Insights

Hoe verging het (de beurzen onder) Trump?

Door Thomas van der Lee op 29 oktober 2020 - leestijd: 7 min
Hoe verging het (de beurzen onder) Trump?
Insights

Nog minder dan een week totdat de Verenigde Staten weet wie zijn nieuwe president wordt. Wordt het de Democratische uitdager Joe Biden? Of blijft Republikein Donald Trump nog 4 jaar de scepter in het Witte Huis zwaaien?

De strijd is in ieder geval al lang losgebarsten. We hebben 2 publieke debatten gezien, en hier kwam geen duidelijke winnaar naar voren. Vooral het eerste debat blijft bij. De amusementswaarde was misschien hoog, maar het leek meer op een ordinair moddergevecht. Niet iets wat je zou verwachten van 2 politici die strijden om misschien wel de belangrijkste baan ter wereld. Het is ook nog maar de vraag of de peilingen, waarin Biden voorstaat, een bruikbare indicatie geven. 4 jaar geleden won Trump namelijk van Hillary Clinton, ondanks een continue achterstand in diezelfde peilingen.


4 jaar Trump

Trump deed tijdens zijn ambtstermijn wat hij aankondigde in zijn campagne: ‘America first’. Hij zette de belangen van de VS op één ongeacht de situatie. Onder het mom van ‘de aanval is de beste verdediging’ werd het duidelijk dat de VS niet meer gezien mocht worden als liefdadigheidsinstelling. Als een deal niet genoeg opleverde werd ie van tafel geveegd.

Zo trok Trump zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs, het kernwapenakkoord met Rusland, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uit het nucleair akkoord met Iran en er werden soldaten teruggetrokken uit Duitsland en Syrië. Deze no-nonsense aanpak leidde tot frictie en internationaal was er dan ook veel kritiek, maar Trump hield voet bij stuk.


Handelsoorlog

Trumps ambtstermijn stond daarnaast in het teken van 2 grote trends: de opkomst van China en (zijn strijd tegen) de globalisering. Tijdens de verkiezingscampagne in 2016 heeft Trump zich regelmatig uitgelaten over de – in zijn ogen – oneerlijke handelspraktijken van China. Trump verhoogde keer op keer importtarieven voor steeds meer Chinese producten, welke dan weer werden gevolgd door heffingen van China op Amerikaanse producten.

Ook richtte Trump in de handelsoorlog zijn pijlen op enkele specifieke Chinese bedrijven. Zo werd smartphone-producent Huawei er namelijk van verdacht om te spioneren voor de Chinese regering. Volgens de Amerikaanse regering zitten de producten van Huawei vol met spionage-software, om Amerikaanse burgers te volgen en af te luisteren.

Het resultaat? Huawei kwam op een zwarte lijst waardoor Amerikaanse bedrijven uitgesloten zijn om telecomapparatuur van dit bedrijf te gebruiken omdat het een te groot veiligheidsrisico zou vormen. Ook Nederlandse bedrijven kregen trouwens te maken met de opgeworpen restricties. Zo werd het Nederlandse ASML, onder druk van de Verenigde Staten, verboden om zijn apparatuur naar China te exporteren.

Ook het zeer populaire sociale medium TikTok, waar korte muziekvideo’s kunnen worden gemaakt en gedeeld, kreeg te maken met de maatregelen van Trump. Hij dreigde er namelijk mee om de app te verbieden als deze niet zou worden verkocht. TikTok verzamelt data van zijn gebruikers die anders makkelijk in handen van de Chinese regering terecht zouden komen, aldus het officiële statement. Kijk je verder dan zie je dat TikTok enkel een pion is op het schaakbord waarop de handelsoorlog tussen China en de VS wordt uitgevochten.


Verzet tegen globalisering

Trumps protectionisme staat haaks op de rest van de wereld waarin het koste wat het kost beschermen van de eigen economie ingaat tegen de groeiende globalisering. Daarom is er tijdens zijn presidentschap dan ook een einde gekomen aan de welwillende Amerikaanse opstelling tegenover vrije wereldhandel en wereldwijde economische integratie. Dit was het economische beleid dat de Verenigde Staten had gevoerd sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar dit beleid staat haaks op Trumps ‘America First’.

De oneerlijke concurrentie uit andere landen zorgde er daarnaast voor dat de Amerikaanse productie hevige klappen kreeg en er ontslagen vielen in de eigen industrie. Om te voorkomen dat nog meer Amerikanen werkloos zouden worden trok Trump zich terug uit handelsverdragen en werden er heffingen ingevoerd. Bijvoorbeeld op staal en aluminium.

Daarnaast werden er banen gecreëerd, heel veel banen. Sinds zijn aantreden tot eind vorig jaar waren het er al 6 miljoen. Ook was het werkloosheidscijfer gedaald naar het laagste niveau in 50 jaar. Slechts 3,5% van de Amerikanen was werkloos. Deze cijfers zijn wel van vóór de coronacrisis. Want sinds het uitbreken van de coronacrisis is het werkloosheidscijfer gestegen van 3,5% naar 8,4%, ondanks alle inspanningen. Trump was in dat opzicht dus op de goede weg.


Trump en de beurs

Maar belangrijker voor ons als belegger is, hoe reageerde de beurs op Trump? Zijn (onverwachte) overwinning zorgde voor een gemiddelde langdurige stijging van de aandelenmarkten. Beleggers ontvingen Trumps plannen voor belastingverlagingen, deregulering en infrastructuurontwikkeling voor bedrijven zeer positief.

In het begin van het presidentschap van Trump stegen de bedrijfswinsten flink nadat Trump besloot om de belastingen voor bedrijven te verlagen. Hierdoor namen de bedrijfswinsten toe en beleggers voelden zich beloond door middel van dividenduitkeringen of aandeleninkoop van de bedrijven.

Maar de handelsoorlog met China deed een deel van de winsten eind 2018 in rook opgaan. En toen het coronavirus begin dit jaar uitbrak, kwam er officieel een einde aan de bullmarkt.

De S&P 500 – de meest bekende index van de VS – bereikte nog wel een recordhoogte op 19 februari 2020 en daalde vervolgens 34% in een maand tijd, toen het virus uitbrak, Amerika in lockdown ging en veel bedrijven (verplicht) hun deuren sloten.

Sinds Trump president is heeft diezelfde S&P 500 in totaal een rendement behaald van 47%. Om dat in perspectief te zetten, onder Barack Obama steeg diezelfde S&P 500 in eenzelfde periode met 79%, onder Clinton 58%, onder Ronald Reagan 27% en onder George W. Bush daalde de index met 16%. Daarbij moet wel gezegd worden dat Bush te maken kreeg met de naweeën van het knappen van de internetbubbel en dat onder zijn bewind de aanslagen op 9/11 plaatsvonden. Beide waren enorme onverwachte gebeurtenissen (Zwarte zwanen) die zorgden voor een negatief koersverloop.


Koersontwikkeling S&P 500 onder Trump en andere Amerikaanse presidenten:

Koersontwikkeling S&P 500 onder Trump en andere Amerikaanse presidenten

Bron: CNN.


De beurs in Nederland tijdens het presidentschap van Trump

Het is nu 1.450 dagen geleden dat we verrast werden door een overwinning van Trump. Ook in Nederland. En ondanks dat Trump en zijn beleid geen directe invloed heeft op ons land, wordt ook onze economie en beurs door zijn handelen indirect beïnvloed. De koers van Nederlands’ bekendste graadmeter, de AEX, wordt namelijk ook bepaald door het beleid van buitenaf.

Sinds dat Trump is gekozen tot president tot vandaag de dag is de AEX gestegen met ongeveer 27,5%. Als we dat vergelijken met het presidentschap van Obama, doet Trump het minder goed. In de tijd dat Obama aan de macht was steeg de AEX met ruim 56%.


Ontwikkeling AEX sinds overwinning Trump:

Bron: Euronext.


Hoe nu verder?

Maanden nadat het coronavirus uitbrak worstelt het land nog steeds met het herstel. In de VS zijn bijna 9 miljoen gevallen van coronavirus vastgesteld en minstens 225.000 Amerikanen zijn overleden. Ondanks dat de meeste economische indicatoren zich ver onder hun niveau van voor corona bevinden, lijken de aandelenmarkten langzaam herstel te vertonen. Deze comeback wordt aangewakkerd door de enorme groei die Big Tech-bedrijven hebben doorgemaakt en mede door de lage rentetarieven. Bij een gebrek aan een goed alternatief wordt het geld veelal gebruikt om te beleggen in aandelen.

Of Trump of Biden er volgende week met de winst vandoor gaat, het zullen roerige tijden blijven. Trump zal door blijven gaan met zijn ‘America First’ beleid waarbij hij zich tegen de rest van de wereld keert om er alles aan te doen om de eigen economie weer op gang te krijgen. Daarnaast blijft hij hameren op lagere belastingen en minder regels, wat over het algemeen goed is voor de beurs.

Met Biden als president kunnen bedrijven die zich bezighouden met duurzame energie een boost verwachten, omdat Biden veel geld wil besteden om een duurzame toekomst te bewerkstelligen. Hoe de handelsoorlog met China zich gaat ontwikkelen is nog wel een onduidelijk punt. Net als Trump is Biden namelijk niet van plan om een eventuele escalatie uit de weg te gaan.

Maar het is wel te verwachten dat Biden weer toenadering zoekt tot de rest van de wereld. Dit zorgt voor stabiliteit en gaat onzekerheid tegen. En als beleggers ergens niet van houden is het onzekerheid.

Wat de uitkomst ook wordt, het worden interessante tijden. Daarom blijven we bij Semmie alle ontwikkelingen nauwgezet volgen en maken aanpassingen aan onze portefeuille waar nodig.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het