Ask Semmie

Hoe zorg je ervoor dat je op het juiste moment je geld belegt?

Door Thomas van der Lee op 14 oktober 2021 - leestijd: 4 min
Hoe zorg je ervoor dat je op het juiste moment je geld belegt?
Ask Semmie

'Wanneer moet ik beginnen met beleggen?' is een vraag die we veel binnenkrijgen via onze chat. Een logische vraag én een waar één duidelijk antwoord op is: het maakt niet uit wanneer je begint met beleggen.


Het heft in eigen handen nemen

We leven in een tijd waarin we steeds meer zelf het heft in eigen handen moeten nemen. De overheid trekt zich steeds meer terug en burgers moeten in toenemende mate voor hun eigen pensioen en financiële toekomst zorgen. Ondanks dat we in een verzorgingsstaat leven, moeten we er zelf voor zorgen dat we onze financiën op orde houden. Zeker als je bijvoorbeeld eerder wilt stoppen met werken, of ervoor wilt zorgen dat je comfortabel kunt leven als je eenmaal met pensioen gaat.

Daarom beleggen ook veel mensen. Sparen is minder risicovol en hoewel een positief rendement bij beleggen nooit gegarandeerd is, kan beleggen je meer opleveren. Zo is het rendement op beleggingen gemiddeld 5% op de lange termijn.

Door geld te beleggen zijn mensen actief bezig met hun (financiële) toekomst. Bijna 2 miljoen huishoudens doen dit dan ook al inmiddels. Maar er is ook een grote groep die nog niet bezig is met beleggen. Die vraagt zich vaak af wat het beste moment is om te beginnen.


Het juiste instapmoment bestaat niet

Het moment dat je begint met beleggen noemen we het instapmoment. Ben je begonnen op de eerste dag van het jaar, dan is dat je instapmoment. Ben je op 8 februari 2024 begonnen, dan is dat je instapmoment. Je instapmoment bepaalt vanaf wanneer je rendement behaalt. En dat rendement is hopelijk positief, maar kan ook negatief zijn.

Ben je begonnen met beleggen en stijgen de koersen ineens, dan behaal je een mooie winst. Breekt er een crisis uit, dan wordt het even slikken. In zo'n situatie is de kans groot dat de koersen, en ook je rendement, (tijdelijk) zullen dalen.

Nu is het alleen zo dat we geen idee hebben wat er morgen op de beurs gebeurt. Natuurlijk zijn er wel factoren die van invloed zijn op de beurskoersen, zoals hoe het gaat met de economie, hoe een bedrijf presteert, wat het sentiment is en hoe sectoren zich gedragen. Maar er is ook een hoop onduidelijk.

En dat komt omdat niemand weet wat er morgen gaat gebeuren. Op 10 september 2001 wist niemand (op de aanslagplegers na), wat de wereld – en specifiek New York – te wachten stond. Twee vliegtuigen vlogen de dag erna in de Twin Towers. Naast het maatschappelijke drama zorgde het ook voor dalende beurskoersen: niemand wist wat er aan de hand was.

Door alle onzekerheid kunnen we zeggen dat het juiste instapmoment niet bestaat. We weten immers niet wat er morgen gaat gebeuren. En wat er morgen gebeurt, is natuurlijk wel belangrijk voor beurskoersen én je rendement.


Verminder de risico’s door voor de lange termijn te beleggen

Koersen dalen en stijgen. Dat hoort bij beleggen. Alleen weet je niet precies wanneer ze dat doen. Er is dan ook iets wat belangrijker is dan het juiste moment proberen te vinden om te gaan beleggen: tijd. Door te beleggen voor de lange termijn is de kans groter dat je een positief rendement behaald dan wanneer je probeert om het juiste instapmoment te vinden. Want als je niet belegt kun je ook geen rendement behalen. Natuurlijk kan het zijn dat je geluk hebt, en door even te wachten precies op het juiste moment instapt. Maar eerlijk gezegd, hoe groot is die kans?

Historisch gezien worden beleggingen meer waard. En des te langer je belegt, des te minder risico’s je loopt. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Zo geeft J.P. Morgan, een Amerikaanse bank en vermogensbeheerder, aan dat langetermijnbeleggen minder risico’s kent dan wanneer je speculeert op korte termijn koersschommelingen. De analisten zagen dat het rendement van aandelen in het eerste jaar van een belegging flink schommelt. De bruto rendementen lagen tussen de +47% en -39%. Grote verschillen dus. Terwijl over een periode van 20 jaar die verschillen veel kleiner zijn. Het onderzoek concludeerde dat beleggingen over een periode van 20 jaar een gemiddeld bruto jaarrendement van +6 tot +17% behaalden.

De conclusie? Hoe langer je belegt, hoe groter de kans dat je beleggingen meer waard worden en des te kleiner het risico wordt dat je geen positief rendement behaald. Ongeacht het moment dat je begint met beleggen.

Let er natuurlijk wel op dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het