Trending

Wat is slim om te doen nu de koersen hoog staan?

Door Thomas van der Lee op 27 september 2021 - leestijd: 8 min
Wat is slim om te doen nu de koersen hoog staan?
Trending

De afgelopen maanden zijn de koersen op de wereldwijde beurzen aanzienlijk gestegen, de coronacrisis lijken we daarmee op economisch vlak definitief achter ons te hebben gelaten. Ben je de afgelopen maanden begonnen met beleggen dan heb je een mooi rendement gemaakt. Maar wat als de koersen minder snel stijgen, of zelfs dalen. Wat is dan slim om te doen?

De onzekerheid die het coronavirus met zich meebracht had een flinke impact op de financiële markten. Op het dieptepunt van de coronacrisis was de stand van Nederlands’ meest bekende index, de AEX, 389.6 punten. Ruim anderhalf jaar later hebben we de crisis achter ons gelaten en is de stand van diezelfde index ruim 800 punten. Dat is een flink verschil. We snappen het dan ook als je je afvraagt wat slim is om te doen nu de koersen zo hoog zijn. Daar geven we antwoord op.


Jouw instapmoment is belangrijk

Het moment dat je begint met beleggen noemen we het instapmoment. Dit is voor iedereen verschillend. Als jij op 1 januari bent begonnen met beleggen dan is dat je instapmoment, ben je 15 september begonnen, dan is dat je instapmoment.

Je instapmoment bepaalt vanaf wanneer je rendement behaalt. En je rendement kan positief maar ook negatief zijn, want bij beleggen is niets gegarandeerd. Stel dat je net bent begonnen met beleggen wanneer de koersen hun hoogtepunt hebben bereikt, dan is er de kans dat je rendement negatief is. Ben je op het dieptepunt van de coronacrisis begonnen, dan kijk je nu tegen een prachtig rendement aan.

Dit doet je misschien denken of je de markt kunt timen; dus of je het juiste instapmoment kunt vinden. Veel (potentiële) beleggers wachten hier op. Zeker als de koersen even wat hoger zijn wachten ze op een (flinke) daling van de koersen. Om vervolgens in te stappen als ze nog niet beleggen of extra in te leggen als ze al beleggen. Alleen dan is weer de vraag, wanneer is dat dan?

Die vraag kan jij niet, en ook wij niet, beantwoorden, want niemand heeft een glazen bol en weet wat de koersen morgen, overmorgen of over een maand gaan doen. De koersen kunnen inderdaad gaan dalen, maar net zo goed gaan stijgen. En over een langere periode is de kans groter dat de koersen stijgen dan dat ze dalen.


Tijd is belangrijker dan timing

Nadat de beurzen snel stijgen is er de achterliggende gedachte dat de beurzen dan ook weer snel moeten dalen. Dit idee is vaak alleen op niets gebaseerd. Het klopt dat de koersen snel zijn gestegen na de coronacrisis, maar er is zeker nog ruimte voor meer. Zeker nu de rente nog een tijdje laag lijkt te blijven, is beleggen een aantrekkelijke optie. Dit trekt dan ook nieuw geld naar de beurs waardoor koersen stijgen.

Koersen stijgen en dalen continu, dat is inherent aan beleggen. Alleen weet je nooit wanneer dus probeer niet het juiste moment af te wachten om te beginnen of extra bij te storten. Er is iets wat belangrijker is dan het juiste instapmoment te timen: de tijd. Beleggen voor de lange termijn met een lange adem (tijd) levert vaak meer rendement op dan wanneer je je continu afvraagt wat het beste moment is om in of uit te stappen (timing).


Periodiek beleggen voor de lange termijn

Als je een bedrag in één keer inlegt, dan weet je niet of je de juiste keuze hebt gemaakt en op het juiste moment ingestapt bent. Begin je met beleggen op het moment dat de koersen hoog zijn en een duikeling maken dan raak je gedemotiveerd: je denkt dat beleggen niets voor jou is. Begin je met beleggen als de koersen laag zijn en maken ze meteen een mooie stijging door, dan denk je waarschijnlijk dat je een betere belegger bent dan Warren Buffett.

Om niet afhankelijk te zijn van dat ene instapmoment is het slim om periodiek te gaan beleggen. Dat werkt zo: je belegt per vaste periode (bijvoorbeeld per maand) een vast bedrag. Als de koersen dan dalen koop je je beleggingen goedkoper. Je krijgt dus gemiddeld meer voor dezelfde prijs. Als de koersen stijgen koop je je beleggingen weer voor een wat hogere prijs. Zo krijg je een mooi gespreide gemiddelde aankoopprijs. En ben je ineens veel minder afhankelijk van de koersschommelingen op de beurs.

Dus dan maakt het niet uit of de koersen weer wat hoger zijn, zoals nu het geval is. Of dat ze zelfs verder stijgen of dat ze dalen. Je spreidt je beleggingen en daardoor je risico.

Zeker als je belegt voor de lange termijn is dit een aanrader. Want zoals we al eerder zeiden hebben de koersen de neiging om over de langere termijn altijd te stijgen, zelfs als ze op korte termijn even dalen. Al bieden in het verleden behaalde resultaten natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Al ruim 60% van de klanten bij Semmie belegt al op deze manier!


Moet ik mijn winst verzilveren of niet?

Voor beleggers die al een iets langere tijd beleggen moet het nog steeds een mooi gezicht zijn, je hebt een prima rendement behaald. We snappen dat je dan de neiging krijgt om op de 'Opnemen' knop te drukken en je winst te verzilveren. Maar is dit slim?

Allereerst is het natuurlijk jouw geld, en dus jouw beslissing. Laat dat duidelijk zijn. Maar de kern van beleggen is rendement behalen op je inleg. En hoe groter je inleg is, hoe meer rendement je kan behalen.


Laat het ons verduidelijken met een fictief voorbeeld:
Het is 1 januari 2020 en je legt €1.000 in. De koersen doen het prima en aan het eind van het jaar heb je 10% rendement gemaakt en staat er €1.100 op je beleggersrekening.

Je neemt je positieve rendement op, die €100 verzilver je, en je gaat weer een jaar beleggen. Dus op 1 januari 2021 leg je weer €1.000 in. Ook in 2021 gaat het de beurs voor de wind en weer behaal je 10% rendement. Dus heb je weer €100. Ook deze verzilver je aan het eind van het jaar. Je hebt nu €200.

Maar stel nu dat je het anders aanpakt. Je legt nog steeds €1.000 in op 1 januari 2020 en maakt 10% rendement. Je eindigt het jaar op €1.100, voor zover niets nieuws. Maar nu gaan we het anders doen. We laten je inleg plus je winst staan. Op 1 januari 2021 begin je dus met €1.100, en ook dat jaar maak je weer 10% rendement. Dan eindig je het jaar opeens op €1.210 (€1.100 x 110%).

Door je geld alleen maar te laten staan is je rendement €10 hoger. Dit lijkt een klein bedrag, maar als dit jaar op jaar gebeurt kan het een aanzienlijk verschil worden.

Dit effect noemen we het rendement-op-rendement effect. Albert Einstein omschreef het als ‘het achtste wereldwonder’. Voor meer informatie daarover kun je trouwens ons artikel Een hoger rendement dankzij het achtste wereldwonder? lezen.


En wat als je nu tegen een negatief rendement aankijkt?

Niemand belegt om zijn geld minder waard te zien worden. We hopen natuurlijk allemaal op een mooi rendement. Maar het kan zijn dat het gewoon even wat minder gaat met de beurs. Kijk maar naar de afbeelding hieronder. Dat is het koersverloop van de AEX van de afgelopen 20 jaar. Die loopt niet in een rechte lijn omhoog (of naar beneden), dat gaat grillig. Raak dan ook niet in paniek als het even wat minder gaat, en blijf ook niet continu je rendement checken. Het is zelfs zo dat hoe vaker je je beleggingen checkt, hoe minder rendement je lijkt te maken. Dat komt omdat de kans op een positief rendement groter wordt naarmate de tijd verstrijkt.

Geef je rendement de tijd om zich te herstellen, je geld opnemen zou zonde zijn. Je maakt namelijk alleen verlies op je inleg als je je geld opneemt als het rendement negatief is. Geef je je beleggingen de tijd, dan heb je een grote kans dat je rendement zich uiteindelijk gaat herstellen. Rome is ook niet in één dag gebouwd: alles heeft tijd nodig.


Het verhaal samengevat

Ook bij Semmie zijn we blij dat de beurs het de afgelopen maanden goed heeft gedaan. Maar dan is de vraag wat nu? Ben je te laat als je nu gaat beginnen met beleggen of als je meer geld wilt inleggen? Ons antwoord is nee: je bent nooit te laat. Des te langer je wacht des te meer mogelijk rendement je misloopt. En als je periodiek belegt voor de lange termijn maakt het ook niet uit hoe de koersen zich op korte termijn ontwikkelen.

En hetzelfde geldt voor het verzilveren van je winst. Als je dat wilt doen, dan sta je daar vrij in. Maar dan loop je juist wel het rendement dat je op je rendement kan behalen mis. En dat moet toch wel een sterk staaltje zijn als Einstein - toch niet de minste - dat het achtste wereldwonder noemt!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.