Insights

Inflatie: een gevaar voor je vermogen

Door Peter Westhof op 07 oktober 2021 - leestijd: 5 min
Inflatie: een gevaar voor je vermogen
Insights

Stel, je hebt €10.000 op de bank staan. Een heel mooi bedrag, waar je hard voor hebt gewerkt. Maar is die €10.000 over pakweg 10 jaar nog hetzelfde waard?

Zeker niet, als je kijkt naar de inflatie. Deze zogeheten geldontwaarding zorgt ervoor dat jouw mooi opgebouwde bedrag over 10 jaar veel minder waard is dan dat het nu is. Een oplopende inflatie jaagt bovendien beleggers veel schrik aan. Zij vrezen dat hierdoor de rente gaat stijgen en mensen geen aandelen meer kopen, maar weer gaan sparen.


Inflatie vermindert de waarde van je geld

Producten en diensten zijn in Nederland volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) de afgelopen 10 jaar jaarlijks gemiddeld 1,6% duurder geworden. Fijn, denk je, maar wat betekent dit precies vóór mij? Een eenvoudig rekensommetje leert dat wat je vroeger voor €10.000 kon kopen, tegenwoordig €11.740 kost.

Je kunt het ook de andere kant op uitrekenen. Als je die €10.000 tien jaar lang op je spaarrekening laat staan, wordt dit bedrag minder waard: elk jaar zo’n €160 euro. Als je het tien jaar lang zo laat staan op je spaarrekening, is je €10.000 opeens nog maar €8.500 waard. Je levert zomaar bijna €1.500 in. Inflatie is een sluipmoordenaar van je vermogen.


Een heet hangijzer in de financiële wereld

Inflatie is momenteel weer een belangrijk gespreksonderwerp in de financiële wereld. Dat heeft verschillende redenen. Zo pompen overheden en centrale banken in Europa en de Verenigde Staten sinds de coronacrisis enorme bedragen in de economie. De Amerikaanse president Biden maakte bijvoorbeeld in maart bekend dat hij de economie met $1.900 miljard (ongeveer €1.600 miljard) wilde steunen. En in juli maakte de Europese Unie bekend dat er een Europees herstelfonds ter waarde van €750 miljard komt. Dit moet de Europese economie een positieve impuls geven. Duizelingwekkende bedragen dus. Goed voor bedrijven, maar niet goed als je de inflatie binnen de perken probeert te houden. Meer geld in omloop drijft het prijsniveau op.


Meer betalen voor je kopje koffie

Een andere belangrijke oorzaak is het stijgen van de grondstoffenprijzen. Neem de olieprijs. Als gevolg van het uitbreken van de coronacrisis kende Amerikaanse olie in april 2020 tijdelijk een negatieve prijs van minus 40 dollar per vat. Een nogal bizarre situatie.

Maar dit jaar ziet het er totaal anders uit. Een vat Amerikaanse olie tikte in juli nog net geen $77 aan, wat het hoogste punt in 6 jaar was. De olieprijs profiteert daarmee van het economisch herstel in de wereld. Olie is de basis voor veel producten, dus duurdere olie leidt tot meer inflatie.

Het onverwacht snelle economische herstel zorgde er ook voor dat de prijzen van veel andere grondstoffen en agrarische producten flink zijn opgelopen. De vraag nam plotseling flink toe en daarmee ook de prijzen. Zo stegen de prijzen van koper, hout, papierpulp, graan, ijzererts en koffie dit jaar explosief. Volgens The Wall Street Journal betaal je binnenkort meer voor een bakkie koffie bij Starbucks. Maar ook een dagelijks gebruiksartikel als toiletpapier, dat van papierpulp is gemaakt, wordt duurder.

De inflatie ligt duidelijk hoger dan voorgaande jaren en kwam in mei in de VS zelfs boven de 5%. In de eurozone steeg die in augustus naar 3%, het hoogste niveau in 9 jaar. Dit zorgt voor ongerustheid voor beleggers, want zij vrezen nu dat dit gevolgen zal hebben voor de ontwikkelingen rond de rente.


Ontwikkeling inflatie eurozone laatste 13 jaar:

Inflatie - een gevaar voor je vermogen

Bron: Eurostat.


Link tussen inflatie en rente

Want hoe staat het met de relatie tussen inflatie en rente? Centrale banken hebben bepaalde doelstellingen op het gebied van inflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) bijvoorbeeld, streeft naar een inflatieniveau van rond de 2%. Dit is een hoofdtaak van de ECB. en wordt ook wel ‘prijsstabiliteit’ genoemd. Als de inflatie boven dit niveau uitkomt, zoals die eerder genoemde 3%, heeft de centrale bank de mogelijkheid om maatregelen te nemen.

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld de verhoging van de rente. Zo’n verhoging door de ECB maakt het duurder om geld te lenen. Consumenten en bedrijven geven hierdoor waarschijnlijk minder geld uit. En dat zet een rem op de economie, waardoor prijzen minder snel zullen stijgen. Zo blijft dankzij de ECB de inflatie in toom.


Lees ook: Welke invloed heeft de (stijgende) rente op financiële markten?


Angst voor oplopende rente

Beleggers zijn bang voor een oplopende rente en dat uit zich in dalende koersen. Een hogere rente, het rentespook genaamd, kan er namelijk voor zorgen dat aandelen minder aantrekkelijk worden. Mensen zetten bijvoorbeeld hun geld op hun spaarrekening in plaats van dat ze aandelen kopen. Ze willen profiteren van een hogere spaarrente.

Een ander effect kan zijn dat mensen hun geld niet besteden aan goederen of diensten, maar juist gaan sparen. Ze gaan minder consumeren. Dit is negatief voor de winsten van bedrijven en indirect daarmee ook voor aandelen. De koersen van die aandelen gaan namelijk omlaag, als bedrijven tegenvallende cijfers presenteren.


Hoe kan je jezelf beschermen tegen de oplopende inflatie?

Wat kun je doen om je geld tegen inflatie te beschermen? Dat is een goede vraag. Waar veel mensen voor hebben gekozen is om hun geld te gaan beleggen. Historisch gezien heeft dat gemiddeld per jaar zo’n 5 á 7% rendement opgeleverd. Dat is ruim boven het inflatieniveau.

Let er wel op dat het niet slim is om het hele vermogen dat op je spaarrekening staat te beleggen. Het is altijd aan te raden om een financiële buffer aan te houden. Want mocht je onverhoopt op korte termijn geld nodig hebben, dan moet dat wel beschikbaar zijn.

Daarnaast is het niet aan te raden om te veel risico te nemen om te hopen op een zo hoog mogelijk rendement. Spreid je beleggingen, zoals we dat bij Semmie ook doen, en neem genoegen met een stabiel rendement. Dan heb je de grootste kans om een mooi vermogen op te bouwen terwijl je voorkomt dat de inflatie een hap uit je bezit neemt.

Peter Westhof
Peter Westhof

Communicatiespecialist

Alle blogs van Peter Westhof

Peter is freelance journalist met ruim 25 jaar ervaring in het vak en heeft daardoor een schat aan ervaring opgebouwd. Voor Semmie duikt Peter regelmatig diep de beleggingsmaterie in om zo een toegankelijk artikel te schrijven.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het