Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee
Is het slim om in te stappen of mijn rendement te verzilveren nu de koersen hoog staan?
Trending

De afgelopen weken zijn de koersen op de wereldwijde beurzen aanzienlijk gestegen. Beleggers waren zeer verheugd met het nieuws dat Joe Biden de Amerikaanse presidentverkiezingen heeft gewonnen. Daarbovenop kwam het mooie nieuws dat er werkende vaccins in de maak zijn tegen het coronavirus.

Op het dieptepunt dit jaar bedroeg Nederlands’ meest bekende index, de AEX, 389.6 punten. Driekwart jaar later, koersen we rond de 600 punten. Dat is een flink verschil. We snappen het als je je afvraagt of je nu niet te laat bent als je van plan was om binnenkort te beginnen met beleggen.

Ook is het een logische vraag of het niet slim is om je rendement te verzilveren. En ook daar geven we antwoord op. In dit artikel leggen we namelijk uit waarom het nog steeds slim is om in te stappen of te blijven beleggen. Zelfs nu de koersen wat hoger zijn.


Jouw instapmoment

Het moment dat je begint met beleggen noemen we het instapmoment. Dit is voor iedereen verschillend. Als jij op 1 januari bent begonnen met beleggen dan is dat je instapmoment, ben je begin oktober begonnen, dan is dat je instapmoment.

Je instapmoment bepaald vanaf wanneer je rendement maakt. En je rendement kan positief maar ook negatief zijn, want bij beleggen is niets gegarandeerd. Stel dat je net voor de coronacrash bent begonnen met beleggen, dan is er een grote kans dat je nu nog een negatief rendement hebt. Ben je halverwege maart – op het dieptepunt van de coronacrisis – begonnen, dan kijk je nu tegen een prachtig rendement aan.

Dit doet je misschien denken of je de markt kunt timen; dus of je het juiste instapmoment kunt vinden. Veel potentiële beleggers wachten hier op. Zeker als de koersen even wat hoger zijn wachten ze op een (flinke) daling van de koersen. Om vervolgens in te stappen. Alleen dan is weer de vraag, wanneer is dat dan?

Die vraag kan jij niet, maar ook wij niet, beantwoorden, want niemand heeft een glazen bol en weet wat de koersen morgen, overmorgen of over een maand gaan doen. De koersen kunnen inderdaad gaan dalen, maar net zo goed gaan stijgen. En over een langere periode is de kans groter dat de koersen stijgen dan dat ze dalen.


Tijd is belangrijker dan timing

Nadat de beurzen aanzienlijk en snel stijgen is er de achterliggende gedachte dat de beurzen dan ook weer snel moeten dalen. Dit idee is vaak alleen op niets gebaseerd. Momenteel zijn we in de coronacrisis nog steeds niet op het niveau van voor de crisis. Ja, we hebben een flinke stijging doorgemaakt, maar er is zeker nog ruimte voor meer als je er op die manier naar kijkt.

Koersen stijgen en dalen continu, dat is inherent aan beleggen. Alleen weet je nooit wanneer dus probeer niet het juiste moment af te wachten. Er is iets wat belangrijker is dan het juiste instapmoment te timen: de tijd. Beleggen voor de lange termijn met een lange adem (tijd) levert vaak meer rendement op dan wanneer je je continu afvraagt wat het beste moment is om in of uit te stappen (timing).


Periodiek beleggen voor de lange termijn

Als je één bedrag in één keer inlegt, dan weet je niet of je de juiste keuze hebt gemaakt en op het juiste moment ingestapt bent. Begin je met beleggen op het moment dat de koersen hoog zijn en een duikeling maken dan raak je gedemotiveerd: je denkt dat beleggen niets voor jou is. Begin je met beleggen als de koersen laag zijn en maken ze meteen een mooie stijging door, dan denk je dat je een betere belegger bent dan Warren Buffett.

Om niet afhankelijk te zijn van dat ene instapmoment is het slim om periodiek te gaan beleggen. Dat werkt zo: je belegt per vaste periode (bijvoorbeeld per maand) een vast bedrag. Als de koersen dan dalen koop je je beleggingen goedkoper. Je krijgt dus gemiddeld meer voor dezelfde prijs. Als de koersen stijgen koop je je beleggingen weer voor een wat hogere prijs. Zo krijg je een mooi gespreide gemiddelde aankoopprijs. En ben je ineens veel minder afhankelijk van de koersschommelingen op de beurs.

Dus dan maakt het niet uit of de koersen weer wat hoger zijn, zoals nu het geval is. Of dat ze zelfs verder stijgen of dat ze dalen. Je spreidt je beleggingen en daardoor je risico.

Zeker als je belegt voor de lange termijn is dit een aanrader. Want zoals we al eerder zeiden hebben de koersen de neiging om over de langere termijn altijd te stijgen, zelfs als ze op korte termijn even dalen. Al bieden in het verleden behaalde resultaten natuurlijk geen garantie voor de toekomst.


En moet ik nu mijn winst verzilveren of niet?

Voor beleggers die al een iets langere tijd beleggen moet het een mooi gezicht zijn, na maanden van mindere resultaten opeens een positief rendement zien als je nu je beleggingen checkt. We snappen dat je dan de neiging krijgt om op de 'opnemen knop' te drukken en je winst te verzilveren. Maar is dit slim?

Allereerst is het natuurlijk jouw geld, en dus jouw beslissing. Laat dat duidelijk zijn. Maar de kern van beleggen is rendement maken op je inleg. En hoe groter je inleg is, hoe meer rendement je kan maken.


Laat het ons verduidelijken met een fictief voorbeeld:
Het is 1 januari 2019 en je legt €1.000 in. De koersen doen het prima en aan het eind van het jaar heb je 10% rendement gemaakt en staat er €1.100 op je beleggersrekening.

Je neemt je uiteindelijk positieve rendement op, de €100 verzilver je, en je gaat weer een jaar beleggen. Dus op 1 januari 2020 leg je weer €1.000 in. Ook in 2020 gaat het de beurs voor de wind en weer maak je 10% rendement. Dus heb je weer €100. Ook deze verzilver je aan het eind van het jaar. Je hebt nu €200.

Maar stel nu dat je het anders aanpakt. Je legt nog steeds €1.000 in op 1 januari 2019 en maakt 10% rendement. Je eindigt het jaar op €1.100, voor zover niets nieuws. Maar nu gaan we het anders doen. We laten je inleg plus je winst staan. Op 1 januari 2020 begin je dus met €1.100, en ook dat jaar maak je weer 10% rendement. Dan eindig je het jaar opeens op €1.210 (€1.100 x 110%).

Door je geld alleen maar te laten staan is je rendement €10 hoger. Dit lijkt een klein bedrag, maar als dit jaar op jaar gebeurt kan het een aanzienlijk verschil worden.

Dit effect noemen we het rendement-op-rendement effect. Albert Einstein omschreef het als ‘het achtste wereldwonder’. Voor meer informatie daarover kun je trouwens ons artikel Een hoger rendement dankzij het achtste wereldwonder? lezen.


Het verhaal samengevat

Ook wij bij Semmie zijn blij dat de beurs weer een beetje opgeveerd is. Want dat werd wel weer even tijd. Maar dan is de vraag wat nu? Ben ik te laat als ik nu ga beginnen met beleggen? Ons antwoord is nee: je bent nooit te laat. Des te langer je wacht des te meer mogelijk rendement je misloopt. En als je periodiek belegt voor de lange termijn maakt het ook niet uit hoe de koersen zich op korte termijn ontwikkelen.

En hetzelfde geldt voor het verzilveren van je winst. Als je dat wilt doen, dan sta je daar vrij in. Maar dan loop je juist wel het rendement dat je op je rendement kan maken mis. En dat moet toch wel een sterk staaltje zijn als Einstein, toch niet de minste, dat het achtste wereldwonder noemt!

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie