Ask Semmie

Hoe wordt mijn vakantiegeld berekend?

Door Thomas van der Lee op 11 mei 2020 - leestijd: 3 min
Hoe wordt mijn vakantiegeld berekend?
Ask Semmie


Het is bijna weer zover! Miljoenen Nederlanders ontvangen deze maand hun jaarlijkse vakantiegeld. Een lekker financieel extraatje wat natuurlijk bedoeld is om uit te geven aan je vakantie. Maar ook het afbetalen van schulden, sparen of een dagje (online) shoppen zijn populaire zaken waar we het voor gebruiken. Wat je met jouw vakantiegeld gaat doen weet je waarschijnlijk wel. Maar weet je ook hoe je vakantiegeld wordt berekend?


8% van het bruto jaarloon

Over het algemeen is vakantiegeld 8% van je bruto jaarloon. Het wordt berekend over het loon dat je hebt ontvangen tussen 1 juni van het afgelopen jaar en 1 juni van het huidige jaar, dus over een periode van 12 maanden. Het vakantiegeld is niet alleen voorbehouden aan mensen die werken. Ook als je bijvoorbeeld een WW, WAO of AOW-uitkering hebt, heb je recht op vakantiegeld. Ook voor die mensen wordt er naar dezelfde periode gekeken.

Het vakantiegeld dat je ontvangt, bedraagt bruto ongeveer een maandsalaris. Netto onder de streep hou je alleen een ander bedrag over:

Bij een bruto maandloon van:

Bruto vakantiegeld:

Netto vakantiegeld:

€1.500

€1.440

€1.300

€2.000

€1.920

€1.150

€2.500

€2.400

€1.350

€3.000

€2.880

€1.450

€3.500

€3.360

€1.700

€4.000

€3.840

€1.950

€4.500

€4.320

€2.200

Bron: Nibud.


Verschil bruto vakantiegeld en netto vakantiegeld

Dat er een groeiend verschil zit tussen het bruto en nettobedrag heeft te maken met de manier waarop er belasting over wordt geheven. Het vakantiegeld wordt namelijk afgerekend via de belastingschijf waar de top van je inkomen in valt. Er worden dus eerst nog belasting en sociale lasten op ingehouden. Je vakantiegeld wordt belast als een bijzondere beloning. Dit zie je terug op je salarisstrook onder het kopje Tarief Bijzondere beloningen of Percentage BT. Ook wordt er nog gekeken naar je loonheffingskorting. Hoeveel er van jouw bruto vakantiegeld wordt ingehouden is een combinatie van die twee factoren.


Hoeveel vakantiegeld krijg jij?

Ben je benieuwd hoeveel vakantiegeld jij ongeveer kunt verwachten? Check dan snel deze tool. Vul je bruto-inkomen, het vakantiegeldpercentage en de periode waarover je vakantiegeld hebt opgebouwd in en je ziet meteen hoeveel jij bruto kunt verwachten. Kun je meteen de plannen over wat je met jouw vakantiegeld gaat doen concreet maken!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.