Trending

Hoe vaker je je beleggingen controleert, hoe minder rendement je dat oplevert

Door Thomas van der Lee op 18 april 2024 - leestijd: 5 min
Hoe vaker je je beleggingen controleert, hoe minder rendement je dat oplevert
Trending

Bij Semmie heb je de mogelijkheid om 24/7 de prestaties van je beleggingen te controleren in je online omgeving of app. Dat deze mogelijkheid bestaat, hoeft echter niet te betekenen dat je hier ook gebruik van maakt. Dagelijks of zelfs vaker je beleggingen controleren, kan namelijk indirect zorgen voor minder rendement.


In het kort:

  • Hoe vaker je je beleggingen controleert, hoe groter de kans is dat je een negatief rendement ziet, wijzen historische rendementen uit;
  • Zeker in tijden van onzekerheid kan het verleidelijk zijn om je beleggingen vaker te controleren. Het is lastig om te zien hoe je rendement elke keer minder wordt;
  • Op zo’n moment ben je eerder geneigd om onttrekkingen te doen of andere aanpassingen te maken, die je anders niet zou doen. Dit kan je echter juist rendement kosten.


Grotere kans op een negatief rendement

Hoe vaker je je beleggingen controleert, hoe groter de kans namelijk is dat je een negatief rendement ziet. Wat we hiermee bedoelen, tonen we aan met behulp van historische rendementen van de Amerikaanse S&P 500 index tussen 1926 en 2015.

Keek je in deze periode op een willekeurige dag naar de prestaties van deze index? Dan had je 54% kans op een positief rendement en 46% kans op een negatief rendement die dag. Keek je in deze periode in plaats daarvan naar een willekeurige maand? Dan is de kans op een positief rendement gestegen naar 62%, tegenover een negatief rendement van 38%.

Hoe minder vaak je zou kijken naar de prestaties, hoe groter de kans wordt op een positief rendement. Onderstaande tabel toont verschillende perioden en de kans dat je, historisch gezien, een positief of negatief rendement zou hebben gezien per tijdsspanne.


Rendementscheck

Kans op positief rendement

Kans op negatief rendement

Elke dag

54%

46%

Elke maand

62%

38%

Elke 3 maanden

68%

32%

Elke 6 maanden

74%

26%

Elk jaar

79%

21%

Elke 5 jaar

88%

12%

Elke 10 jaar

94%

6%

Elke 20 jaar

100%

0%

Bron: Plancorp. Let op: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Turbulente tijden en je rendement controleren

Zeker in tijden van onzekerheid kan het verleidelijk zijn om je beleggingen vaker te controleren. Dit merkten we bij Semmie bijvoorbeeld ten tijde van het uitbreken van de coronapandemie. Op dat moment zagen we een flinke stijging van klanten die meerdere keren per dag inlogden. Gemeten in de week dat we verplicht binnen moesten blijven (16 maart tot 22 maart 2020) in vergelijking met dezelfde periode een maand eerder, steeg dit percentage met maar liefst 1.166%.

Een factor die hierin wellicht meespeelde was het feit dat mensen simpelweg meer tijd hadden. Echter zal de onzekerheid die het coronavirus met zich meebracht, en de uitwerking die dit had op de beurs, ook zeker een grote rol hebben gespeeld. De vele nieuwsberichten over de pandemie en de impact op de beurs, wakkerden de neiging van veel beleggers aan om hun beleggingen te controleren.

Het uitbreken van de pandemie ging gepaard met grote koersdalingen. Het is heel menselijk om te schrikken wanneer je meerdere keren per dag inlogt en het rendement iedere keer minder ziet worden. Een eerste ingeving is dan wellicht om je beleggingen op te nemen, om zo verliezen te beperken.


Emoties de overhand

Dit is ook exact de reden waarom je minder rendement maakt hoe vaker je je beleggingen controleert. Natuurlijk heeft het frequent controleren van je beleggingen geen directe invloed op hoe je beleggingen zich ontwikkelen. Het zorgt er wel voor dat er een grotere kans is dat je een negatief rendement ziet en dat je op zo’n moment eerder geneigd bent om onttrekkingen te doen of andere aanpassingen te maken. Dit kan je echter juist rendement kosten.

De coronapandemie bewees opnieuw dat financiële markten zich herstellen na flinke koersdalingen. Belegd blijven tijdens de volatiliteit van de markten heeft tot gevolg dat je geen beleggingen met verlies hoeft te verkopen en daarnaast kunt profiteren van koersstijgingen wanneer de financiële markten zich weer herstellen.


Focus op de lange termijn

De meeste beleggers hebben een tijdshorizon van meerdere decennia. We suggereren niet dat je je portefeuille maar eens in de tien jaar moet bekijken, maar wel dat je dit bewust doet. De beleggers die gemiddeld het minste rendement maken zijn de beleggers die de markten en hun portefeuilles frequenter evalueren en aan de hand daarvan keuzes maken die ze anders niet hadden gemaakt. De markten bewegen op de korte termijn veel te willekeurig om zinvolle conclusies te trekken over het succes of falen van een beleggingsplan.

In een goed plan heb je duidelijk staan wat je doelen zijn, hoeveel je moet investeren en wanneer je ze hoopt te bereiken. Gebruik vervolgens het plan als een uitgangspunt om je investeringen periodiek te evalueren. Niet op basis van dagelijkse prestaties, maar op basis van of je op weg bent om je doelen te bereiken.

Semmie ondersteunt je hierbij door een beleggingsplan op te stellen bij het openen van een rekening. Vervolgens zie je in je online omgeving of app of je nog steeds op koers bent om je doel te bereiken. Is dat geval? Dan is er geen reden om van je plan af te wijken; ook niet in onzekere tijden.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het