Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee
Kan je als belegger rustig op vakantie gaan?
Insights

De schoolvakanties staan voor de deur of zijn al begonnen, en dus trekken we er waar mogelijk op uit. Even helemaal weg van de dagelijkse sleur en heerlijk ontspannen in de zon op het strand.

Maar hoe doe je dat als je belegger bent? De coronacrisis, een mogelijke recessie, protesten… er speelt momenteel veel in de wereld. Je zou verwachten dat dit wel invloed heeft op de beurs. Trekt die daar wat van aan, of viert die ook vakantie? Semmie onderzocht hoe de beurs presteert in de zomermaanden. Daardoor weet jij of je vanuit je strandstoel de koersen moet blijven checken of toch je mobiel met een gerust hart op de kamer achter kan laten.


Sell in May and go away…

De beurs is een plek die vele wijsheden heeft voortgebracht. Een van de bekendste daarvan is “Sell in May and go away, but remember to come back in September”. Deze wordt toegeschreven aan de theorie dat beleggingen in de zomermaanden relatief minder goed presteren. Waar die wijsheid vandaan komt is niet geheel duidelijk maar het verhaal gaat dat deze uitspraak is ontstaan in Engeland in de 19e eeuw.

De hoge piefen van die tijd – mensen van adel maar ook bankiers en kooplieden waar beleggen vroeger alleen voor was weggelegd – trokken zich in de zomer terug op hun landgoed om pas weer in de herfst terug te keren naar de stad. Pas dan zouden ze zich weer met werk en de (beurs)handel bezighouden.

In onze tijd wordt er eerder verwezen naar beleggers en beurshandelaren die op vakantie gaan. Hierdoor stopt de toestroom van nieuw geld op de beurs. Een verkoop van beleggingen om de zomervakantie te bekostigen is een tweede mogelijke verklaring. Tel daarbij op dat sommige beleggers een deel van hun beleggingen verkopen om hun blootstelling aan de beursrisico’s te verminderen (omdat ze minder met de beurs bezig zijn en dus minder snel kunnen anticiperen), en dan lijken de zomermaanden inderdaad niet de beste maanden te zijn op de beurs.


Factchecking

Het is altijd fijn om met data naar dit soort wijsheden te kijken. Pas dan kom je erachter of de beurs echt minder goed presteert in de zomermaanden in vergelijking met de rest van het jaar (of dat het bij grootspraak blijft).

Collega’s van CXO Advisory hebben hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Ze hebben het beleggingsjaar opgesplitst in 2 delen: deel 1 loopt van mei tot en met oktober (de zomermaanden) en deel 2 van november tot april (de wintermaanden).

Gebruikmakend van beursdata van bijna 150 jaar onderzochten ze hoe een investering van $1 zich zou ontwikkelen als ze deze zouden beleggen in de S&P 500 Composite Index. In het eerste scenario werd de investering in mei gedaan, werd het resultaat in oktober verkocht waarna de opbrengst in mei het jaar daarop weer werd geïnvesteerd. En ga zo maar door.

In het tweede scenario werd de investering in oktober gedaan, werd het resultaat in april van het volgende jaar verkocht waarna de opbrengst in oktober van dat jaar weer werd geïnvesteerd.


Ontwikkeling investering zomermaanden vs. wintermaanden:

Bron: CXO Advisory.

Uit de resultaten is te halen dat die ene dollar in bijna 150 jaar was gegroeid naar een waarde van $62 als er alleen werd belegd in de zomermaanden en de rest van de tijd als cash werd aangehouden. Maar die ene dollar was in die 150 jaar gegroeid naar een waarde van $1.763 als er alleen werd belegd in de wintermaanden!


Moet ik nu alles verkopen en terugkeren in het najaar?

Dat is de vraag die je jezelf kan stellen. Moet ik nu steeds al mijn beleggingen verkopen in mei? Een rustige lange vakantie nemen en weer terugkomen op de beurs in oktober? Als je naar bovenstaande grafiek kijkt lijkt het van wel. Maar er zit een addertje onder het gras...

De onderzoekers keken namelijk ook naar hoe die ene dollar rendeerde als hij de hele tijd belegd bleef. Je volgt dan de zogenaamde buy and hold-strategie. Je koopt iets met de intentie om dat langere tijd vast te houden. Zie het als beleggen voor de lange termijn. Want hoe verder in de toekomst je financiële doel ligt, hoe meer tijd je hebt om eventuele koersdalingen op te vangen. Als we die gegevens toevoegen aan de grafiek hierboven dan zie je een interessante ontwikkeling.


Ontwikkeling investering zomermaanden, wintermaanden vs buy and hold:

Bron: CXO Advisory.

Als je wederom naar de grafiek kijkt dan zie je dat het rendement nog beter was als je er niet aan was gekomen. Dit komt mede door het rendement-op-rendement effect. Je laat je oorspronkelijke inleg én het rendement dat je daar over hebt ontvangen staan en ontvangt uiteindelijk weer rendement op je rendement. Zie het als een soort sneeuwbaleffect.


Wat je ook moet weten

De gegevens hierboven zijn gebaseerd op historische koersen. En in het verleden behaalde resultaten bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Het hoeft dan ook niet zo te zijn dat we voor de toekomst dezelfde conclusies kunnen trekken. Een onverwachte gebeurtenis, zoals de uitbraak van het coronavirus, kan de (vermeende) seizoenspatronen onbetrouwbaar maken. De flinke dalingen van de beurzen hebben natuurlijk enorme impact op het koersverloop en hangen niet samen met een specifieke periode van het jaar. Had je in mei afscheid genomen van je beleggingen, dan had dit een flink invloed gehad op je huidige rendement.


Beleggen voor de lange termijn is rustig op vakantie gaan

Hoewel beurswijsheden vaak met een korreltje zout moeten worden genomen bevat deze een kern van waarheid. Uit dit onderzoek blijkt dat zomermaanden inderdaad minder presteren dan de wintermaanden. Maar de beste aanpak is dus om te gaan beleggen voor de lange termijn. Dan kan je rustig op vakantie gaan, genieten van het mooie weer, en hoef jij je beleggingen niet in de gaten te houden.

Het is sowieso niet slim om vaker dan dat nodig is je beleggingen te checken. Zo schreven we al eerder dat hoe vaker je je beleggingen checkt, hoe minder rendement je maakt. Kan je het toch niet laten en wil je de status van de beurs en je beleggingen ook op vakantie in de gaten houden? Dan kan dat bij Semmie via onze gebruiksvriendelijke app. Deze stelt je in staat om 24/7 je beleggingen te volgen én je blijft up-to-date over de ontwikkelingen in de markt.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie