Semmie heeft een compleet nieuwe portefeuille gelanceerd. Hiermee maken we het mogelijk om nóg duurzamer te beleggen. Wil je – naast het streven naar een mooi rendement – vooral een positief verschil maken in de wereld? Dan is impactbeleggen misschien wat voor jou.
Iedereen die bij Semmie belegde, deed dat in onze ESG portefeuille. Vanaf 14 juli 2022 is daar de impact portefeuille bijgekomen en kun je ook bij Semmie impactbeleggen. In de app check je gemakkelijk welke portefeuille het beste bij je past.
Met onze impact portefeuille beleg je in bedrijven die een actieve bijdrage leveren aan een duurzame wereld. Deze bedrijven hebben zich gecommitteerd aan doelen die in het klimaatakkoord van Parijs zijn opgenomen.
De Verenigde Naties hebben in 2015 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) afgesproken. SDG's zijn doelen die ervoor moeten zorgen dat de wereld uiterlijk 2030 een betere plek is geworden. Door de handen ineen te slaan en doelen te stellen willen landen mondiale problemen zoals armoede en de klimaatcrisis aanpakken. Start je met impactbeleggen bij Semmie dan draag je bij aan het behalen van deze doelen.
Onze impact portefeuille is samengesteld aan de hand van een kern-satelliet strategie: de portefeuille wordt opgebouwd met een vaste kern van breed gespreide fondsen (70%) met daaromheen een aantal themafondsen (30%). Door te beleggen in die themafondsen draag je bij aan één of meerdere SDG's.
De fondsen waarin wordt belegd zijn:
Semmie biedt 2 duurzame modelportefeuilles aan. Met de impact portefeuille streef je vooral naar het maken van een positieve impact met je inleg. Duurzaamheid komt op de eerste plek. Het behalen van een mooi rendement op de tweede plek. Van impactbeleggen wordt dan ook vaak gezegd dat het de groenste vorm van duurzaam beleggen is. Met de ESG portefeuille is het rendement dat je kunt behalen en het risico dat je loopt niet minder belangrijk dan dat duurzaamheid is.
Een belangrijk verschil tussen de ESG portefeuille en de Impact portefeuille is de focus. Waar de ESG portefeuille zich focust op lage kosten en brede spreiding, focust de Impact portefeuille op een actieve bijdrage aan een duurzame wereld.
Beide portefeuilles zijn beschikbaar in de risicoprofielen defensief, neutraal, offensief en binnenkort ook zeer offensief.
De beheerfee van beide portefeuilles is gelijk. De fondskosten van de ESG portefeuille worden binnenkort verlaagd naar 0,14%. De fondskosten van de impact portefeuille zijn 0,27% en zijn al in de koersen verwerkt.
Er zit verschil in het aantal ETF's en bedrijven waarin wordt belegd. Bij de ESG portefeuille belegegn we in 6 ETF's bestaande uit ongeveer 4.500 bedrijven. Bij de impact portefeuille beleggen we voor je in 12 ETF's bestaande uit ongeveer 1.800 bedrijven.
Om erachter te komen welke manier van beleggen het beste bij jou past, hebben we 'het duurzaamheidsprofiel' ontwikkeld. Deze tool bevat enkele vragen op het gebied van duurzaamheid, kosten en rendement. Op basis van jouw antwoorden komen we erachter of de ESG portefeuille of de impact portefeuille beter bij je past. We raden je wel aan om de uitslag van het profiel te volgen. Dat is namelijk de manier van beleggen die het beste bij je persoonlijke situatie past.
Vanaf 14 juli 2022 is het mogelijk om in de app je duurzaamheidsprofiel te ontdekken. Vanaf dan kun je ook per rekening aangeven of je wilt overstappen naar de impact portefeuille. Indien je gaat impactbeleggen dan worden op de eerstvolgende rebalancedag je beleggingen overgezet naar de nieuwe portefeuille.
Neem dan een kijkje in de Support sectie op onze website. Hier vind je alle antwoorden op je vragen over onze portefeuilles, over duurzaam beleggen en hoe impactbeleggen bij Semmie precies werkt.
Daarnaast staat team Semmie iedere dag van 08:00 tot 22:00 uur voor je klaar via de chat.
Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.
Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.
Hoe werkt hetRisicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.