Money facts

De invloed van kosten op het rendement

Door Thomas van der Lee op 22 augustus 2023 - leestijd: 4 min
De invloed van kosten op het rendement
Money facts

Nederlanders staan bekend om hun kostenbewustheid, en terecht. Want waarom zou je immers meer betalen dan dat nodig is? Dit geldt ook bij beleggen, aangezien hogere kosten leiden tot een lager rendement. Een overzicht van de impact van kosten op je beleggingsrendement waarbij aangetoond wordt hoe zelfs een klein extra percentage per jaar aanzienlijke gevolgen kan hebben voor het totaal.


In het kort:

  • Beleggen brengt altijd kosten met zich mee, of je nu zelf aan de slag gaat of dat je je geld door een vermogensbeheerder laat beheren;
  • Van het rendement dat je behaald als je belegt bij een vermogensbeheerder, worden altijd de kosten nog afgetrokken. Daarom wil je niet teveel betalen;
  • Op de korte termijn lijken verschillen in kosten verwaarloosbaar, maar op de lange termijn kunnen hogere kosten een hap nemen uit je totaal ontvangen rendement.


Beleggen brengt altijd kosten met zich mee

Slim beleggen betekent bewust zijn van de kosten die ermee gemoeid zijn. Of je nu zelf belegt of het aan een professional overlaat, het is essentieel om te weten welke kosten je kunt verwachten en wanneer je ze betaalt.

Bij Semmie betaal je bijvoorbeeld beheerkosten. Deze kosten dekken het openen en het beheer van je beleggingsrekening. Daarnaast zijn er fondskosten, die verwerkt zijn in de koers van de fondsen waarin je belegt. Deze kosten zijn niet direct zichtbaar, omdat ze al in het rendement zijn verrekend. Ze omvatten niet alleen de kosten van de fondsbeheerder, maar ook transactiekosten binnen het fonds.

Het is dan ook een misvatting dat vermogensbeheer altijd veel duurder is. Beleggers die ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan en zo kosten te besparen, houden vaak geen rekening met de transactiekosten die gepaard gaan met de aankoop of verkoop van aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Elke transactie brengt extra kosten met zich mee. Sommige brokers rekenen bijvoorbeeld €4 per transactie. Als je bijvoorbeeld één aandeel KPN koopt met een waarde van €3, betaal je in totaal €7. Dit betekent dat de transactiekosten ervoor zorgen dat je ruim 100% meer betaalt.

Als je 500 aandelen KPN koopt, ben je in totaal €1.504 kwijt. Dit maakt zelf beleggen alleen financieel interessant bij grote investeringsbedragen. Bovendien stapelen de kosten zich op wanneer je veel handelt, omdat je bij elke handeling (aankoop of verkoop) transactiekosten moet betalen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse beurswaakhond, heeft ook onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Ongeveer één op de drie zelfstandige beleggers loopt onnodig risico door suboptimaal handelsgedrag. Dit kan ten koste gaan van het rendement. Sommige beleggers hebben de neiging om te vaak te handelen, waardoor ze onnodige kosten maken. Trouwens goed om te weten: bij Semmie betaal je geen aparte transactiekosten, deze zijn gewoon onderdeel van onze beheerfee.


De invloed van kosten op de lange termijn

Kosten beïnvloeden het rendement. En om aan te kunnen tonen wat de invloed van kosten op de lange termijn is, kijken we in dit voorbeeld enkel naar vermogensbeheerders. De kosten die een individuele belegger zelf maakt, zijn hier namelijk niet mee te vergelijken; dit bedrag hangt compleet af van de strategie en kan daarom per belegger enorm verschillen.

Bij Semmie betaal je als belegger met een inleg tot €500.000 een beheerfee van 0,85% per jaar (exclusief administratiekosten). Dit zijn kosten die van het rendement afgaan. Volgens vergelijkingssite Finner (die Semmie trouwens recent met het maximale aantal van vijf sterren heeft beoordeeld) liggen de gemiddelde kosten echter tussen de 1% tot 2% van het belegd vermogen per jaar. Vergeleken met de kosten bij Semmie liggen die percentages 0,25% tot 1,25% per jaar hoger.

In de onderstaande grafiek laten we zien tot welke uiteindelijke verschillen die hogere kosten leiden. We vergelijken daarbij Semmie met Partij A, die qua beheerfee 1% per jaar rekent, en Partij B, die qua beheerfee 2% per jaar rekent.


Invloed kosten op het rendement


De invloed van kosten op een termijn van 30 jaar met een inleg van €50.000, zonder extra inleg, bij een gemiddeld bruto rendement van 6% per jaar, met beheerfee als enige variabele.


Het eerste jaar is het verschil nog minimaal, maar toch al interessant: het te verwachten netto rendement (behaalde rendement minus de kosten) bij Semmie is €52.575, bij Partij A €52.500 en bij Partij B €52.000.

Het verschil wordt groter naarmate er langer wordt belegd. Na 30 jaar beleggen scheelt een 0,15 procent meer kosten je namelijk zo'n €10.000 aan misgelopen rendement (verschil tussen Semmie en Partij A), en scheelt 1,15% meer kosten (verschil tussen Semmie en Partij B) je zelfs bijna €64.000 aan rendement.


Semmie streeft naar lage kosten

Kosten kunnen op de lange termijn aanzienlijk invloed uitoefenen op het rendement dat je kunt realiseren. Een algemene richtlijn hierbij is: lagere kosten resulteren in een hoger netto rendement. Bij Semmie streven we actief naar het minimaliseren van kosten, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de service. Dit stelt ons in staat om de weg naar een verhoogd rendement voor je te effenen, terwijl je er tegelijkertijd op kunt vertrouwen dat je beleggingen in competente handen zijn.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het