Money facts

Hoe we samen het rendement vooruit helpen

Door Tessa Ham op 11 mei 2023 - leestijd: 5 min
Hoe we samen het rendement vooruit helpen
Money facts

Succesvol beleggen wordt nog te vaak geassocieerd met veel handelen, inspelen op actuele ontwikkelingen, het juiste instapmoment vinden en de zoektocht naar ‘dat ene unieke aandeel’ om zoveel mogelijk rendement te behalen. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Onderzoek laat echter een andere realiteit zien: juist passief beleggen loont. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen mogelijkheden zijn om het rendement een steuntje in de rug te geven; als Semmie zijnde of jijzelf. Dit is wat we samen (kunnen) doen om het rendement vooruit te helpen.


In het kort:

  • Succesvol beleggen draait niet om veel handelen of de zoektocht naar 'dat ene unieke aandeel', maar juist om passief beleggen;
  • Ook bij korte termijn grillen van de markt kun je de het beste de neiging onderdrukken om in te grijpen;
  • Je kunt wel invloed hebben op je rendement door periodiek in te leggen en eventueel juist meer geld in te leggen als het minder gaat op de beurs.


Aspecten van succesvol beleggen

Onderzoek van Morningstar toont aan dat nog geen kwart van de actief beheerde fondsen erin slaagde om in de afgelopen 10 jaar diens passieve concurrent te verslaan. En dat terwijl de kosten voor actief beheerde fondsen vaak (flink) hoger zijn. De fondsbeheerder moet immers ook betaald worden. Bij actief beleggen eten deze extra kosten een deel van je behaalde rendement op.

Wanneer zelfs fondsbeheerders, wiens enige doel het is om beter te presteren dan passieve beleggingsfondsen en hier dagelijks mee bezig zijn, de markt niet kunnen verslaan, biedt dat geen goede perspectieven voor de particuliere belegger die op eigen houtje aan de slag gaat.

In plaats van veel handelen, inspelen op actuele ontwikkelingen en het vinden van ‘the next big thing’, draait succesvol beleggen meer om aspecten als een langetermijnvisie, spreiding en lage kosten. Dat zijn, samen met duurzaamheid, niet geheel ontoevallig de pijlers van ons beleggingsbeleid. Een bijkomend voordeel is de tijdswinst en de rust die deze vorm van beleggen met zich meebrengt.


Het beleggingsbeleid van Semmie

Bij Semmie staan we voor duurzaam, periodiek en gespreid beleggen voor de lange termijn. Je bouwt vermogen op door (periodiek) geld te storten op je beleggingsrekening. Door te kiezen voor een brede spreiding in onze beleggingsfondsen trachten we om het risico dat je bij beleggen loopt te minimaliseren.

Beleggingsbeleid


Als belegger bij Semmie beleg je automatisch op deze manier. Toch is er ook nog iets wat je zelf kunt doen om aan je rendement bij te dragen.


Laat je niet leiden door korte termijn grillen van de markt

Wie succesvol wil beleggen, is er tegenstrijdig genoeg zo min mogelijk mee bezig. Toch krijgen beleggers vaak wel de neiging om in te grijpen als de beleggingen in waarde afnemen. Op zo’n moment is het belangrijk om je langetermijnvisie te behouden en je aan je beleggingsplan te houden.

Vanwege ons economische systeem, waarin zowel bedrijven als overheden en centrale banken naar constante economische groei streven, kunnen we ervan uitgaan dat beleggingen in het algemeen meer waard blijven worden. Al is natuurlijk niets gegarandeerd. Met een goede spreiding van je portefeuille kun je van deze waardestijging profiteren.

Aangezien je belegt voor de lange termijn en je geen behoefte hebt om je beleggingen nu op te nemen, is het niet nodig om je te laten leiden door de korte termijn grillen van de markt. Bij Semmie geloven we dat een beleggingsplan de fundering is van beleggingssucces. Daarom vragen we bij het openen van een rekening naar je beleggingsdoel en beleggingshorizon. Bij een korte termijn gril van de markt is het belangrijk om jezelf hieraan te herinneren.


Investeer je geld op regelmatige basis

Naast spreiding is periodiek beleggen één van de belangrijkste pijlers van ons beleggingsbeleid, al heb je dit als Semmie klant zelf in de hand. Wat is de reden dat we hier zoveel nadruk op leggen?

Door zowel te beleggen op momenten dat het goed gaat met de markt als te beleggen wanneer het minder gaat, zorg je voor een gemiddeld aankoopbedrag van je beleggingen. Op deze manier is je portefeuille minder gevoelig voor schommelingen van de markt dan als jij één keer een groot bedrag inlegt.

Periodiek beleggen heeft nog twee andere voordelen: het wordt onderdeel van je routine en het zorgt ervoor dat je je niet hoeft bezig te houden met het juiste beleggingsmoment en het timen van de markt.Profiteer van dalende koersen

Wie het toch niet kan laten om te reageren op een waardedaling van de portefeuille, doet er niet goed aan om beleggingen te verkopen, de periodieke inleg stop te zetten en het hele beleggingsplan om te gooien. De meest verstandige optie is om de periodieke inleg te verhogen, hoe contra intuïtief dit wellicht ook klinkt. Maar omdat het aankoopbedrag immers lager is als het minder gaat op de beurs, kun je profiteren als de koersen uiteindelijk weer gaan stijgen.


Beleg met belastingvoordeel

In feite geef je met dit laatste aspect van succesvol beleggen je rendement geen steun in de rug, het helpt je echter wel om niet onnodig geld te laten liggen. Want een extra voordeel van beleggen met een langetermijnvisie is dat pensioenbeleggen je een belastingvoordeel oplevert.

Dit belastingvoordeel benut je door naast je normale beleggingsrekening een lijfrenterekening te openen en hier periodiek geld te beleggen voor je pensioen. Dit is een geblokkeerde rekening waar je tot je pensioen niet bij kunt, maar waar je in ruil daarvoor (tot een bepaalde hoogte) geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over het bedrag dat je inlegt. Meer informatie over lijfrente en de voorwaarden die er zijn, vind je op onze Semmie Pensioen pagina.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het