Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Jessica (23): 'Dat ik mag tekenen als werk is een droom die uitkomt'
Money talks

Jessica Jansen (23) is naast Content Creator bij Semmie, ook nog freelance illustrator, designer én Instagram influencer met meer dan 25.000 volgers.

Een standaard 9-tot-5-baan heeft ze dus niet. ‘Ja, het is best wel druk soms, maar hoe cool is het dat ik betaald word om te tekenen?’


Financiële opvoeding

Jessica is opgegroeid met veel ondernemers in haar familie. ‘Mijn vader is ook zzp’er. Ik heb helaas ook van dichtbij meegemaakt hoe het is om minder werk te hebben als ondernemer. Als zzp’er word je hard geraakt als de economie minder gaat; er is dan geen sociaal vangnet. Zeker als er geen reserves zijn opgebouwd kan dat benauwende situaties opleveren. Dat heeft me wel geleerd om over je toekomst na te denken, zeker als freelancer zijnde.’

Van haar ouders heeft ze ook geleerd om zo min mogelijk leningen aan te gaan. ‘Een hypotheek zou eigenlijk je enige lening moeten zijn. Ik heb daarom ook nooit geld geleend voor mijn studie, ondanks dat ik zelf mijn studie moest betalen. Dat betekende wel dat ik niet op kamers ging.’


Zekerheid én vrijheid

Na haar studie is Jessica fulltime gaan werken bij een social media agency. ‘Dat ging wel lekker in het begin, maar ik raakte overspannen. Toen heb ik mijn baan opgezegd en ben ik even rustig aan gaan doen en begonnen met freelancen. Na een half jaar fulltime freelancer te zijn, kwam ik erachter dat ik het ook heel leuk vind om in een team te werken aan een bepaald doel. En dat biedt financieel ook meer zekerheid.’

Een goede reden om parttime bij Semmie te gaan werken dus. Hoe ze dit combineert met haar freelance werk en Instagram account? ‘Geen enkele week is hetzelfde als freelancer. De ene week ben ik bezig met een illustratieklus voor een klant, de volgende week maak ik een Instagram campagne en ben ik ook op zaterdag en zondag aan het editen. Ik vind het nog steeds te bizar voor woorden dat ik mag tekenen en dat ik dat mijn werk mag noemen. Dat is echt een droom die uitkomt.’


Geld verdienen met Instagram

Jessica verdient geld op Instagram door merksamenwerkingen. ‘Ik werk samen met duurzame merken of merken die een duurzame collectie of oogmerk hebben. Ik creëer dan content die zij kunnen gebruiken, of ik maak een advertentie op mijn eigen feed. Ik verdien hier ongeveer hetzelfde mee als dat ik het als freelancer doe.’

Hoe ze aan die passie voor duurzaamheid is gekomen? ‘Ik had op een gegeven moment al wel merksamenwerkingen waardoor ik kleding opgestuurd kreeg van de fast fashion merken. Maar op een gegeven moment voelde ik me daar niet meer goed bij. De mode-industrie heeft namelijk een bizar grote impact op klimaatverandering en vervuiling. Toen wilde ik het roer omslaan en alleen nog maar kiezen voor samenwerkingen met duurzame merken.’

Jessica wil met haar Instagram account laten zien dat duurzaamheid ook leuk, kleurrijk en fun kan zijn. ‘Ik ben anti-geitenwollen sok. In het duurzaamheidswereldje is alles zo wit en neutraal. Er zit niks kleurrijks in. Ik ben zelf af en toe een wandelende regenboog, haha. Wat ik probeer is mensen wat meer na te laten denken over hun keuzes. Kijk bijvoorbeeld of je iets tweedehands kan kopen, of dat je minder stukken koopt, en kies voor een stuk van een duurzamer merk.’


Geld voor later

‘Het zou raar zijn als ik bij Semmie zou werken, zonder een beleggingsrekening te hebben. Maar ik moet wel eerlijk toegeven dat ik daar voordat ik bij Semmie werkte, helemaal nog niet over had nagedacht. Ik ben natuurlijk ook jong, dus dan ben je nog niet echt bezig met je pensioen. Maar aan de andere kant: als je juist nu begint met beleggen, kun je bijna ongemerkt iets moois opbouwen voor later. En dan hoef je nu ook niet zo heel veel in te leggen om dat lekker te laten groeien over een lange periode.’


Hard sparen en hard uitgeven

Jessica noemt zichzelf een spender. ‘Ik hou van mooie en luxe dingen. Dus het is bij mij de balans zoeken tussen hard sparen en hard uitgeven. Vroeger vond ik het heel moeilijk om te sparen, het gaat tegenwoordig wel beter. Maar dat komt ook omdat ik er nu een duidelijk doel voor heb: een eigen huis. En dat doel maakt het wel makkelijker. Maar ik ben ook prima in staat om ineens €1.000 te spenderen aan schoenen.’

Voor Jessica gaat het dus om balans en keuzes maken. ‘Je moet slim geld uitgeven. Als jij een bepaalde hobby hebt waar je zielsgelukkig van wordt, gun jezelf dat dan. Ik vind mode supertof, en duurzame mode is niet heel goedkoop. Daar kan ik prima geld aan uitgeven, maar dat is een van de weinige dingen waar ik dan ook veel geld aan uitgeef. Kies gewoon een of twee dingen waar jij gelukkig van wordt.’


Over Money Talks

In onze Money Talks laten we verschillende mensen aan het woord over hun financiën en beleggingsdoelen. Bij Semmie vinden we het belangrijk om transparant te zijn over geldzaken en dus ook de ervaring van verschillende mensen te delen. We waarderen het dat Jessica zonder tegenprestatie aan het interview heeft meegewerkt. Haar standpunt is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. Semmie staat dan ook niet in voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie door Jessica. Beleggen kent altijd risico's.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie