Insights

In één keer inleggen of periodiek beleggen. Wat is beter?

Door Thomas van der Lee op 28 mei 2021 - leestijd: 6 min
In één keer inleggen of periodiek beleggen. Wat is beter?
Insights

We hebben allemaal wel eens gekeken naar BankGiro Miljonairs, Postcode Loterij Miljoenenjacht of Eén tegen honderd. En natuurlijk hebben we allemaal wel eens gedroomd hoe het zou zijn als we zelf meededen en zouden winnen. Een gigantisch mooi bedrag staat je dan te wachten.

Oké, natuurlijk zou je er eerst een nieuw huis van kopen, of een sportauto, boot of op wereldreis gaan. Maar om in het thema te blijven, wat zou er gebeuren als je zo’n bedrag zou beleggen? Natuurlijk doe je dat om je vermogen dat je hebt te laten groeien, maar is het slimmer om een bedrag in één keer in te leggen of het periodiek te beleggen? Wij keken naar beide opties om er zo achter te komen wat het slimst is.


Lumpsum of periodiek beleggen?

Stel, je hebt een groot geldbedrag tot je beschikking en je wilt het gaan beleggen, moet je dit dan in één keer doen of gespreid over een langere periode? Wat levert het meeste rendement op? En wat zijn de gevaren?

Een bedrag in één keer inleggen noemen we lumpsum. Lumpsum beleggen betekent dat je het volledige bedrag dat je tot je beschikking hebt in één keer investeert.

Als je €25.000 beschikbaar hebt en je kiest ervoor om dit lumpsum te beleggen; dan maak je dit bedrag in één keer over naar je beleggersrekening. Het gehele bedrag wordt dan ook meteen belegd. Het voordeel hiervan is dat wanneer de markt in een stijgende lijn zit, je meteen over je hele bedrag een positief rendement ziet. Het nadeel is dat wanneer de koersen dalen je rendement meteen negatief is. Een koersdaling van 5% zorgt er dan toch al snel voor dat je €1.250 in de min staat.

Je kunt er ook voor kiezen om periodiek een bedrag in te leggen. In plaats van de fictieve €25.000 in één keer te beleggen beleg je bijvoorbeeld de eerste keer €12.500 en de volgende 5 maanden elke maand €2.500 euro. Dan kom je ook op €25.000 uit. Het voordeel daarvan is dat je minder afhankelijk bent van koersschommelingen. Je koopt beleggingen soms wat duurder en soms wat goedkoper in. Zo krijg je een mooi gespreide gemiddelde aankoopprijs. En daardoor ben je ineens veel minder afhankelijk van de koersschommelingen op de beurs. Een plotselinge koersdaling van 5% heeft een veel kleinere invloed op je totaalrendement. Maar het is ook zo dat een koersstijging van 5% ook minder invloed heeft op je totaalrendement.


Hoe lumpsum en periodiek beleggen werken:


Lumpsum beleggen

Periodiek beleggen

Maand 1:

€25.000

€12.500

Maand 2:

-

€2.500

Maand 3:

-

€2.500

Maand 4:

-

€2.500

Maand 5:

-

€2.500

Maand 6:

-

€2.500
Totale inleg:

€25.000

€25.000


Wat zegt de geschiedenis over lumpsum en periodiek beleggen?

Er is veel onderzoek gedaan naar wat nu rendabeler is, alles in één keer inleggen of periodiek beleggen. Een onderzoek dat veel wordt aangehaald is dat van fondsbeheerder Vanguard. Uit het onderzoek, dat gegevens gebruikt uit de periode tussen 1926 en 2011, blijkt dat lumpsum beleggen rendabeler zou zijn dan wanneer je ervoor kiest om je bedrag periodiek in te leggen.

Een tweede onderzoek, van Ofdollarsanddata, heeft gekeken naar investeringen in de Amerikaanse S&P 500 index over een periode vanaf 1960, en daar zien we eenzelfde conclusie.

Periodiek beleggen en lumpsum beleggen door de jaren heen<br>

In de bovenstaande grafiek uit het onderzoek zie je dat lumpsum beleggen rendabeler is dan periodiek beleggen maar ook een stuk risicovoller is. De pieken zijn hoger en de dalen zijn ook dieper. Dat heeft dan weer te maken met de volatiliteit. Volatiliteit geeft aan hoeveel een koers beweegt. Een lage volatiliteit betekent dat de prijs redelijk stabiel is, terwijl een hoge volatiliteit aangeeft dat er veel verschil zit in de prijs.

En dat is ook logisch, want lumpsum beleggen hangt veel meer samen met het moment dat je een bedrag inlegt dan wanneer je periodiek belegt. Laten we dat verduidelijken met een grafiek van de AEX:


Volatiliteit AEX<br>


De grafiek hierboven is er een van onze bekendste index, de AEX. Je ziet het koersverloop van 2020. De AEX begon het jaar net boven de 600 punten en eindigde daar ook. Als je alleen daarnaar kijkt dan zou je kunnen denken “dat was een rustig jaar, er is niet zoveel gebeurd.” Maar dat is natuurlijk niet zo. 2020 was een jaar vol diepe dalen maar ook een van wederopstanding.

Zou je het fictieve bedrag van €25.000 op 1 januari investeren en op de laatste dag weer kijken dan zal je een bescheiden rendement hebben gemaakt, prima denk je dan. Maar wat als je tussendoor in maart hebt gekeken omdat je hoort dat er een crash was op de beurs. Je ziet dat je inleg dan zo’n 30% minder waard is. Dat is even slikken. Laat je je door je emoties leiden en verkoop je om verdere verliezen te voorkomen of heb je stalen zenuwen? Helaas laten we ons nog te vaak leiden door onze emoties en is het dus aannemelijk dat je (een deel) van je beleggingen verkoopt en je verlies neemt. En daarnaast ook nooit meer terugkeert naar de beurs.

Had je het bedrag van €25.000 ingelegd halverwege maart, dan was dat bedrag aan het einde van het jaar gegroeid naar €40.000. Dan loont het natuurlijk wel om alles in één keer in te leggen. Alleen is het onmogelijk om de beurs te timen omdat je gewoon niet weet wat je te wachten staat en wat er gaat gebeuren.


Lumpsum beleggen of periodiek inleggen, wat vinden wij bij Semmie?

Kijkend naar de statistische data dan zou je geneigd zijn om lumpsum beleggen te kiezen als beste strategie. Alleen is het niet enkel het rendement wat telt. Wat we namelijk weten is dat periodiek beleggen het risico dat je loopt bij beleggen verminderd.

Door elke maand aankopen te doen betaal je uiteindelijk een gemiddelde prijs over die periode. Dat wil niet zeggen dat dat de beste prijs is, of de laagste. Maar het sluit wel het risico uit dat je toevallig net op het hoogste punt van het jaar je beleggingen aankoopt. Daarnaast sluit je ook de geluksfactor uit: het kan natuurlijk zijn dat je net op het laagste punt je beleggingen zou aankopen en dat je daardoor een extra mooi rendement misloopt. Maar door die extremen te elimineren, ontstaat er een mooie gemiddelde prijs.

Als je belegt voor de lange termijn, dan wens je een mooie gemiddelde prijs, en richt je je op een stabiel rendement. En dan wil je je ook niet laten leiden door je emoties. Daarom staan wij ook voor periodiek beleggen. Periodiek beleggen bij Semmie is dan ook eenvoudig te regelen. Zo stel je simpel een automatische incasso in, maar ook vanuit je persoonlijke bankomgeving maandelijks een bedrag naar je Semmie-rekening over maken. Het bedrag dat je naar je beleggersrekening overmaakt beleggen wij dan de eerstvolgende handelsdag voor je. En daar rekenen wij geen extra kosten voor!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het