Een hoge inflatie heeft niet alleen invloed op het alledaagse leven, het heeft ook invloed op de beurskoersen. En als je begrijpt hoe de beurs reageert op inflatie, dan begrijp je ook hoe je hier als belegger het beste mee om kan gaan. We delen graag wat slim is om te doen in dure tijden.
In het kort:
- Een hoge inflatie heeft invloed op de beurskoersen, omdat centrale banken de rente zullen verhogen om de inflatie te beteugelen, wat leidt tot dalende koersen voor aandelen en obligaties.
- Beleggers kunnen zich beschermen tegen een hoge inflatie door een deel van hun geld te beleggen in plaats van op een spaarrekening te houden, omdat beleggen historisch gezien gemiddeld een hoger rendement oplevert dan de inflatie.
- Het beleggingsbeleid van Semmie is erop gericht onzekere tijden zo goed mogelijk door te komen door te focussen op spreiding, periodiek beleggen en een lange termijn focus, zodat grote verliezen worden voorkomen en beleggingen op de lange termijn meer waard worden.
Omgaan met een hoge inflatie
Simpel gezegd is de inflatie het duurder worden van producten of diensten. Daardoor krijg je in een bepaalde periode minder voor hetzelfde geld in vergelijking met een periode ervoor. Kocht je vorig jaar nog een heel brood voor bijvoorbeeld €2, dan moet je daar nu €2,20 voor betalen. Dat is een prijsstijging van 10% terwijl de hoeveel brood die je krijgt gelijk blijft.
In principe is inflatie geen verkeerd iets. Centrale banken streven namelijk naar een inflatie van zo’n 2 á 3% per jaar. Inflatie jaagt namelijk de economie aan. Consumenten worden op deze manier verleidt om geld uit te geven. Waarom zou je wachten met het kopen van een fiets als die fiets volgend jaar 3% duurder is? Dan kan je het beter dit jaar doen. Doordat consumenten geld uitgeven blijft de economie draaiende. Maar als de inflatie te hoog is, dan heeft de centrale bank een probleem. Als consumenten prijzen niet meer willen (of erger nog, niet meer kunnen) betalen, komt de economie tot stilstand.
Gelukkig heeft de centrale bank ook een middel om de hoge inflatie in toom te houden: het verhogen van de rente.
Als de rente wordt verhoogd, wordt het voor bedrijven en consumenten duurder om geld te lenen. Ze geven hierdoor minder geld uit waardoor de vraag naar producten en diensten afneemt. Dat zet dan weer een rem op de economie, waardoor prijzen minder snel zullen stijgen, of zullen dalen.
Wat betekent de hoge inflatie voor beleggers?
Is de inflatie hoog dan is de kans groot dat centrale banken in actie komen om op de rem te trappen door de rente te verhogen. Maar (grote) beleggers zijn bang voor een oplopende rente en dat uit zich in dalende koersen. Een hogere rente kan er namelijk voor zorgen dat aandelen minder aantrekkelijk worden. Mensen zetten bijvoorbeeld hun geld op hun spaarrekening in plaats van dat ze beleggen. Ze willen profiteren van een hogere spaarrente.
Ook heeft een stijgende rente invloed op obligaties. Als de rente stijgt, dan daalt de koers van een obligatie en andersom. Dat wordt veroorzaakt door het feit dat bij een stijgende rente er nieuwe obligaties op de markt komen die meer rendement (in de vorm van couponrente) opleveren.
Daarmee worden huidige obligaties, die dus eerder op een lagere rente zijn afgesloten, minder interessant: die koersen dalen.
Een ander effect van de hoge inflatie kan zijn dat mensen hun geld niet besteden aan goederen of diensten, maar juist gaan sparen. Ze gaan minder consumeren. Dit is negatief voor de winsten van bedrijven en indirect daarmee ook voor aandelen. De koersen van die aandelen gaan namelijk omlaag, als bedrijven tegenvallende cijfers presenteren.
Sinds het begin van het jaar hebben we dan ook beweeglijke koersen gezien, een hoge inflatie met daarop dreigende renteverhogingen doen koersen dalen. Lijkt de angst mee te vallen gaan de koersen weer omhoog.
Deze volatiliteit zorgt ervoor dat beleggers weinig houvast hebben. Zekerheid is bij beleggen nooit gegarandeerd maar in volatiele tijden kun je het best rustig blijven en geen paniekbeslissingen maken. Uiteindelijk zal de rust terugkeren, al weten we natuurlijk niet precies wanneer.
Bescherming tegen de hoge inflatie
Wat kan er gedaan worden om jezelf en je beleggingen te beschermen tegen de hoge inflatie? Allereerst is het natuurlijk van belang dat je de rekeningen kunt blijven betalen. Het is daarom ook altijd aan te raden om een financiële buffer aan te houden. Want mocht je onverhoopt op korte termijn geld nodig hebben, dan moet dat wel beschikbaar zijn.
Lees ook: Leven in dure tijden: hoe groot moet je financiële buffer zijn?
Maar meer spaargeld op je rekening houden dan nodig is, is in deze tijden natuurlijk ook niet slim. Zoals we schreven zorgt de inflatie voor een flinke geldontwaarding. Daarom kan het slim zijn om een (groter) deel van je geld te gaan beleggen. Al brengt beleggen natuurlijk wel meer risico met zich mee dan sparen.
Historisch gezien heeft beleggen gemiddeld per jaar zo’n 5 á 7% rendement opgeleverd. Daarmee kom je niet aan het huidige inflatieniveau van 9,7% maar het ligt wel boven het gemiddelde inflatieniveau van 2 á 3% per jaar die de centrale banken nastreven.
En wat doet Semmie om je beleggingen tegen de hoge inflatie te beschermen? Het beleggingsbeleid van Semmie is erop gericht om onzekere en turbulente tijden zo goed mogelijk te doorstaan. Ons beleid steunt daarbij op 3 pijlers:
- Spreiding
- Periodiek beleggen
- Lange termijn focus
Spreiding
Semmie gelooft dat het voorkomen van grote verliezen de basis is van lange termijn vermogensgroei. Want verlies dat je niet maakt, hoef je ook niet goed te maken. Grote verliezen worden voorkomen door goed te spreiden over verschillende beleggingscategorieën, sectoren en regio’s. Waar de hoge inflatie de koersen in de ene sector drukt, kan het juist in een andere sector kansen bieden.
Periodiek beleggen
Semmie legt graag de nadruk op periodiek beleggen en we geven dit onze beleggers ook graag mee. Niemand weet namelijk wat het beste moment is om in te stappen. Koersen gaan op en neer, en de koersen van vandaag zijn anders dan de koersen van morgen. Voor periodiek beleggen ben je niet afhankelijk van het juiste instapmoment, omdat je per periode een vast bedrag inlegt. Door de ontwikkelingen op de beurs koop je de ene maand je beleggingen wat goedkoper en de andere maand wat duurder in. Op deze manier zorg je voor een mooie gemiddelde aankoopprijs. Zijn de koersen gedaald omdat onzekerheid overheerst? Dan koop je juist je beleggingen goedkoper in. Stijgen de koersen vervolgens als de rust terug is? Dan kan je een extra mooi rendement behalen.
Lange termijn focus
Koersen bewegen op korte termijn vaak grillig, maar over de lange termijn laten ze vaak een positieve ontwikkeling zien (al blijft het beleggen en is niets gegarandeerd). De koers van morgen is niet te voorspellen, maar historisch gezien worden beleggingen over de lange termijn wel meer waard. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans is dat je beleggingen meer waard worden. Als je met die instelling belegt, maakt het niet uit wat de koers vandaag of morgen is. Het belangrijkste is een marktconform rendement op lange termijn. En dat is waar Semmie voor belegt.
De inflatie kan niet altijd zo hoog blijven, ooit gaat deze dalen. En wanneer dat gebeurt keert de rust terug en kunnen koersen weer mooi verder stijgen. Alleen weten we niet wanneer dit gebeurt. Met een focus op de lange termijn laat je je minder beïnvloeden door korte termijn perikelen en werk je structureel naar je doel toe.
Heb je vragen?
Heb je vragen over de huidige situatie op de beurs, ons beleggingsbeleid, je rendement of wil je meer weten? Dan kan je ons altijd een berichtje sturen via de chat. We zijn 7 dagen per week van 08:00 tot 22:00 uur bereikbaar om je te woord te staan.