Ask Semmie

Hoe zit het met belasting als je gaat beleggen?

Door Thomas van der Lee op 05 april 2022 - leestijd: 6 min
Hoe zit het met belasting als je gaat beleggen?
Ask Semmie

Niet alleen je spaargeld, ook je beleggingen worden gezien als vermogen. Daardoor is er een kans dat ook jij belasting moet betalen over de beleggingen die je in bezit hebt. Hoe dat precies in zijn werking gaat leggen we uit in dit artikel.


Je beleggingen tellen mee als vermogen, en dus moet je er belasting over betalen

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker… dat is het credo van de Belastingdienst. Dat is dezelfde organisatie waarbij we elk jaar vanaf 1 maart onze aangifte inkomstenbelasting mogen (of moeten) doen.

Als je in Nederland woonachtig bent, telt al het geld op je spaarrekeningen, betaalrekeningen, cryptorekeningen en ook je beleggingsrekeningen mee als vermogen voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst wil namelijk weten hoeveel vermogen jij bezit om te kijken of er belasting over geheven kan worden.

Dit vermogen wordt door de Belastingdienst ingedeeld in box 3 van de inkomstenbelasting. Deze inkomstenbelasting bestaat in totaal uit drie boxen:

  • Belasting box 1: werk en woning.
    In box 1 betaal je belasting over het belastbare inkomen uit werk en woning.
  • Belasting box 2: aanmerkelijk belang.
    In box 2 wordt het inkomen uit aanmerkelijk belang belast. Van aanmerkelijk belang is sprake wanneer je 5% of meer van de aandelen bezit in een vennootschap.
  • Belasting box 3: sparen en beleggen.
    In box 3 betaal je belasting over het inkomen uit je vermogen. Naast je spaargeld en beleggingen valt ook een tweede woning in deze categorie.


Vrijgesteld van belasting: het heffingsvrij vermogen

Je hoeft gelukkig niet over al je vermogen belasting te betalen, er is een deel vrijgesteld van belasting. Dit is het heffingsvrij vermogen. Dit betekent dat wanneer je totale vermogen onder dit bedrag blijft je geen belasting hoeft te betalen. Dat geldt voor iedereen, ongeacht hoeveel je spaart en/of hoeveel je belegt.

In 2022 is dit bedrag €50.650. Dat betekent dat wanneer je in totaal minder dan (of precies) €50.650 aan spaargeld en/of beleggingen bezit je sowieso geen belasting over dat bedrag hoeft te betalen. Komt je vermogen wel boven die €50.650 uit, dan betaal je alleen belasting over het bedrag boven die drempel.


Voorbeeld:

Stel je totale vermogen in box 3 is €70.000. Het heffingsvrij vermogen bedraagt momenteel €50.650. Je betaalt dan dus belasting over €70.000 - €50.650 = €19.350.

Wat hierbij belangrijk is om te weten is dat wanneer je een fiscaal partner hebt, het heffingsvrij vermogen verdubbelt naar €101.300. Zouden jullie het bedrag in bovenstaande voorbeeld samen bezitten, dan zouden jullie er dus geen belasting over hoeven te betalen.


Hoeveel belasting betaal je precies over je beleggingen?

Om te berekenen hoeveel belasting je moet betalen is het van belang om je spaargeld én je beleggingen (je vermogen in box 3) bijeen te nemen.

De Belastingdienst verwacht dat je over je vermogen in box 3 rendement behaalt. De Belastingdienst belast niet de werkelijke opbrengst, maar een fictief rendement waarbij ze onderscheid maken tussen een deel spaargeld en een deel beleggingen. Het fictieve rendement op het deel spaargeld is op het moment van schrijven -0,01% en het fictieve rendement op het deel beleggingen is 5,53%.

De Belastingdienst gaat er ook van uit dat je meer rendement behaalt naarmate je meer vermogen hebt, daarom neemt de belastingdruk ook toe naarmate je meer vermogen bezit. Ook verwachten ze dat hoe meer vermogen je hebt, hoe groter het deel beleggingen is. Over het fictieve rendement betaal je uiteindelijk 31% rendementsheffing en het bedrag wat daar uiteindelijk uitkomt, is het bedrag wat jij moet betalen.

In de tabel hieronder zie je hoe de Belastingdienst verwacht hoeveel spaargeld/beleggingen je bezit per vermogenscategorie:

Totaal vermogen

Verondersteld deel spaargeld

Verondersteld deel beleggingen

Tot €50.650

67%

33%

€50.650 tot en met €962.350

21%

79%

Meer dan €962.350

0%

100%


We snappen dat het misschien al een beetje kan duizelen, dus daarom een rekenvoorbeeld om alles duidelijker te maken. De cijfers waarmee gerekend wordt komen van de Belastingdienst.

Dylan heeft op 1 januari 2022 een vermogen van €125.000. De berekening hieronder wordt gemaakt met het bedrag waarover belasting moet worden betaald. Dat is dus het vermogen minus het heffingsvrij vermogen: €125.000 - €50.650 = €74.350.

Voor Dylan ziet de berekening van de vermogensrendementsheffing er als volgt uit.

Berekening vermogensbelasting box 3 – 2022

Spaardeel

Beleggingsdeel

1e schijf (t/m €50.650)

(67%)

€33.936

(33%)

€16.715

2e schijf (t/m €962.350)

(21%)

€4.977

(79%)

€18.723

3e schijf (daarboven)

(0%)

€0

+

(100%)

€0

+

Grondslag

€38.913

€35.438

Rekenrendement

-0,01%

x

5,53%

x

Grondslag

€-4

€1.960

Vermogensbelasting

(31%)

x (€-4 + €1.960) =

€606

Uiteindelijk betaalt Dylan €606 vermogensbelasting.

Geen pen en papier bij de hand om de belasting die je zelf moet betalen uit te rekenen? Geen probleem. Gelukkig zijn er online ook tools te vinden om snel voor je uit te laten rekenen hoeveel belasting jij moet betalen.


Dividendbelasting

Naast de vermogensbelasting is er nog een ander type belasting welke een belangrijke rol speelt: de dividendbelasting. Vanuit de beleggingsfondsen waar je bij Semmie in belegt wordt dividend uitgekeerd. Wanneer dit wordt gedaan en hoeveel dit is, is per fonds verschillend en afhankelijk van resultaat.

Het dividend wordt uitgekeerd op je beleggingsrekening, en in principe automatisch weer geïnvesteerd. Die dividendbelasting kun je jaarlijks terugvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor ontvang je van ons een jaaroverzicht, waarop alle benodigde gegevens zijn vermeld.

Beleg je voor je pensioen, dan beleg je via een lijfrenterekening. Bij een lijfrenterekening werkt de dividendbelasting en het terugkrijgen net iets anders. Je kunt de dividendbelasting niet verrekenen in jouw aangifte inkomstenbelasting. Voor het niet kunnen verrekenen van de dividendbelasting krijgt je ter compensatie het dividend bruto uitgekeerd. Dividenden worden daarna automatisch herbelegd.


Disclaimer:

Semmie geeft geen belastingadvies. Heb je specifieke vragen of wil je meer advies inwinnen over belasting en beleggen? Neem dan contact op met de Belastingdienst of je persoonlijke belastingadviseur. Wil je meer weten van Semmie? Neem dan contact met ons op via de chat. We zijn 7 dagen per week van 8.00 tot 22.00 uur bereikbaar!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie