Ask Semmie

Hoe wordt mijn vakantiegeld berekend?

Door Thomas van der Lee op 11 mei 2020 - leestijd: 3 min
Hoe wordt mijn vakantiegeld berekend?
Ask Semmie

Het vakantiegeld is ieder jaar een fijne financiële extra, die je kunt gebruiken voor een welverdiende vakantie of kunt storten op je spaar- of beleggingsrekening. Maar hoe wordt jouw vakantiegeld eigenlijk berekend?


Wat is vakantiegeld?

Vakantiegeld, ook wel vakantietoeslag genoemd, is een extra vergoeding bovenop je normale maandsalaris. In Nederland heb je wettelijk recht op vakantiegeld van minimaal 8% van je bruto jaarinkomen. Bijzondere betalingen, zoals een eindejaarsuitkering, worden niet meegenomen bij de berekening.

Het vakantiegeld is niet alleen voorbehouden aan mensen die werken. Ook als je bijvoorbeeld een WW, WAO of AOW-uitkering hebt, heb je recht op vakantiegeld. Er wordt dan naar dezelfde periode gekeken om het vakantiegeld te berekenen.


Vakantiegeld berekenen: hoe doe je dit?

Berekenen hoeveel bruto vakantiegeld je mag verwachten, is relatief makkelijk. Reken hiervoor uit wat 8% van je bruto maandsalaris is. Dit is het bedrag dat je maandelijks opbouwt aan vakantiegeld. Wanneer je dit met 12 (maanden) vermenigvuldigt, weet je hoeveel vakantiegeld je in een jaar tijd hebt opgebouwd.


Voorbeeld vakantiegeld berekenen

Ter illustratie geven we een rekenvoorbeeld van een Nederlander, laten we haar Jessica noemen, die maandelijks bruto €3.500 verdient. Om 8% van 3.500 te berekenen, gebruiken we de volgende formule:

  • 3.500 (het bruto maandsalaris) x 0,08 (8%) = 280


Uit deze berekening blijkt dat Jessica maandelijks €280 opbouwt aan vakantiegeld. Vermenigvuldigd met 12 is dit een bedrag van €3.360.


Wanneer wordt vakantiegeld uitgekeerd?

Het vakantiegeld wordt vaak in mei uitgekeerd, zodat werknemers het daadwerkelijk kunnen gebruiken voor een vakantie. Het bedrag wordt dan berekend over het loon dat je hebt ontvangen tussen 1 juni van het afgelopen jaar en 1 juni van het huidige jaar, dus over een periode van 12 maanden. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer werkgevers die ervoor kiezen om het in december uit te keren, als onderdeel van het persoonlijk keuzebudget. Neem je ontslag? Dan ontvang je het vakantiegeld dat je hebt opgebouwd sinds de laatste keer dat je vakantiegeld hebt ontvangen.


Verschil vakantiegeld bruto netto

Het vakantiegeld dat je ontvangt, bedraagt bruto ongeveer een maandsalaris. Net als we bij Jessica hebben gezien. Netto onder de streep houd je echter een ander bedrag over:

Bij een bruto maandloon van:

Bruto vakantiegeld:

Netto vakantiegeld:

€1.500

€1.440

€1.350

€2.000

€1.920

€1.100

€2.500

€2.400

€1.400

€3.000

€2.880

€1.650

€3.500

€3.360

€1.650

€4.000

€3.840

€1.900

€4.500

€4.320

€2.150

Bron: Nibud.

Dat er een groeiend verschil zit tussen het bruto en nettobedrag heeft te maken met de manier waarop er belasting over wordt geheven. Het vakantiegeld wordt namelijk afgerekend via de belastingschijf waar de top van je inkomen in valt. Er worden dus eerst nog belasting en sociale lasten op ingehouden. Je vakantiegeld wordt belast als een bijzondere beloning. Dit zie je terug op je salarisstrook onder het kopje Tarief Bijzondere beloningen of Percentage BT. Ook wordt er nog gekeken naar je loonheffingskorting. Hoeveel er van jouw bruto vakantiegeld wordt ingehouden is een combinatie van die twee factoren.


Hoeveel vakantiegeld krijg jij?

Ben je benieuwd hoeveel vakantiegeld jij ongeveer kunt verwachten? Check dan snel deze tool. Vul je bruto-inkomen, het vakantiegeldpercentage en de periode waarover je vakantiegeld hebt opgebouwd in en je ziet meteen hoeveel jij bruto en netto kunt verwachten. Dit geld kun je natuurlijk gebruiken om je volgende vakantie te plannen, maar heb je ook al eens aan de volgende bestemmingen gedacht?

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het