Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Eens te meer heeft de belastingdienst bewezen dat dit niet altijd het geval is. Per 1 januari 2017 heeft de belastingdienst de vermogensrendementsheffing gewijzigd. Dit gaat over al het vermogen in Box 3 en geldt dus ook voor al je beleggingen. De nieuwe heffing is dan wel moeilijker te begrijpen, maar deze is voor vermogens onder de €100.000 wel voordeliger.


Heffingsvrij vermogen

Over een deel van je vermogen hoef je geen belasting te betalen. Dit was in de oude situatie zo en gelukkig blijft dit ook zo in de nieuwe situatie. Het heffingsvrij vermogen is zelfs omhoog gegaan naar €25.000 per persoon. Heb je te maken met een fiscale partner dan is jullie gezamenlijk heffingsvrij vermogen €50.000. Let op: het vermogen van een minderjarig kind hoort hier ook bij. Wat er overblijft is de grondslag voor sparen en beleggen, hierover betaal je belasting.

Het heffingsvrij vermogen is omhoog gegaan naar €25.000 per persoon. Het gezamenlijk heffingsvrij vermogen is €50.000.

Oude situatie

De Nederlandse belastingdienst werkt met een zogenaamd fictief rendement. Het is te veel werk om voor iedere Nederlander uit te zoeken hoeveel rendement er is behaald op vermogen en daarom hebben ze besloten dat iedereen 4% rendement behaald. Over deze 4% betaal je vervolgens 30% inkomstenbelasting. 4% rendement op vermogen was in het verleden een realistische verwachting. Op dit moment is de situatie zo dat je risico moet nemen om dit rendement te halen, dit kan niet het doel zijn van de belastingdienst en daarom hebben ze dit aangepast.


Nieuwe situatie

Omdat de belastingdienst het zo graag makkelijker wilt maken is er een nieuwe regeling bedacht. In de nieuwe situatie wordt er van uitgegaan dat er bij meer vermogen meer risico genomen kan worden. Je vermogen wordt dus opgedeeld in twee delen. Een deel risicovrij vermogen en een deel risicodragend vermogen. Voor beide delen geldt een apart tarief en je hebt zelf geen invloed op de verdeling tussen de twee.


Pak je aantekeningenboekje en rekenmachine er maar bij, hier komt de berekening. Over vermogen tot en met €75.000 wordt 67% aangemerkt als laag tarief en 33% procent als hoog tarief. Over 67% heb je 1,63% fictief rendement en over 33% heb je 5,39% fictief rendement. Gemiddeld komt dit uit op 2,871% fictief rendement en hierover betaal je 30% inkomstenbelasting. En dan zijn er nog 2 schijven. Mocht je het niet helemaal gevolgd hebben. Ik zal je de uiteindelijke tarieven even geven.

  • In de oude situatie betaalde je altijd 1,2% inkomstenbelasting over de grondslag.
  • Over de grondslag tot en met €75.000 betaal je 0,8613% inkomstenbelasting.
  • Over de grondslag tussen €75.001 en €975.000 betaal je 1,38% inkomstenbelasting.
  • Over de grondslag van €975.001 of hoger betaal je 1,617% inkomstenbelasting.

Als je alles precies wilt weten kan je kijken op de site van de Belastingdienst of neem contact op met mij.Bas

Bas

Geboren met een passie voor beleggen en alles wat ook maar enigszins te maken heeft met de financiële markten.

Alle blogs van Bas
semmie-tower

#thinkbigstartsmall

Nu starten