Trending

Hoe vaker je je beleggingen checkt, hoe minder rendement je maakt

Door Thomas van der Lee op 26 maart 2020 - leestijd: 5 min
Hoe vaker je je beleggingen checkt, hoe minder rendement je maakt
Trending

Het is deze dagen binnenblijven. In ieder geval tot 28 april. Voor de boodschappen, om de hond uit te laten of om een frisse neus te halen kunnen we de deur uit. Verder is het lekker thuisblijven, met zeeën van tijd. Wie weet kan je thuiswerken, of geef je de kinderen thuis les. En de rest van de dag kan wordt gevuld met Netflix, in de tuin werken of lekker ouderwets puzzelen. Natuurlijk volg je ook het nieuws om op de hoogte te blijven en zeker in tijden van onzekerheid volg je vaker je beleggingen.

Dat hebben we bij Semmie ook gemerkt. Zo zagen we een flinke stijging van klanten die meerdere keren per dag inlogden. Gemeten in de week dat het verplicht binnenblijven is in gegaan (16 maart tot 22 maart) in vergelijking met dezelfde periode een maand geleden steeg dit percentage met maar liefst 1.166%! Of het nu is dat mensen tijd over hebben of dat ze zich leiden door de grillen van de beurs weten we niet. Opmerkelijk is het wel.

De onzekerheid die het coronavirus met zich mee heeft gebracht had dus zijn uitwerking op de beurzen. De grote koersdalingen zorgden voor onzekerheid en leiden tot schrikreacties. Zeker als je meerdere keren per dag inlogt en je je rendement minder ziet worden. Je krijgt meteen het gevoel om op de verkoopknop te drukken, om te redden wat er te redden valt. Maar of dit nu zo slim is? Wij vinden van niet. Want hoe vaker je je beleggingen checkt, hoe minder rendement je maakt.


Hoe vaker je kijkt, hoe groter de kans op een negatief rendement

Met behulp van historische rendementen van de S&P 500, een zeer betrouwbare Amerikaanse aandelenindex die bestaat uit de 500 belangrijkste Amerikaanse bedrijven, hebben we gekeken naar de kans op een positief of negatief rendement per periode. Wat blijkt? Op een willekeurige dag heb je 54% kans op een positief rendement op die dag. Daar staat tegenover dat je dus 46% kans hebt dat je in het rood staat op die dag dat je kijkt.

Doe je het iets rustiger aan en kijk je bijvoorbeeld elke maand. Dan zie je dat de kans dat je een positief rendement ziet in die periode is gestegen tot 62%, tegenover een negatief rendement van 38%.

De onderstaande tabel toont verschillende perioden en het percentage dat je historisch gezien een positief of negatief rendement zou hebben gehad per tijdsspanne. Let wel dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.

Rendementscheck

Kans op positief rendement

Kans op negatief rendement

Elke dag

54%

46%

Elke maand

62%

38%

Elke 3 maanden

68%

32%

Elke 6 maanden

74%

26%

Elk jaar

79%

21%

Elke 5 jaar

88%

12%

Elke 10 jaar

94%

6%

Elke 20 jaar

100%

0%

Bron: Plancorp.


Focus op de lange termijn door een plan te maken

De meeste beleggers hebben een tijdshorizon van meerdere decennia, of ze nu net zijn afgestudeerd, midden in hun carrière zitten of net met pensioen zijn. Het evalueren van je beleggingen in dagelijkse of zelfs wekelijkse intervallen is gedrag dat hoort bij beleggers die beleggen voor de korte termijn.

We suggereren niet dat je je portefeuille maar eens in de tien jaar moet bekijken maar de beleggers die gemiddeld het minste rendement maken zijn de beleggers die de markten en hun portefeuilles frequenter evalueren en aan de hand daarvan keuzes maken. Bovendien bewegen markten op de korte termijn veel te willekeurig om zinvolle conclusies te trekken over het succes of falen van een beleggingsplan.

In een goed plan heb je duidelijk staan wat je doelen zijn, hoeveel je moet investeren en wanneer je ze hoopt te bereiken. Gebruik vervolgens het plan als een uitgangspunt om je investeringen periodiek te evalueren, niet op basis van dagelijkse prestaties, maar om te bepalen of je op weg bent of niet op weg bent om je doelen te bereiken. Wil je je eigen plan opstellen? Check dan onze berekeningstool.


Tot slot

Natuurlijk heeft het frequent checken van je beleggingen niet een directe invloed op hoe je beleggingen zich gaan ontwikkelen. Het zorgt er echter wel voor dat je eerder geneigd bent om aanpassingen te doen. Die pakken vaak niet goed en kunnen je dan eventueel weer rendement kosten. Een slimme aanpak is om duidelijk vast te leggen wat je doel is en wanneer je verwacht dat doel te behalen. Evalueer je beleggingen en stuur bij waar nodig. Niet op basis van de dagelijkse prestaties van de beurzen maar om te bepalen of je nog op weg bent om je doelen te bereiken. Het moment van 1 juni ligt nog ver in de toekomst, en we weten dat het aantrekkelijk is om toch vaker dan normaal je beleggingen te checken omdat je toch tijd over hebt. Maar probeer die tijd toch aan iets anders te besteden, pak een oude hobby op of start een nieuwe. En mocht je het echt niet meer weten dan kan je altijd nog de Semmie kleurplaat uitprinten en inkleuren!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.