Hoe werken risico en rendement met elkaar samen?

Door Thomas van der Lee op 17 januari 2022, leestijd: 4 minuten

Als belegger ben je op zoek naar een mooi rendement. Je investeert geld met de hoop om er een positief rendement uit te halen. Maar er is altijd een kans dat dat niet gebeurt. Je inleg kan natuurlijk ook minder waard worden. Dat is het risico dat bij beleggen hoort.

Meer rendement is meer risico

Risico en rendement werken op een interessante manier met elkaar samen. Het is namelijk zo dat hoe hoger het risico is dat je loopt met je beleggingen, hoe groter het potentiële rendement kan zijn. Maar ook de kans dat je inleg veel minder waard wordt is groter. Rendement is dan ook de beloning die je ontvangt voor het risico dat je loopt.

Hoeveel risico je loopt hangt af van het soort rendement dat je nastreeft. Sparen kent het laagste risico als je rendement wilt behalen. Van de beleggingsproducten zijn obligaties bijvoorbeeld relatief gezien stabiel qua risico dat je loopt, maar kennen ook een beperkt rendement. Aandelen blijken op basis van historische gegevens rendabeler te zijn op de lange termijn, maar de kans op een negatief rendement neemt ook toe. Risicovolle producten zoals hefboomproducten en cryptovaluta kennen de hoogst mogelijke rendementen, maar kennen ook het meeste risico.

Bedachtzaam beleggen

Het beste uitgangspunt voordat je gaat beleggen is dan ook om te bepalen hoeveel rendement je wilt behalen. Daar stem je je beleggingen op af. Misschien heb je al genoeg geld en wil je dit beschermen tegen de inflatie. Dan neem je wellicht genoegen met 2% rendement en kies je vooral voor obligaties. Misschien wil je een huis kopen in de toekomst en verlang je een rendement van 6%. Dan kan het kiezen voor beleggingsfondsen wellicht een goede keuze zijn. Maar misschien wil je wel op korte termijn een rendement van 20% behalen en kies je voor risicovollere beleggingsproducten. Het kan allemaal. Maar realiseer je dat hoe hoger het rendement is dat je nastreeft, hoe hoger het risico dat je loopt ook wordt.

Lees ook: Hoe verklein je de risico’s van beleggen