Insights

Kun je als belegger rustig op vakantie gaan?

Door Thomas van der Lee op 10 juli 2020 - leestijd: 5 min
Kun je als belegger rustig op vakantie gaan?
Insights

De beurs is een plek die vele wijsheden heeft voortgebracht. Een van de bekendste daarvan is “Sell in May and go away, but remember to come back in September”. Deze wordt toegeschreven aan de theorie dat beleggingen in de zomermaanden relatief minder goed presteren. Met de zomervakantie voor de deur, zochten we uit of er enige waarheid in deze beurswijsheid schuilt.

Kan je als belegger met een gerust hart je telefoon achterlaten in de hotelkamer, of is het nodig om vanuit je strandstoel de koersen te blijven controleren?


In het kort:

  • De beurswijsheid “Sell in May and go away, but remember to come back in September” kan met verschillende redenen worden verklaard;
  • Pas als je naar de data kijkt, kom je er echter achter of de beurs echt minder goed presteert in de zomermaanden in vergelijking met de rest van het jaar;
  • Uit onderzoek blijkt dat de zomermaanden daadwerkelijk vaak minder presteren dan de wintermaanden. Belegd blijven gedurende het gehele jaar is echter het beste wat je kunt doen voor je rendement.


Sell in May and go away…

Waar die wijsheid vandaan komt is niet geheel duidelijk, maar het verhaal gaat dat deze uitspraak is ontstaan in Engeland in de 19e eeuw.Mensen van adel, maar ook bankiers en kooplieden - waar beleggen vroeger alleen voor was weggelegd – trokken zich in de zomer terug op hun landgoed om pas weer in de herfst terug te keren naar de stad. Pas dan hielden ze zich weer met werk en de (beurs)handel bezig.

In onze tijd wordt er eerder verwezen naar beleggers en beurshandelaren die op vakantie gaan. Hierdoor stopt de toestroom van nieuw geld op de beurs. Het verkopen van beleggingen om de zomervakantie te bekostigen is een tweede mogelijke verklaring. Sommige actieve beleggers verkopen in de zomer bovendien een deel van hun beleggingen om hun blootstelling aan de beursrisico’s te verminderen (omdat ze minder met de beurs bezig zijn en dus minder snel kunnen anticiperen). Deze drie factoren samen zouden de beurswijsheid tegenwoordig kunnen verklaren.


Factchecking

Pas als je naar de data kijkt, kom je er echter achter of de beurs echt minder goed presteert in de zomermaanden in vergelijking met de rest van het jaar. Collega’s van CXO Advisory hebben hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Ze hebben het beleggingsjaar opgesplitst in twee delen: deel 1 loopt van mei tot en met oktober (de zomermaanden) en deel 2 van november tot april (de wintermaanden).

Gebruikmakend van beursdata van bijna 150 jaar onderzochten ze hoe een investering van $1 zich zou ontwikkelen als ze deze zouden beleggen in de S&P 500 Composite Index. In het eerste scenario werd de investering in mei gedaan en werd het resultaat in oktober verkocht, waarna de opbrengst in mei het jaar daarop weer werd geïnvesteerd.

In het tweede scenario werd de investering in oktober gedaan en werd het resultaat in april van het volgende jaar verkocht, waarna de opbrengst in oktober van dat jaar weer werd geïnvesteerd.


Ontwikkeling investering zomermaanden vs. wintermaanden:

Bron: CXO Advisory.

Uit de resultaten blijkt dat die ene dollar in bijna 150 jaar zou zijn gegroeid naar een waarde van $62 als er alleen werd belegd in de zomermaanden. Die ene dollar zou echter in die 150 jaar gegroeid zijn naar een waarde van $1.763 als er alleen werd belegd in de wintermaanden.


Moet ik nu alles verkopen en terugkeren in het najaar?

Met deze data vraag je je wellicht af of je nu steeds al je beleggingen moet verkopen in mei. Een rustige lange vakantie nemen en weer terugkomen op de beurs in oktober? Als je naar bovenstaande grafiek kijkt, lijkt het van wel. Op basis van de data is er echter een actie die je nog meer rendement kan opleveren; belegd blijven gedurende het jaar.

De onderzoekers keken namelijk ook naar hoe die ene dollar rendeerde als hij de hele tijd belegd bleef. Je volgt dan de zogenaamde buy and hold-strategie. Je koopt iets met de intentie om dat langere tijd vast te houden. Je belegt hierbij voor de lange termijn. Want hoe verder in de toekomst je financiële doel ligt, hoe meer tijd je hebt om eventuele koersdalingen op te vangen. Voegen we die gegevens toe aan de grafiek hierboven, dan zie je een interessante ontwikkeling.


Ontwikkeling investering zomermaanden, wintermaanden vs buy and hold:

Bron: CXO Advisory.

In dit scenario was het rendement nog beter geweest als je er niet aan was gekomen. Dit komt mede door het rendement-op-rendement effect. Je laat je oorspronkelijke inleg én het rendement dat je daar over hebt ontvangen staan en ontvangt uiteindelijk weer rendement op je eerder behaalde rendement. Zie het als een soort sneeuwbaleffect.


Geen garantie voor de toekomst

De gegevens hierboven zijn gebaseerd op historische koersen. En in het verleden behaalde resultaten bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Het hoeft dan ook niet zo te zijn dat we voor de toekomst dezelfde conclusies kunnen trekken. Een onverwachte gebeurtenis, zoals de uitbraak van het coronavirus, kan de (vermeende) seizoenspatronen onbetrouwbaar maken. De flinke dalingen van de beurzen hebben natuurlijk enorme impact op het koersverloop en hangen niet samen met een specifieke periode van het jaar. Had je in mei afscheid genomen van je beleggingen, dan had dit een flink invloed gehad op je huidige rendement.

Voor beleggers met een lange beleggingshorizon is dit echter geen probleem; zij hebben niet alleen de tijd om mindere zomerperioden belegd te blijven, maar ook mindere perioden op de beurs in het algemeen.


Beleggen voor de lange termijn is rustig op vakantie gaan

Hoewel beurswijsheden vaak met een korreltje zout moeten worden genomen, bevat deze een kern van waarheid. Uit dit onderzoek blijkt dat zomermaanden inderdaad minder presteren dan de wintermaanden. Maar de beste aanpak is echter om te beleggen voor de lange termijn. Dan kan je rustig op vakantie gaan, genieten van het mooie weer, en hoef je je geen zorgen te maken over de prestaties van je beleggingen.

Het is sowieso niet slim om vaker dan dat nodig is de prestaties van je beleggingen te controleren. Zo schreven we al eerder dat hoe vaker je je beleggingen controleert, hoe minder rendement je maakt. Kan je het toch niet laten en wil je de status van de beurs en je beleggingen ook op vakantie in de gaten houden? Dan kan dat bij Semmie via onze gebruiksvriendelijke app. Deze stelt je in staat om 24/7 je beleggingen te volgen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het