Ieder gaat z’n eigen weg

Door Koen Kersten op 3 juni 2024, leestijd: 7 minuten

 

Lange tijd trokken ze qua beleid met elkaar op, maar de wegen tussen de centrale banken van de VS en de eurozone lijken te gaan splitsen. De rente in Europa gaat omlaag, terwijl de rente in de VS langer dan verwacht gelijk blijft.

De rente blijft sowieso een heet hangijzer op de financiële markten. Ongerustheid over de hardnekkige inflatie en de evolutie van de rente veroorzaakte een korte daling van de aandelenmarkten. Toch overheerste het positieve sentiment afgelopen maand, waardoor onze portefeuilles de stijging van de eerste maanden van het jaar hebben voortgezet.

 

De maand mei in het kort:
  • De centrale banken van de VS en de eurozone lijken verschillende rentebeleid te gaan voeren, waarbij de rente in Europa verlaagd gaat worden, blijft die in de VS lange dan verwacht gelijk;
  • NVIDIA blijft verbazen met opmerkelijke winstcijfers. Gedreven door de AI-hype zet het kwartaal op kwartaal prima resultaten neer. Het aandeel profiteert daar ook van;
  • Bij de verkiezingen in India wordt een derde termijn voor de zittende premier Modi verwacht. Zijn winst zal continuïteit van het huidige beleid betekenen voor de snelgroeiende Indiase economie;
  • De beurzen bewegen de laatste weken zijwaarts door een gebrek aan positief of negatief nieuws, maar renteverlagingen door centrale banken hebben doorgaans een positief effect.

Wegen ECB en Fed scheiden

Sinds de invoering van de euro is te zien dat de ontwikkeling van de rentetarieven van de Amerikaanse en Europese centrale banken vaak dezelfde richting op beweegt. Wanneer de grote centrale banken de rente flink verlagen of verhogen, bijvoorbeeld tijdens het knappen van de internetbubbel, de bankencrisis van 2008 of na de coronapandemie, gebeurt dat min of meer in hetzelfde patroon.

Ook om de hoge inflatie te bestrijden waar we de afgelopen jaren mee te maken hebben gekregen, trokken de centrale banken van de VS en de eurozone lange tijd met elkaar op. En met succes: de hoge inflatie, die was ontstaan als gevolg van onder andere de coronacrisis en de naschokken daarvan, is naar meer acceptabele niveaus gedaald.

Ontwikkeling inflatie Eurozone en VS (2020 – 2024)

Waar beide centrale banken elkaar lang volgden qua rentebeleid, lijkt er echter een splitsing aan te komen. De rente in Europa gaat naar verwachting volgende maand weer omlaag, terwijl de rente in de VS langer dan verwacht gelijk blijft.

De reden daarvoor ligt in de ontwikkelingen van beide economieën. Waar de Amerikaanse economie veerkrachtig en sterk presteert, heeft de economie van de Eurozone het al vijf kwartalen lang moeilijk door de stijgende prijzen en hoge rentes. Om een complete stilstand of een recessie te voorkomen, laat de ECB de teugels wat vieren, met een eerste renteverlaging in juni. Met dit beleid volgt de ECB het voorbeeld van de centrale banken van onder andere Zwitserland, Zweden, Tsjechië en Hongarije, die er allen al eerder voor kozen om de rentes te verlagen en hun eigen weg te bewandelen.

Voor de Europese economie waren er afgelopen maand trouwens ook enkele lichtpuntjes. 54% van de Europese bedrijven presteerde bij de presentatie van de kwartaalcijfers beter dan verwacht. Analisten hadden op voorhand een daling van de winst per aandeel van 13% voorspeld, maar dit bleek uiteindelijk ‘slechts’ 5% te zijn. Omdat ook andere indicatoren, zoals inkoopmanagersindexen, de goede kant op wijzen, lijkt het erop dat de weg omhoog voor Europese bedrijven is ingezet.

atoren, zoals inkoopmanagersindexen, de goede kant op wijzen, lijkt het erop dat de weg omhoog voor Europese bedrijven is ingezet.

Rentebeleid centrale banken Eurozone en VS

Analisten verwachten dat de Fed nu pas aan het einde van het jaar de rente gaat verlagen. Het beleidsverschil tussen beide banken zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat de dollar ten opzichte van de euro sterker wordt. Voor beleggers met posities in Amerikaanse aandelen of obligaties is een sterkere dollar gunstig, omdat hun beleggingen in waarde stijgen als ze worden omgerekend naar de lokale valuta (zoals de euro). Het maakt investeringen in nieuwe Amerikaanse beleggingen echter weer duurder.

Voor de import van producten uit de VS zal het ook van invloed zijn: een zwakkere euro maakt geïmporteerde producten duurder wat weer leidt tot hogere prijzen in de eurozone, wat op zijn beurt de inflatie kan doen stijgen. De ECB kan er dus voor kiezen om zijn eigen pad te bewandelen, maar moet oppassen om niet uit de bocht te vliegen.

NVIDIA blijft verbazen

Ondanks dat de Amerikaanse centrale bank nog niet erg happig is om de financiële condities te versoepelen, blijven de aandelenmarkten de weg omhoog vinden, vooral vanwege de positieve ontwikkelingen in de werkloosheids- en inflatiecijfers. De arbeidsmarkt verslechterde op vrijwel alle fronten licht, en de inflatiecijfers waren zoals verwacht. Beleggers waren hier tevreden mee.

Daarmee kon de aandacht weer naar de bedrijfscijfers. En net zoals vorig kwartaal waren alle ogen ook dit kwartaal weer gericht op NVIDIA. Het Amerikaanse techbedrijf weet de verwachtingen telkens te overtreffen sinds de Artificial Intelligence-hype op gang is gekomen. Inmiddels heeft het bedrijf bewezen dat het in staat is om hier maximaal van te profiteren.

Koersexplosie NVDIA

In het eerste kwartaal behaalde de maker van onder andere videokaarten een omzet van afgerond $26 miljard, een omzet waar veel andere bedrijven jaloers op zullen zijn. Toch zegt dit niet alles. Het grootste bedrijf, gemeten qua omzet, is Walmart. De Amerikaanse winkelketen behaalde over het eerste kwartaal een omzet van $161 miljard. Waar het uiteindelijk om draait, is wat er onder aan de streep overblijft. Walmart behaalde een nettowinstmarge van 3,16%, resulterend in een nettowinst van $5,1 miljard. Dat laat zien hoe bijzonder het is wat NVIDIA momenteel presteert. De nettowinstmarge van NVIDIA komt namelijk uit op 57,14%, waardoor het bedrijf het afgelopen kwartaal een nettowinst van $14,88 miljard heeft kunnen noteren. Beleggers reageerden dan ook verheugd en zien het nog steeds zonnig in.

NVIDIA kondigde bij de presentatie van de kwartaalcijfers ook een stock-split van 10-voor-1 aan, om het aandeel ‘betaalbaar’ te houden. Dit betekent dat huidige bezitters van het aandeel tien aandelen krijgen in plaats van één, en dat de prijs met een factor tien daalt. Op deze manier blijft het voor veel (nieuwe) beleggers aantrekkelijk om te investeren in het aandeel, terwijl het voor huidige aandeelhouders weinig uitmaakt. Ze krijgen meer aandelen die minder waard zijn.

Verkiezingen India naderen ontknoping

Bij ons is het gebruikelijk om op één enkele dag naar de stembus te gaan, maar in India doen ze het net iets anders. De afgelopen vijf weken konden bijna één miljard mensen naar de stembus; een mega-operatie die zijn ontknoping nadert.

Als een van de snelst groeiende economieën ter wereld heeft India de interesse van veel grote beleggers aangetrokken. Daarmee zijn de verkiezingen belangrijker dan ooit voor de financiële markten. Het Aziatische land heeft inmiddels een weging van zo’n 18% in de MSCI Emerging Markets Index.

Volgens de verwachtingen sleept de zittende premier, Narendra Modi, een derde regeringstermijn binnen. In de afgelopen tien jaar heeft de Indiase economie indrukwekkende groei getoond. Zijn regering investeerde volop in infrastructuur, industrie en digitalisering.

Analisten verwachten voorlopig continuïteit van het huidige beleid. Voor de financiële markten lijkt dat een goed teken: hoe minder ze verrast worden, des te beter het is.

De laatste tien jaar heeft de partij al aan de macht gezeten, en dat heeft voorlopig goed uitgepakt. De overheid heeft indrukwekkende infrastructuur aangelegd, de financiële sector opgeschoond en hervormingen doorgevoerd in het belastingstelsel. Ook het bruto binnenlands product heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt:

Bruto binnenlands product India 2010-2023

Wat vooral interessant wordt in de aankomende tijd, is of de regering het aantal werkenden weet op te schroeven. Een te groot deel van de beroepsbevolking is ondanks alle positieve ontwikkelingen nog altijd werkloos. Daarnaast is het aantal mensen dat vooral laagwaardig werk doet te groot. Beleidsmakers willen dan ook hun best doen om de dienstensector groot te maken.

Voor India zal er waarschijnlijk dus niet veel veranderen. Voor de aandelenmarkten lijkt het erop dat het huidige positieve sentiment daarmee kan worden voortgezet. Toch is enige terughoudendheid op zijn plaats. Inmiddels is de gemiddelde koers/winstverhouding van de MSCI India bijna 26, wat betekent dat Indiase aandelen momenteel gemiddeld gezien duur betaald worden. Ter vergelijking: de MSCI Emerging Markets Index kent een koers/winstverhouding van iets minder dan 16, wat een gezond niveau is.

Ieder gaat z’n eigen weg

Na een mooie stijging aan het begin van de afgelopen maand, bewegen de beurzen de laatste weken zijwaarts. Een gebrek aan positief (of negatief) nieuws zorgt ervoor dat er op de financiële markten naar richting wordt gezocht.

Ook de centrale banken weten de markten met hun beleid niet in vervoering te brengen. De renteverlaging van de ECB en de continuïteit van het beleid bij de Fed zijn al langere tijd ingecalculeerd. Mocht de ECB er toch voor kiezen om de aankomende maand de rente niet te verlagen, dan kan dat een negatief effect hebben op de koers van aandelen en obligaties. Vooralsnog hoeven we daar niet van uit te gaan, tenzij alle analisten het mis hebben. De renteverlaging zou gevolgd worden door extra verlagingen in september en december, momenten waarop ook van de Fed actie wordt verwacht.

Renteverlagingen hebben over het algemeen een positieve uitwerking op de financiële markten, al moet natuurlijk worden gezegd dat er in de tussentijd nog veel kan gebeuren.

Na het voorjaarsdipje van vorige maand hebben de portefeuilles van Semmie de weg omhoog opnieuw ingeslagen. Alle risicoprofielen van alle modelportefeuilles eindigden in het groen.

Portefeuille: Bruto rendement mei Rendement 2024 (YTD)
Solid – defensief: 0,96% 2,28%
Solid – neutraal: 1,13% 4,80%
Solid – offensief: 1,33% 7,34%
Solid – zeer offensief: 1,60% 11,12%
Smart – defensief: 0,60% 1,99%
Smart- neutraal: 0,71% 3,82%
Smart – offensief: 0,87% 5,72%
Smart – zeer offensief: 1,07% 8,56%
Sustainable – defensief: 0,84% 1,57%
Sustainable – neutraal: 1,32% 3,09%
Sustainable – offensief: 1,77% 4,59%
Sustainable – zeer offensief: 2,48% 6,85%