Begin ook goed voorbereid met beleggen  -  Download e-book

Investeren in een duurzamer voedselsysteem

Door Tessa Ham op 20 oktober 2023, leestijd: 8 minuten

Voedsel is onmisbaar voor de mens. Maar de manier waarop we het nu produceren, heeft grote invloed op de leefbaarheid en continuïteit van onze planeet.

Ons voedselsysteem kent in zijn huidige vorm veel uitdagingen, zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, watervervuiling en voedselverspilling. Investeringen in duurzame voedselproductie kunnen dan ook een groot verschil maken. En gelukkig kan je daar als particuliere belegger tegenwoordig ook aan bijdragen.

In het kort:
  • Ons huidige voedselsysteem kent veel uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, en dat terwijl de wereldbevolking toeneemt.
  • Om het voor particuliere beleggers makkelijker te maken om in een duurzamere wereld te investeren, bestaan er thematische ETF’s die zich richten op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties: 17 ambitieuze doelen om de wereld een betere plek te maken.
  • In de Semmie Sustainable portefeuille hebben we een ETF opgenomen die is opgericht om het mogelijk te maken om te investeren in bedrijven die innovaties bedenken om de gehele voedselketen duurzamer, veiliger én eerlijker te maken.

Een duurzamer voedselsysteem

Voedsel is een onmisbaar onderdeel van onze levens en cultuur: we willen daarom graag zelf de regie behouden over wat we eten. De duurzame toekomst van voedsel is hierdoor een gevoelig onderwerp. Want betekent het verduurzamen van ons voedselsysteem dat er straks beperkingen komen op wat we wel en niet kunnen eten?

Het is voor de politiek dan ook veel makkelijker om zich te focussen op populaire duurzame thema’s als groene energie, dan het gesprek te beginnen over voedsel. Mede hierdoor blijven investeringen in een duurzamer voedselsysteem ook achter. En dat terwijl er genoeg bedrijven bestaan die met innovatieve oplossingen komen. Dat kan ook rondom het verduurzamen van de leveringsketen zijn en niet per se rondom de inhoud op je bord. Deze bedrijven, als ze aan de beurs genoteerd zijn, hebben kapitaal nodig van particuliere beleggers zoals jij.

Waarom investeringen nodig zijn

Volgens de Verenigde Naties is de wereldwijde bevolking in november 2022 tot 8 miljard mensen gegroeid. De verwachting is dat we in 2050 de planeet zelfs met 9.8 miljard mensen delen. De uitdaging is om al deze monden te voeden, zonder dat we daarbij de planeet te veel uitputten.

Het is mogelijk dat de bevolkingsgroei in de toekomst harder zal groeien dan de voedselvoorraad. Zo beslaat vee meer dan 80% van de landbouwgrond op de wereld (niet alleen vanwege het houden van vee, maar ook vanwege het produceren van voer voor de dieren), terwijl het maar 20% van de benodigde voedingswaarden produceert om de wereld te voeden.

Maar er zijn meer uitdagingen in ons huidige voedselsysteem.

Het is belangrijk om het voedselsysteem duurzamer te maken, omdat juist deze sector extreem gevoelig is voor veranderende weersomstandigheden vanwege klimaatverandering. Maar daarvoor zijn dus investeringen nodig.

Meer investeringen nodig in de toekomst van voedsel

Momenteel gaat maar 3% van het geld dat wordt geïnvesteerd om klimaatverandering tegen te gaan, naar innovatieve duurzame voedseloplossingen. En dat terwijl meer dan een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de manier waarop we ons eten produceren, verwerken en verpakken.

Zelfs als we een manier zouden vinden voor alle andere sectoren om te stoppen met het uitstoten van broeikassen, zou de uitstoot van ons huidige voedselsysteem de aarde met meer dan 1,5 graad opwarmen. Daarmee zou het doel van het Klimaatakkoord van Parijs al niet behaald zijn.

Geschat wordt dat er jaarlijks 350 miljard dollar geïnvesteerd moet worden om in 2030 een duurzamer voedselsysteem geïmplementeerd te hebben wat de wereldbevolking kan blijven voeden, zonder daarbij de bodem uit te putten en zonder voor te veel uitstoot te zorgen; een enorm bedrag. En dat is waar beleggers een rol in kunnen spelen.

SDG’s maken inzichtelijk waarin geïnvesteerd kan worden

Om het mogelijk te maken om zo’n bedrag te investeren hebben de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDG’s) opgesteld: 17 ambitieuze doelen die ervoor moeten zorgen dat de wereld uiterlijk 2030 een betere plek is geworden op andere het gebied van armoede, gendergelijkheid, onderwijs en duurzaamheid. Elk van de 17 SDG’s heeft ook weer subdoelen waardoor het tastbaar wordt wat er moet gebeuren, of waar geld in geïnvesteerd moet worden, om de doelen te behalen en de wereld zodoende een betere plek te maken.

Nu bestaan er veel bedrijven die bezig zijn een bijdrage te leveren aan het behalen van (één of meerdere van) die doelen, en sommigen daarvan vinden we terug op de beurs. Door beursgenoteerd te zijn kunnen deze bedrijven kapitaal aantrekken om hun werkzaamheden te financieren en hun bedrijf verder te ontwikkelen.

Om het makkelijk te maken voor jou als particuliere belegger om een bijdrage te leveren aan de SDG’s, bieden fondsaanbieders verschillende (thematische) ETF’s aan, die bestaan uit bedrijven die een bijdrage leveren aan één van de SDG’s.

Zo zijn er ETF’s die zijn gericht op het bevorderen van een goede gezondheid, schoon water en sanitair, betaalbare en duurzame energie, duurzame steden en maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.

Er is ook een ETF die het mogelijk maakt om te investeren in de SDG ‘geen honger’: de Rize Sustainable Future of Food UCTIS ETF. En die vinden we terug in Semmie’s Sustainable portefeuille.

Investeren in de toekomst van voedsel dankzij de Rize Sustainable Future of Food ETF

De Rize Sustainable Future of Food ETF is opgericht om beleggers de kans te geven om hun geld te investeren in bedrijven die innovaties bedenken om de gehele voedselketen duurzamer, veiliger en eerlijker te maken.

De ETF bestaat uit 45 aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij de productie van duurzame voeding en verpakkingen. Dat zijn bijvoorbeeld kunstmestfabrikanten, tractorbouwers en papiermakers, maar ook producenten van vleesvervangers.

Daarnaast is de angst dat de transitie naar een duurzamer voedselsysteem betekent dat er beperkingen komen op wat we wel en niet kunnen eten, ongegrond. Plantbased en organisch eten is slechts één van de acht gebieden waar de bedrijven waar deze ETF uit bestaat, zich op richten. Ook richten ze zich op:

  1. Het verduurzamen van de leveringsketen;
  2. Het creëren van duurzame verpakkingen;
  3. Verbeteren van ingrediënten en smaken;
  4. Voedselveiligheid;
  5. Precisielandbouw;
  6. Agrarische wetenschap;
  7. Watertechnologie.

Ook op het gebied van de leveringsketen (bijvoorbeeld: efficiënter sorteren om verspilling tegen te gaan), duurzame verpakkingen (bijvoorbeeld: alternatieven voor plastic) en ingrediënten (bijvoorbeeld: een alternatief voor palmolie) kan er veel winst worden behaald.

Er zijn daarnaast nog meer subsectoren die echt een verschil kunnen maken. Door precisielandbouw krijgen planten en dieren met behulp van technologie (zoals robotisering en sensortechnologie) heel nauwkeurig de behandeling die ze nodig hebben, zodat er zo min mogelijk wordt verspild. In de subsector watertechnologie zijn bedrijven opgenomen die het gebruik van water in de landbouw proberen te minimaliseren.

De uitdagingen in het voedselsysteem zijn complexer dan simpelweg ons eetpatroon aanpassen. Uiteindelijk zullen zowel consumenten als producenten en overheden hun steentje moeten bijdragen aan de transitie naar een duurzamer voedselsysteem.

De invloed op je beleggingen

Eerder in het Magazine verdiepten we ons al in de invloed die duurzaamheid heeft op het rendement. Toen concludeerden we al voorzichtig dat investeren in duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van rendement. Er ontstaat namelijk reputatierisico en transitierisico als organisaties en beleggingsfondsen geen rekening houden met duurzaamheid.

De transitie naar een duurzamer voedselsysteem brengt ook investeringsmogelijkheden met zich mee. Zo is de verwachting dat de plantbased markt van 2020 tot 2024 ieder jaar met 14% zal groeien. Ook op het gebied van precisielandbouw is nog veel groei mogelijk, vanwege de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en big data.

In gesprek met Rize

In onze rubriek Money Talks ging Semmie al eerder het gesprek aan met Rahul Bhushan, een van de medeoprichters van Rize ETF. Rahul vertelt ons wat een thematische ETF precies is en hoe deze wordt opgebouwd. Ook legt hij uit wat het grote voordeel is van beleggen in de Sustainable Future of Food ETF en de Environmental Impact 100 ETF: de twee fondsen van Rize ETF waar Semmie ook in belegt. Je bekijkt de Money Talks met Rahal Bushan hier.