Beleggen

Is beleggen iets voor mij?

18 april 2019
Liset Hamming
Liset Hamming

Journalist

Alle blogs van Liset Hamming
Is beleggen iets voor mij?
Beleggen

De rondleiding door Euronext, die Semmie organiseerde voor haar klanten, was een goed begin voor mijn eerste stappen in de wondere wereld van het beleggen. Dus daar stond ik, te midden van een groep beleggers.

Ik zag een moeder met haar zoon staan en ik sprak een pasafgestudeerde jongen met zijn vriendin. Toen we na de rondleiding in het café naast het beursgebouw neerstreken, zat ik naast een vrouw van mijn leeftijd. Ze heeft een dochter van dezelfde leeftijd als de mijne. Ze vertelde dat zíj thuis degene is die wilde beleggen. Zij was degene die de verschillende mogelijkheden naast elkaar legde en koos voor Semmie. Zij bekijkt maandelijks de beleggingsportefeuille. Sinds deze ontmoeting met een aantal klanten van Semmie vraag ik me steeds af: waarom beleggen zij wel en ik niet?


Mijn vooroordelen

Voor beleggen heb je veel geld en kennis nodig, en het kost tijd. Dat zijn mijn vooroordelen over beleggen. En daaronder zit de belangrijkste: beleggen is voor anderen, niet voor mij.

Sinds ik freelancejournalist ben, kom ik steevast aan het eind van de maand nét rond. Ik heb een dochter van 2,5 en co-ouderschap met iemand die zo mogelijk minder van beleggen afweet dan ik. Allemaal redenen om niet te beleggen, toch? Ik wil mínder onzekerheid, niet meer. Minder risico, niet meer. En ik heb niet eens geld om te beleggen. Beleggen is dus niet voor mij.


Stoer

Maar wat gebeurt er als ik het omdraai? Als ik mezelf bij wijze van gedachte-experiment zie als iemand die belegt? Die moeder met haar zoon zit toch ook niet op onzekerheid en gedoe dat veel tijd kost te wachten? Een pasafgestudeerde heeft toch zeker niet méér te besteden dan ik?

De klanten van Semmie die ik sprak klonken verstandig. Ze dachten na over de toekomst en over zichzelf: wat wil ik, wat past bij mij, wat wil ik mijn kind of kleinkind meegeven? Ik vond ze stuk voor stuk stoer.


Vooroordelen ontkracht

Eerder deze maand is Semmie begonnen met een online campagne met als doel af te rekenen met vooroordelen over beleggen.

In deze serie loop ik die vooroordelen één voor één na. Als ik begin met denken dat beleggen wél wat voor mij is, hoe zit het dan met mijn vooroordelen? De komende maanden schrijf ik over de wondere wereld van het beleggen. Ik ga op zoek naar antwoorden op de beursvloer, bij beurshandelaren en fondsmanagers. Maar ook bij Semmie zelf en bij Semmie’s klanten.

De komende maanden schrijf ik over de wondere wereld van het beleggen. Ik ga op zoek naar antwoorden op de beursvloer, bij beurshandelaren en fondsmanagers. Maar ook bij Semmie zelf en bij Semmie’s klanten. En ik vraag me af: is beleggen wat voor mij? Heb jij een vraag? Of wil je vertellen over jouw beleg-ervaring? Laat het me weten! Stuur een mail naar info@semmie.nl of laat het ons weten via de chat!

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie