Ask Semmie

Is beleggen iets voor jou? Stel jezelf deze vragen

Door Tessa Ham op 11 oktober 2022 - leestijd: 6 min
Is beleggen iets voor jou? Stel jezelf deze vragen
Ask Semmie

Iedereen heeft dromen die ze ooit willen waarmaken: denk aan het maken van een mooie wereldreis of een vakantiehuisje in Frankrijk. Maar om deze te realiseren heb je geld nodig. Hiervoor sparen is een optie, maar misschien past beleggen beter bij jou. Twijfel je of beleggen iets voor jou is? Stel jezelf de volgende vragen en je hebt het antwoord.


Is beleggen iets voor jou?

Over het algemeen kunnen we ervan uitgaan dat beleggingen op de lange termijn meer waard worden. Maar wanneer je belegt, krijg je wel te maken met koersen die kunnen dalen en daar moet je wel mee om kunnen gaan. Door deze 6 vragen aan jezelf te stellen en het antwoord te achterhalen, leer je meer over de onzekerheden die bij beleggen komen kijken en kan je beslissen of het iets voor jou is.


1. Heb je geduld?

Beleggen is geen ‘get rich quick’-methode. Tenminste, niet als je belegt zoals wij denken dat het bedoeld is: risicomijdend en op de lange termijn. Beleg je voor quick wins in risicovolle producten, dan realiseer je misschien snel hoge rendementen, maar net zo snel hoge verliezen. Je kan het een beetje vergelijken met het casino: het is alsof je al jouw geld inzet op zwart of rood aan de roulettetafel.

Wat ons betreft moet je als belegger daarom een flinke dosis geduld hebben. Je zal niet van de ene op de andere dag rijk zijn, maar waarschijnlijk zal je vermogen wel op de lange termijn een mooie groei doormaken.


2. Waarom wil je beleggen?

De tweede vraag die je jezelf wil stellen, is wat je financiële doel is en wanneer je dit wil bereiken. Hoe langer je kan beleggen om je doel te behalen, hoe groter de kans namelijk is dat je geld daadwerkelijk meer waard wordt en je een mooi rendement behaalt.

Als je wil beleggen om zo snel mogelijk een huis te kunnen kopen, dan is dit vanwege de koersdalingen op de beurs niet je beste optie. Wanneer je snel een doel wil behalen, wil je namelijk niet dat je vermogen vanwege lage koersen juist slinkt.

Maar wil je een mooi bedrag opbouwen voor je oude dag of je kinderen als ze volwassen zijn een bedrag schenken? Dan kan beleggen (naast een financiële buffer en goedgevulde spaarrekening) wel een goede keus zijn.


3. Heb je een financiële buffer?

Laten we even wat dieper ingaan op die financiële buffer, want die is belangrijk. Stel: je auto begeeft het net als het slecht gaat op de beurs. Moet je dan je beleggingen verkopen, omdat je een nieuwe auto moet aanschaffen? Dan maak je verlies. Hoewel je in theorie altijd bij je beleggingen kan, wil je er op zo’n moment natuurlijk niet aankomen.

Bovendien leveren je beleggingen het meest op als je je inleg gewoon laat staan. Op deze manier kan je vermogen exponentieel groeien, omdat je over het rendement wat je eerder hebt behaald, ook weer rendement kan behalen. Dit wordt ook wel het rendement-op-rendement effect genoemd.

Een voorbeeld: wanneer je in één jaar 5% rendement op €1.000 behaalt, heb je na het eerste jaar €1.050 aan beleggingen. Haal je het daaropvolgende jaar weer die 5% aan rendement, dan ontvang je dit over €1.050 euro en niet €1.000. Zo kan je uiteindelijke rendement extra snel toenemen.

Om deze twee redenen beleg je altijd met geld wat je kan missen en wat je voor lange tijd kan laten staan op je beleggingsrekening. Pas als je een financiële buffer op je spaarrekening hebt staan die je kan aanspreken als je auto kapotgaat of je een andere financiële tegenvaller hebt, kan je met een gerust hart beleggen.


4. Ben je bereid om risico te nemen?

Aan voorgaande vragen merk je het al: je moet bereid zijn om risico te nemen als je gaat beleggen. Wanneer je niet bereid bent dit te lopen, zal je moeten kiezen voor alleen sparen. Dan loop je namelijk minder risico.

Voordat je die keuze maakt, is het wel belangrijk om te weten dat je invloed hebt op hoeveel risico je loopt. Bij Semmie hanteren we bijvoorbeeld 4 risicoprofielen die oplopen in mate van risico: defensief, neutraal, offensief en zeer offensief.

Als je begint met beleggen bij Semmie, vul je eerst een vragenlijst in. Zo komen we er samen achter hoeveel risico je kan én wil nemen. We vragen je ook naar je financiële positie, duurzaamheidsvoorkeur, beleggingsdoel en kennis en ervaring. Op basis van je antwoorden word je in één van de risicoprofielen ingedeeld en hoef je nooit meer risico te nemen dan bij jou past.


5. Kan je tegen onzekerheid?

Voor welk risicoprofiel je ook gaat en hoe erg je ook je best doet om de risico’s van beleggen te verkleinen: je zal te maken krijgen met onzekerheid. Het is niet de vraag of de koersen gaan dalen, maar wanneer. Kan je tegen deze onzekerheid en rustig blijven wanneer dit gebeurt? Of word je er onrustig door en zorgen je beleggingen voor slapeloze nachten? Je belegt met het doel om financieel gezonder te worden - dan zou het zonde zijn als het je juist geldzorgen oplevert. Wanneer dit het geval is, kan je er beter voor kiezen om te sparen.

Misschien helpt het wel om te weten dat koersdalingen er nou eenmaal bij horen. Maar dit is eigenlijk helemaal niet erg als je belegt voor de lange termijn. De geschiedenis leert ons namelijk dat koersen over het algemeen vaak weer gaan klimmen.

Nog niet gerustgesteld? Laten we eens kijken naar de MSCI All World Index. Dit kan je zien als een winkelwagentje gevuld met ruim 1.500 verschillende aandelen uit 23 westerse landen. Wanneer je kijkt naar de ontwikkeling in de afgelopen 40 jaar, is de index uiteindelijk alleen maar meer waard geworden. Al is dat natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

De ontwikkeling van de MSCI All World Index:


Wanneer je belegt voor de lange termijn, hoort onzekerheid erbij. Maar je kan dit dan waarschijnlijk veel beter accepteren.


6.Wat voor rendement verwacht je en wegen de risico’s en kosten hier tegenop?

Voordat je gaat beginnen, zijn er nog twee vragen die je jezelf moet stellen. Allereerst: wat voor rendement verwacht je? Hoe meer risico je neemt, des te meer kans je hebt op een hoger rendement, maar ook des te groter de kans is dat je (een deel van je) inleg kwijtraakt. Geen idee wat voor rendement je kan verwachten? Op de website van Semmie vind je een rekentool waarin je het verwachte rendement voor jouw situatie kan uitrekenen. Let erop: dit is geen gegarandeerd rendement, maar slechts een indicatie.

Daarnaast is het goed om te realiseren dat beleggen geld kost. Een beheerfee, fondskosten, transactiekosten, of zelfs allemaal: op wat voor kosten je moet rekenen hangt af van waar je gaat beleggen. Bij Semmie betaal je bijvoorbeeld fondskosten (die al in het rendement zijn verwerkt) en een beheerfee van 0,75% per jaar.

Wanneer je de precieze kosten hebt achterhaald van de broker of vermogensbeheerder waar jij wil beleggen, stel je jezelf de volgende vraag: weegt het verwachte rendement op tegen de risico’s en kosten? Als je hier volmondig ja op kan antwoorden, weet je niet alleen dat beleggen iets voor jou is, maar ook dat je goed geïnformeerd aan de slag gaat.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het