange termijn een positieve ontwikkeling laten zien, ondanks de grillige bewegingen op korte termijn. Periodes als de internetbubbel (2000), de bankencrisis (2008) en recent de coronacrisis (2020) laten zien dat koersen ook (flink) kunnen dalen. Juist daarom is beleggen voor de lange termijn belangrijk, omdat elke crisis te boven kan worden gekomen.

Hierbij beleggen we op een passieve manier, waarbij we de markt zo goed mogelijk proberen te volgen, omdat er weinig fondsbeheerders zijn die de markt kunnen 'verslaan'. Passief betekent niet dat we achteroverleunen en niets doen, passief betekent dat we de markt blijven volgen. Het voordeel van onze passieve aanpak is dat we de kosten laag kunnen houden voor onze klanten. Daarnaast krijgen maar zeer weinig fondsbeheerders het voor elkaar om actief de markt te verslaan, vooral vanwege het verhoogde risico dat ze lopen.”


Beleggen doe je met oog op de lange termijn


Waar we voor onze klanten in beleggen

Het is inmiddels duidelijk waarop we onze keuzes baseren, maar dan moeten die keuzes ook omgezet worden in beleggingen. Daarvoor komen ‘investment beliefs’ kijken. Investment beliefs geven aan hoe wij bij Semmie denken dat de financiële markten werken en op welke wijze wij in deze markten waarde voor onze beleggers kunnen creëren. De investment beliefs van Semmie zijn erop gericht dat we beleggen in transparante, goed verhandelbare en eenvoudige beleggingen. Ingewikkelde en risicovolle beleggingsoplossingen zoals hedgefunds en gestructureerde producten worden daarom ook uitgesloten. Je kunt er veel mee winnen, maar nog meer mee verliezen.

Uitgaande van onze investment beliefs belegt Semmie zodoende in de volgende regio's en beleggingscategorieën:


Solid/Smart Portefeuille Sustainable portefeuille
Verenigde Staten Verenigde Staten
Europa Europa
Japan
Japan
Opkomende markten
Europese groene obligaties
Azië-Pacific Europese bedrijfsobligaties
Wereldwijd obligaties Klimaat en milieu
Private markten (Enkel met de Smart portefeuille)
Voedsel

Schone energie

Infrastructuur

Water

Gezondheidszorg

Waterstofeconomie

Klimaatuitdagingen


Semmie belegt in deze categorieën door middel van ETF’s. ETF’s zijn beleggingsproducten die een beursindex volgen. We kiezen hiervoor, omdat ETF’s lage kosten hebben, transparant zijn en gemakkelijk verhandelbaar zijn. In dit artikel zullen we niet alle ETF's individueel bespreken. Voor degenen die meer informatie willen over de individuele ETF's waarin we beleggen en waarom we dat doen, hebben we aparte wiki-pagina's per ETF gemaakt. Op deze pagina's vind je achtergrondinformatie over de ETF en de recente prestaties ervan.


Wat brengt de toekomst?

Bij Semmie staan we nooit stil. Zo blijven we nieuwe features toevoegen, lanceren we nieuwe producten maar updaten we ook onze portefeuilles. Dat doen we om onze klanten de beste ervaring te bieden en om onze portefeuilles toekomstproof te houden. De wereld blijft immers veranderen, maar ook nieuwe wetgevingen en andere verordeningen kunnen invloed hebben op waar we in beleggen.

De inleg van onze klanten beleggen we met de grootste zorg. Die zorg willen we graag waarborgen en daarom kan het zijn dat we in de toekomst onze portefeuilles verder aanpassen zodat we aan ons beleggingsbeleid en onze investment beliefs blijven voldoen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het