Je zou het misschien al bijna vergeten zijn, maar aan het begin van dit jaar had nog niemand een corona-vaccinatie gehad. Inmiddels is ruim 84% van de Nederlanders boven de 18 volledig gevaccineerd, en is de boostercampagne in volle gang. Er kan een hoop gebeuren in één jaar.
De snelheid waarmee, en de urgentie waardoor, het vaccinatieprogramma op gang kwam heeft een belangrijke rol gespeeld in 2021. Niet alleen op maatschappelijk vlak maar zeker ook op economisch vlak. Waar het coronavirus ons maatschappelijk nog flink in zijn greep houdt, lijkt het op de financiële markten een minder grote rol te spelen.
Beurzen kennen tot nu toe dan ook een succesvol jaar. Die weg omhoog werd vorig jaar november ingezet. De bekendmaking van werkende coronavaccins en de overwinning van Joe Biden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaven beleggers hoop. En in 2021 werd die weg omhoog vervolgd. Gesteund door centrale banken die rentes laag houden en omvangrijke steunprogramma’s van diezelfde centrale banken blijft er geld naar de beurzen stromen. Een goed alternatief om rendement op je geld te behalen is er niet.
Echter is 2021 ook een jaar van broos vertrouwen. De hoge inflatie hangt als een sluier boven de markten en toen bekend werd dat de Zuid-Afrikaanse omnikron-variant van het coronavirus zich sneller dan eerdere varianten verspreidt schrokken de markten. Op Black Friday, de dag van de uitverkoopjes, gingen beurzen wereldwijd in paniekstand. Deze paniek ontstond omdat de nieuwe variant voor onzekerheid zorgde. Gaan we weer in lockdown? (Het antwoord inmiddels is ja) Komt de economie weer tot stilstand? Achteraf lijkt het gelukkig mee te vallen maar onzekerheid heeft nog altijd een flinke uitwerking op de markten.
Het duurt nog eventjes voordat het jaar erop zit, maar we kunnen nu al spreken van een jaar waarin records werden gebroken. Niet alleen onze AEX bereikte zijn hoogste stand ooit, ook Duitse en Amerikaanse indices schoten omhoog.
Percentuele groei AEX, DAX, S&P500 en MSCI World Index in 2021:
Bron: Eigen data.
Het financiële feest kende geen einde, alle beurzen kwamen op recordhoogte te staan. En dat ondanks heel veel en heel slecht nieuws: de coronacrisis, een energiecrisis, een hoge inflatie, een verwachte rentestijging, een schaarste aan producten, en ga zo maar door. Ondanks dat de signalen op rood staan blijven de beurzen vrolijk doorstijgen. Hoe kan dat dan?
De grote oorzaak daarvoor is dat er nog steeds geen rendabel alternatief is voor beleggen. Sparen levert met de huidige rentes bijna niets op, met de huidige inflatieniveaus kost het je in principe zelfs geld. En dus wordt beleggen een interessant alternatief. Al is beleggen natuurlijk wel risicovoller dan sparen.
Een andere belangrijke reden is de verwachting dat alles tijdelijk is. Dat is dan ook het toverwoord van de huidige economische situatie. De energieprijzen en inflatie zouden tijdelijk hoog zijn, en de schaarste van producten zou ook tijdelijk zijn. Zodra het aanbod weer kan voldoen aan de vraag zouden de prijzen moeten dalen en de economie in rustiger vaarwater terecht moeten gaan komen.
Beleggers die dit jaar zijn begonnen, of het jaar daarvoor, kijken waarschijnlijk nu tegen een mooi rendement aan. Maar blijven de beurzen zo goed presteren in 2022? Daar is helaas niets over te zeggen. Dat hangt van veel factoren af. 2021, en dan zeker de eerste maanden daarvan, was een mooi beleggingsjaar. Maar de laatste weken is de twijfel wel flink toegenomen.
Centrale banken versnellen de afbouw van de opkoopprogramma’s, rentes stijgen en de omnikron-variant van het coronavirus doen de financiële markten twijfelen. Wat staat de economie te wachten? Die twijfel zie je terug in de koersen, waar die in het begin namelijk flink stegen blijven die de laatste maanden van 2021 tegen hetzelfde punt aanhikken.
Wat belangrijk is voor het aankomende beursjaar is de ontwikkeling van enkele factoren. Zo moet duidelijk worden hoe ‘tijdelijk’ de inflatie is, of de schaarste van grondstoffen opgelost kan worden, en of het aanbod de vraag kan bijbenen. Denk hierbij aan een tekort aan containerschepen, halfgeleiders en chips.
Als blijkt dat alles toch niet zo tijdelijk is, kan dit leiden tot onzekerheid op de beurzen. Een hogere inflatie wordt gecounterd met renteverhogingen. Renteverhogingen zorgen ervoor dat bedrijven en consumenten minder goedkoop geld kunnen lenen. Dit drukt het uitgavenpatroon en dus de economische uitgaven. Ook zal sparen interessanter worden in plaats van beleggen. Al zal de rente daarvoor flink verhoogd moeten worden en lijkt dat op korte termijn onwaarschijnlijk.
En dan is er natuurlijk nog altijd de mogelijkheid dat ons iets te wachten staat wat niemand had zien aankomen. Deze onverwachte gebeurtenissen (zwarte zwanen genoemd) kunnen een grote impact hebben op ons en de financiële markt. Het coronavirus had ook niemand zien aankomen.
Wat ons ook het aankomende jaar te wachten staat, bij Semmie houden we alles nauwlettend in de gaten. Onze portefeuille optimaliseren we continu voor de huidige marktomstandigheden, en als blijkt dat er actie nodig is, dan ondernemen we die. We streven namelijk naar een steady rendement op lange termijn, ongeacht de marktomstandigheden.
Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.
Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.
Hoe werkt hetRisicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.