Ask Semmie

Hoe zit het met belasting als je gaat beleggen?

Door Lodewijk op 26 mei 2017 - leestijd: 3 min
Hoe zit het met belasting als je gaat beleggen?
Ask Semmie

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Eens te meer heeft de belastingdienst bewezen dat dit niet altijd het geval is. Per 1 januari 2017 heeft de belastingdienst de vermogensrendementsheffing gewijzigd. Dit gaat over al het vermogen in Box 3 en geldt dus ook voor al je beleggingen. De nieuwe heffing is dan wel moeilijker te begrijpen, maar deze is voor vermogens onder de €100.000 wel voordeliger.


Heffingsvrij vermogen

Over een deel van je vermogen hoef je geen belasting te betalen. Dit was in de oude situatie zo en gelukkig blijft dit ook zo in de nieuwe situatie. Het heffingsvrij vermogen is zelfs omhoog gegaan naar €50.000 per persoon. Heb je te maken met een fiscale partner dan is jullie gezamenlijk heffingsvrij vermogen €100.000. Let op: het vermogen van een minderjarig kind hoort hier ook bij. Wat er overblijft is de grondslag voor sparen en beleggen, hierover betaal je belasting.


Oude situatie

De Nederlandse belastingdienst werkt met een zogenaamd fictief rendement. Het is te veel werk om voor iedere Nederlander uit te zoeken hoeveel rendement er is behaald op vermogen en daarom hebben ze besloten dat iedereen 4% rendement behaald. Over deze 4% betaal je vervolgens 30% inkomstenbelasting. 4% rendement op vermogen was in het verleden een realistische verwachting. Op dit moment is de situatie zo dat je risico moet nemen om dit rendement te halen, dit kan niet het doel zijn van de belastingdienst en daarom hebben ze dit aangepast.


Nieuwe situatie

Omdat de belastingdienst het zo graag makkelijker wilt maken is er een nieuwe regeling bedacht. In de nieuwe situatie wordt er van uitgegaan dat er bij meer vermogen meer risico genomen kan worden. Je vermogen wordt dus opgedeeld in 2 delen. Een deel risicovrij vermogen en een deel risicodragend vermogen. Voor beide delen geldt een apart tarief en je hebt zelf geen invloed op de verdeling tussen de twee.

Pak je aantekeningenboekje en rekenmachine er maar bij, hier komt de berekening. Over vermogen tot en met €75.000 wordt 67% aangemerkt als laag tarief en 33% procent als hoog tarief. Over 67% heb je 1,63% fictief rendement en over 33% heb je 5,39% fictief rendement. Gemiddeld komt dit uit op 2,871% fictief rendement en hierover betaal je 30% inkomstenbelasting. En dan zijn er nog 2 schijven. Mocht je het niet helemaal gevolgd hebben. Ik zal je de uiteindelijke tarieven even geven.

  • In de oude situatie betaalde je altijd 1,2% inkomstenbelasting over de grondslag.
  • Over de grondslag tot en met €75.000 betaal je 0,8613% inkomstenbelasting.
  • Over de grondslag tussen €75.001 en €975.000 betaal je 1,38% inkomstenbelasting.
  • Over de grondslag van €975.001 of hoger betaal je 1,617% inkomstenbelasting.


Als je alles precies wilt weten kan je kijken op de website van de Belastingdienst. Of neem contact op via de chat. We zijn 7 dagen per week van 8.00 tot 22.00 uur bereikbaar!

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie