Jacqueline van den Ende: 'Geld is een bouwsteen om de toekomst te bouwen'

Door Tessa Ham op 18 oktober 2022, leestijd: 6 minuten

Als CEO van Carbon Equity, een bedrijf dat particulieren laat investeren in bedrijven die klimaatproblemen willen oplossen, kan Jacqueline van den Ende namelijk als geen ander meer vertellen over het belang van impactbeleggen.

De ene helft van haar carrière is Jacqueline van den Ende ondernemer geweest, de andere helft investeerder. Als CEO en mede-oprichter van Carbon Equity komen die twee werelden nu samen. Het klimaat fintech platform maakt het mogelijk voor particuliere beleggers om vanaf €10.000 te investeren in start-ups en scale-ups die hard werken om de klimaatproblemen van vandaag én morgen op te lossen.

In dit interview met bevlogen ondernemer Jacqueline van den Ende over de problemen die we moeten oplossen op het gebied van klimaatverandering en hoe impactbeleggen hier een grote rol in speelt.

Het verschil tussen ESG en impact investeringen

Bij duurzaam beleggen denk je wellicht vooral aan het thema ESG. Dit houdt in dat je belegt in bedrijven met goede Environmental, Social en Governance standaarden. Jacqueline benadrukt dat dit belangrijk is, maar dat impactbeleggen nog een stapje verder gaat. En dat impactbeleggen kan op verschillende manieren.

“Bij Carbon Equity investeer je niet in beursgenoteerde bedrijven als bij Semmie, maar in start-ups of scale-ups”, legt Jacqueline uit. “Deze bedrijven hebben het geïnvesteerde geld nodig om te blijven bestaan, waardoor je veel impact kan maken. Je helpt ze snel groeien en hun oplossingen voor het klimaatprobleem realiseren. Maar omdat ze in zo’n vroege fase van het bedrijf zitten, is het ook een stuk risicovoller.

Wij verkleinen het risico door in fondsen met deze start-ups te beleggen. Zo zorg je voor diversificatie: je wedt niet op één paard. Als je in start-ups wil investeren, is het door het risico alsnog verstandig om maar een klein deel van je vermogen bij Carbon Equity te investeren. De rest investeer je bijvoorbeeld in duurzame beursgenoteerde bedrijven bij een partij als Semmie.”

Het uitsterven van de mens

Wanneer realiseerde Jacqueline het belang van impactbeleggen? “Ik ben surfer, snowboarder en heb een grote liefde voor de natuur, dus klimaatverandering heeft me altijd beziggehouden. Toch was het tot 2019 een background issue. In dat jaar las ik een boek wat mijn ogen totaal heeft geopend. The Sixth Extinction: An Unnatural History gaat over de vijf grote uitstervingsprocessen in de geschiedenis van de planeet, onder andere over het uitsterven van de dinosauriërs. Maar het boek gaat ook over hoe hard uitstervingsprocessen en temperatuurverschillen gaan sinds de industriële revolutie. Het deed me realiseren dat we midden in de zesde extinctie zitten: het uitsterven van de mens.

Op dat moment besloot ik dat ik de rest van mijn leven wil besteden aan het bevechten van klimaatverandering. Want wat is er belangrijker? Ik zou een heel succesvol softwarebedrijf kunnen beginnen en daarmee heel veel geld verdienen. Maar wat heeft het voor zin als ik in 2050 met pensioen ga en we geen leefbare planeet meer hebben? Daar gaat het namelijk wel naartoe.

Ik denk dat klimaatverandering het best te bevechten is met het wapen kapitaal. In andere woorden: door te beleggen met impact. Ik heb een achtergrond in private equity, venture capital en fintech. Zelf heb ik niet per se heel veel met geld. De ambitie om stinkend rijk te worden heb ik bijvoorbeeld niet. Maar geld bepaalt wel wat er gebeurt in de wereld.

"Wil je jouw geld steken in bedrijven die de aarde verder vervuilen, of juist in bedrijven die het beste met de wereld voor hebben?"

Geld is een stuurmiddel. Waar je geld in investeert groeit en waar je niet in investeert, gaat dood. Dat is waarom impactbeleggen zo belangrijk is. Waar mensen vaak niet bij stilstaan als ze beleggen om een mooi rendement te behalen, is dat ze met hun investeringen direct of indirect bijdragen aan de doelen van een bedrijf. Wil je jouw geld steken in bedrijven die de aarde verder vervuilen, of juist in bedrijven die het beste met de wereld voor hebben? Bij impactbeleggen kies je voor het tweede.”

Zes verschillende manieren om impact te maken

“Er zijn zes brede sectoren die het klimaatprobleem proberen op te lossen volgens het boek van Bill Gates: How to avoid a climate crisis – ook een leestip.

Allereerst moeten we veranderen hoe we energie opwekken. We zullen volledig van kolen, olie en gas moeten overgaan naar duurzame energie. En daarbij komt ook dat we deze energie op moeten kunnen slaan. Alles wat mogelijk is, moeten we daarnaast elektrificeren. Niet alleen auto’s en vrachtwagens, maar ook industriële processen. En wat we niet kunnen elektrificeren, zullen we met biobrandstoffen of waterstof moeten oplossen.

Dan ben je er nog niet, want het gaat niet alleen om CO2-uitstoot, maar ook om andere broeikasgassen. Een heel grote bron van broeikasgassen is voedsel. Probleem nummer vier gaat dus over voedselinnovatie: de overgang naar plantaardig voedsel. Een voorbeeld van een bedrijf waarin je hiervoor kan impact investeren is Plantible. Dit bedrijf heeft Nederlandse oprichters en maakt plantaardig vlees van eendenkroos. Dat is tot en met 50.000 keer zo proteïne-efficiënt als het vlees van een koe.

Probleem 5 is de bebouwde omgeving, hoe we momenteel onze huizen bouwen. Cement is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat is vier keer zoveel als alle vliegtuigen op de wereld uitstoten! Je hoort er eigenlijk niemand over, maar het innoveren van cement is dus cruciaal. Een bedrijf dat dit probleem probeert op te lossen is bijvoorbeeld Biomason. Zij gebruiken dezelfde bacteriën die je in koraal vindt om biocement te maken zonder CO2-uitstoot.

Ten slotte is het opvangen van CO2-uitstoot een hele belangrijke. Want zelfs al zouden we vandaag stoppen met het uitstoten van CO2, dan moeten we alsnog heel veel uitstoot aan de atmosfeer onttrekken om onder die 1,5 graad aan opwarming te blijven.”

Waarom impactbeleggen mensen hoop geeft

“Dat er bedrijven en technologieën zijn die deze problemen proberen op te lossen geeft hoop. Dat is ook de reden waarom we het bij Carbon Equity tastbaar maken waar je in investeert. Een deel van de mensen zegt nu namelijk: laat maar zitten, het klimaat. Het heeft geen zin meer, we zijn te laat.

Bij impactbeleggen word je letterlijk mede-eigenaar van dit soort bedrijven. Het zorgt voor een hele andere relatie dan bijvoorbeeld bomen planten om je uitstoot af te kopen. In plaats van eenmalig je schuld af te kopen, ben je lange termijn aandeelhouder van de oplossing. Het feit dat je meehelpt aan deze oplossingen geeft hoop en energie. Die mindset shift wil ik in gang zetten.

Hoop is enorm belangrijk, we kunnen nog niet opgeven. Ik vind dat ieder mens de verantwoordelijkheid heeft om z’n schouders eronder te zetten. Naar zichzelf, hun kinderen en de volgende generaties.

Het is in mijn optiek ook gewoon veel leuker om in dit soort bedrijven te investeren, ook niet onbelangrijk. Het is zoveel cooler om in plantaardig vlees en waterstof vrachtwagens te investeren dan in bijvoorbeeld HR-software. Je kan er trots op zijn om te investeren in technologieën die echt een probleem oplossen in de wereld. Daar kan je mee aankomen op etentjes bij vrienden.”

“Vanuit opportunistisch oogpunt zien ook steeds meer mensen in dat een duurzame economie onvermijdelijk is.”

Steeds bewuster als samenleving

“De gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker, dus het onderwerp leeft steeds meer in de samenleving. Wij horen mensen letterlijk zeggen dat ze bij Carbon Equity gaan investeren, omdat het zo heet was deze zomer. Bij veel mensen gaat eindelijk het belletje rinkelen.

Lange tijd hebben we het afgedaan met: dat komt wel goed. Of dat komt later wel. En nu zien we dat later veel sneller komt dan verwacht. Dat is één reden waarom de markt voor impactbeleggen alleen maar groter gaat worden. Anderzijds omdat mensen vanuit opportunistisch oogpunt ook zien dat de duurzame economie onvermijdelijk is.

Er is geen scenario waarop we in de toekomst meer olie en gas gaan produceren en meer afhankelijk worden van broeikasgassen. Het is duidelijk welke kant we opgaan. Dit brengt ongekende innovatiemogelijkheden met zich mee. Even groot, zo niet groter, dan bij de internetrevolutie. Waar de ene helft dus impact investeringen doen omdat ze de urgentie inzien, investeert de andere helft omdat ze dat in een groeimarkt willen doen.”

Niet kiezen tussen impact en rendement

“Het is een hardnekkige gedachte dat de focus op het klimaat ten koste zou gaan van het rendement. Investeren in een leefbare planeet en een goede boterham voor de toekomst kunnen wat mij betreft heel goed samengaan.

Natuurlijk is het belangrijk om realistisch te zijn, zeker wanneer je geld investeert bij Carbon Equity. Omdat je in start-ups en scale-ups investeert, blijft het risicovoller dan investeren in een beursgenoteerd bedrijf. Veel van deze technologieën zijn nog onbewezen of in een vroege fase. Gaan we bijvoorbeeld uiteindelijk uitkomen op elektrische vrachtwagens of vrachtwagens op waterstof? Dat kunnen we niet voorspellen en daarom is die diversificatie in fondsen ook zo belangrijk.

Dat het aantal climate unicorns (gigacorns) exponentieel stijgt, laat wel zien dat rendement en impact niet per se een trade off hoeven zijn. Als je eenmaal de klimaatoplossing gevonden hebt en dit op hetzelfde prijspunt kunt aanbieden als een vervuilender alternatief, dan zit je in een onwijze groeimarkt.”

Geld als bouwsteen

“In de afgelopen 100 jaar dachten we aan geld als een doel op zich. Voor veel mensen is dat wellicht nog steeds zo. Als je kijkt naar de generatie babyboomers willen die vaak toch een groter huis en een flitsende auto – want de buurman moet ook onder de indruk zijn. De nieuwe generaties denken echter steeds meer aan geld als een middel tot.

Geld om iets duurs te kopen? Who cares, it’s boring. Op het moment dat je over geld gaat denken als een bouwsteen om de toekomst mee te bouwen, wordt het zoveel interessanter. Ik denk dat daardoor groepen die traditioneel gezien minder met finance hebben, zoals vrouwen, het ook steeds meer gaan zien als iets dat bij ze past.

De allereerste keer dat ik als investeerder ging werken, had ik het gevoel: ik zit aan de verkeerde kant van de tafel. Ik wil bouwen. Als investeerder zit je in de auto in een bijrijdersstoel, als ondernemer of CEO achter het stuur. Nu ben ik niet alleen een bedrijf aan het bouwen, maar ook aan de toekomst.

Ik heb het gevoel dat ik op dit moment uniek in mijn kracht sta. Dat is zo’n andere beleving van je werk. Hiervoor was ik partner bij één van de top venture capital fondsen van Nederland. Een lucratieve, mooie, statusvolle baan. Toch ben ik elke dag dankbaar dat ik in het diepe ben gesprongen en de stap heb gezet om Carbon Equity op te richten. En dat terwijl we momenteel in de hustle fase zitten. Dat is hard werken, maar ik geniet er onwijs van. Op het moment dat je uniek in je kracht staat, ga je vliegen.”

Over dit interview

In dit interview laten we verschillende mensen aan het woord over hun financiën en beleggingsdoelen. Bij Semmie vinden we het belangrijk om transparant te zijn over geldzaken en dus ook de ervaring van verschillende mensen te delen. We waarderen dat Jacqueline van den Ende zonder tegenprestatie aan het interview heeft meegewerkt. Haar standpunt is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. Semmie staat dan ook niet in voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie door Jacqueline. Beleggen kent altijd risico’s.