Ask Semmie

Hypotheek aflossen of beleggen: wat is slimmer?

Door Tessa Ham op 18 januari 2023 - leestijd: 7 min
Hypotheek aflossen of beleggen: wat is slimmer?
Ask Semmie

Heb je flink wat gespaard? Een financiële meevaller gehad? Of houd je elke maand een extra bedrag over? Dan sta je nu voor een keuze. Je kan je geld natuurlijk op je spaarrekening laten staan, maar er zijn ook alternatieven die je financieel waarschijnlijk meer opleveren, zoals (extra) hypotheek aflossen of beleggen.


In het kort:

  • Als je een mooi bedrag achter de hand hebt kun je ervoor kiezen om je hypotheek af te lossen, maar je kunt het ook gaan beleggen;
  • Beide opties hebben hun voordelen maar ook hun nadelen. Daarom moet je jezelf enkele vragen stellen voordat je een keuze maakt;
  • Iedere situatie is namelijk uniek, een uniform antwoord is er niet.


We zochten uit in welke situaties het slimmer is om je hypotheek af te lossen en in welke situaties je wellicht liever wil beleggen.


Hypotheek aflossen, beleggen of toch blijven sparen?

Laten we vooropstellen dat een goed gevulde financiële buffer het allerbelangrijkste is. Zowel beleggen als je hypotheek aflossen doe je alleen met geld dat je kan en wil missen, om redenen waar we later in het artikel dieper op in gaan.

Het eerste wat je jezelf afvraagt bij de afweging ‘hypotheek aflossen of beleggen’, is waarschijnlijk wat je het meest oplevert. Dit hangt echter helemaal af van jouw specifieke situatie. Wanneer je serieus nadenkt over de keuze om je hypotheek af te lossen of te beleggen, is het daarom verstandig om dit te laten uitrekenen door een hypotheek- of financieel adviseur.

Er zijn echter een aantal overwegingen waar iedereen mee te maken krijgt, en waar je alvast over na kan denken. Of het slimmer is om je hypotheek af te lossen of te beleggen, hangt namelijk niet alleen af van wat jou het meest oplevert op financieel gebied. Stel jezelf de volgende vragen:


Hoeveel risico ben ik bereid te lopen?

Als je kiest om extra af te lossen op je hypotheek, weet je na een berekening van je financieel adviseur precies waar je aan toe bent en hoeveel je dit gaat opleveren. Bij beleggen is dit een ander verhaal. Rendement is nooit gegarandeerd en de financiële meevaller die je hebt geïnvesteerd, kan op korte termijn ook juist minder waard worden. Je loopt dus meer risico als je besluit te beleggen.

Op de lange termijn laat historische data echter zien dat beleggingen meer waard worden. Let op: het gaat hierbij niet om één enkel aandeel, maar om de markt in het algemeen. Wanneer je zorgt voor een goed gespreide portefeuille en belegt voor de lange termijn, is de kans het grootst dat je eindigt met een positief rendement.

Om deze reden heb je dus wel een lange beleggingshorizon nodig van meerdere jaren. Als het dan een jaar minder goed gaat, hebben je beleggingen de kans om weer meer waard te worden.

In principe kan je bij beleggen wel altijd bij je geld. Hoewel je je geld het liefste met rust laat (voor het beste rendement), biedt beleggen alsnog meer flexibiliteit dan het aflossen van je hypotheek. Je geld zit dan immers ‘in stenen’.


Wat verwacht ik aan rendement te behalen op de beurs?

Een positief rendement is bij beleggen dus nooit gegarandeerd. Toch heb je wel degelijk invloed op hoeveel rendement je kan behalen. Dit hangt eigenlijk samen met de vorige vraag: hoeveel risico ben je bereid om te lopen? Als je bereid bent om veel risico te nemen, dan neemt de kans op een hoger rendement toe. Maar ook de kans op verlies wordt groter.

De verschillende risicoprofielen van Semmie laten dit goed zien. Obligaties worden over het algemeen gezien als een minder risicovolle belegging. Beleg je met het defensieve risicoprofiel, dan beleg je hierdoor voor 30% in aandelenfondsen en 70% in obligatiefondsen. Wanneer je echter zeer offensief belegt, beleg je voor 100% in aandelenfondsen en niet in obligatiefondsen.

Hoe minder je in obligaties belegt, hoe meer risico je loopt, maar hoe meer rendement je waarschijnlijk behaalt. Risico en rendement werken namelijk met elkaar samen. Het is aan jou hierin een goede balans te vinden en vervolgens het rendement dat je kan en wil behalen op de beurs, af te wegen met hoeveel het je oplevert als je je hypotheek zou aflossen.


Hoeveel mag ik boetevrij aflossen en tegen welke voorwaarden?

In de meeste gevallen mag je niet zomaar je hypotheek blijven aflossen. Hier zit een jaarlijks maximum aan verbonden (vaak is dit 10%). De reden dat de bank niet wil dat je veel geld aflost, is natuurlijk omdat dit ze geld kost. Kies jij ervoor om je hypotheek eerder af te lossen? Dan betaal jij minder rente. Dat zijn weer minder inkomsten voor de bank.

Om deze reden moet je zelfs een boete betalen als jij je niet houdt aan de afspraken die je gemaakt hebt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Voordat je begint met aflossen is het dus verstandig om de afspraken nog eens op te zoeken.

Goed om te weten: er kan momenteel een uitzondering zijn op het bedrag dat je boetevrij mag aflossen, omdat de actuele hypotheekrente stijgt. Als jouw hypotheekrente onder de actuele rente ligt, is het voor de bank voordeliger om hun geld snel terug te krijgen. Dit geld kunnen ze namelijk vervolgens weer uitlenen tegen het hogere rentetarief.


Wat is mijn hypotheekrente?

Dat brengt ons op de volgende vraag: hoeveel hypotheekrente betaal jij? Want met hoeveel je maandlasten naar beneden gaan als je besluit af te lossen, hangt natuurlijk af van hoe hoog of laag je hypotheekrente is. Hoe hoger je hypotheekrente is, hoe voordeliger het kan uitpakken om af te lossen.


Wat voor hypotheek heb ik?

Wat voor hypotheekvorm je hebt, moet je ook meenemen in je beslissing. Omdat zowel een bankspaarhypotheek als een spaarhypotheek en beleggingshypotheek veel belastingvoordeel met zich meebrengen, is het niet altijd fiscaal voordelig om af te lossen. Je kan er wel voor kiezen om een extra bedrag in je spaarpolis te storten (maar ook dit kan niet onbeperkt).


Voel ik me het prettigst bij mijn hypotheek aflossen of beleggen?

We zeiden het al eerder: wat voor jou de slimste optie is, hangt niet alleen af van wat jou financieel gezien het meest oplevert. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld niet fijn dat hun hypotheek als een schuld ‘boven hun hoofd’ hangt. Voor deze mensen geeft hun hypotheek aflossen een vrij gevoel. Voor anderen voelt het juist heel beklemmend om hun geld ‘in hun stenen te stoppen’ en er vervolgens niet meer bij te kunnen. Dan is beleggen, of zelfs alleen sparen, de beste optie.

Zo zijn er voor beide opties zowel voor- en nadelen te benoemen als het om gevoel gaat. Stel jezelf dan ook de vraag waar jij je zelf het prettigst bij voelt.


Heb ik het meest financieel baat bij (extra) hypotheek aflossen of beleggen?

Wanneer je puur naar het financiële aspect kijkt, zal beleggen in veel gevallen op de lange termijn (15 jaar of langer) meer opbrengen. En hoe langer je de tijd hebt om je geld voor je aan het werk te zetten, hoe meer je beleggingen waarschijnlijk zullen opleveren.

Dit is ook meteen waarom je de twee eigenlijk niet goed met elkaar kan vergelijken. Wanneer je ervoor kiest om extra af te lossen op je hypotheek, merk je dit namelijk meteen in je portemonnee. Je hebt hier dus direct financieel baat bij. Voor sommigen weegt dit zwaarder dan een groter vermogen over 30 jaar.


Kijk naar jouw specifieke situatie

Maar zoals we aan het begin van het artikel al even benoemden, verschilt het ook per specifieke situatie waar je het meeste financieel baat bij hebt. Wanneer je pensioen in zicht komt, en je minder risico wil nemen, dan kan aflossen de beste optie zijn. Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan is het aflossen van je hypotheek niet altijd financieel voordelig.

Een goede tip is om de rekentool van het Nibud te gebruiken, waarbij je jouw persoonlijke bedragen invult. Maar voor verdere toelichting zal je toch echt naar een financieel adviseur moeten stappen. Je adviseur weet namelijk alle ins en outs van jouw situatie én de financiële wereld.

Zo heb je wellicht recht op korting op je hypotheek: als je hypotheek lager is dan de waarde van je woning, kan de hypotheekrente misschien omlaag. Dit komt voor wanneer huizenprijzen zijn gestegen nadat je er bent komen wonen. Maar ook door extra af te lossen kan je dit doel bereiken.

Je ziet het: voor de een kan dit een reden zijn om te kiezen voor het aflossen van de hypotheek. Maar voor iemand met een lage hypotheekrente of iemand met een NHG-hypotheek (waar dit niet voor geldt), is beleggen waarschijnlijk weer een aantrekkelijkere keuze.

Wanneer je meer dan voldoende spaargeld en inkomsten hebt, bestaat er natuurlijk ook een derde optie. Je kan er ook voor kiezen om naast te sparen, zowel je hypotheek af te lossen als te beleggen. Zo profiteer je van minder maandlasten én een groeiend vermogen. En omdat je maandlasten naar beneden worden geschroefd, heb je ook meer geld over om eventueel te beleggen.


Disclaimer

Let op: Semmie geeft geen fiscaal advies. Hoewel we bovenstaande informatie met grote zorgvuldigheid hebben samengesteld, is het verstandig om met een financieel adviseur in gesprek te gaan wanneer je deze afweging serieus maakt. Door de vragen in dit artikel alvast van tevoren te beantwoorden, heb je in ieder geval al goed nagedacht over de verschillende voor- en nadelen van de opties.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het