Myra Schaaf
Myra Schaaf

Marketing Manager

Alle blogs van Myra Schaaf
Karin (54) en Pascal (20): “We zijn noodgedwongen veel bezig geweest met geld.”
Money talks

Karin en haar zoon Pascal beleggen allebei bij Semmie. Financieel gezien hebben ze behoorlijk wat meegemaakt. Karin: “Toen Pascal klein was, was er geld als water. Na mijn echtscheiding is dat echter drastisch veranderd.”

Vijf jaar geleden raakte Karin in financieel zwaar weer. “Toen zaten we de in de bijstand. Ik werd ook nog eens geweigerd bij de voedselbank, omdat ik mijn auto niet wilde afstaan. Die had ik nodig om in een groter gebied te kunnen solliciteren. Dat waren hele heftige tijden.” Een deel van haar spaarpotje voor haar pensioen is destijds opgegaan. “De financiële situatie na de echtscheiding was erg leerzaam voor ons allebei.” Pascal leerde al op jonge leeftijd hoe het is om minder te hebben. “Mijn vader vond dat geld moet rollen, maar ook ik heb vroeger gewoon klusjes gedaan in huis voor geld. Mijn moeder heeft me veel bijgebracht over geld. Het is fijn dat we daar goed over kunnen praten samen.”


Een ommezwaai

Zo’n vier jaar geleden maakte Karin een carrière switch. Eerst werkte ze als freelance marketeer, maar na haar scheiding wilde ze meer vastigheid. “Ik was ineens nog meer verantwoordelijk voor het inkomen. Toen ben ik begonnen met werken bij de gemeente als backoffice medewerker op het sociaal domein.” Of ze het werk als marketeer mist? “Het was heel leuk, maar nu draag ik bij aan het welzijn van mensen. Ik help ze met opvoeding, gezondheidsproblemen enzovoorts.”

Pascal wil graag hetzelfde soort werk als zijn moeder gaan doen. Volgend schooljaar begint hij daarom met de opleiding Social Work. Op financieel gebied moet hij daarvoor nog wel het een en ander regelen: “Mijn eerste studie was niet de juiste keuze voor mij, maar ik heb destijds wel gebruik gemaakt van mijn studiefinanciering. Nu ga ik tijdens mijn tussenjaar hard aan de slag om alvast wat geld opzij te zetten voor mijn volgende studie. En ik zal ook zeker blijven werken naast mijn studie straks, daar ontkom je niet aan.”

Financieel gezien wordt studeren steeds lastiger volgens Karin: “Studeren is niet meer voor iedereen weggelegd. Ik hoor vaak om me heen dat jongeren niet willen studeren omdat ze bang zijn voor een hoge schuld. Wij vinden het heel belangrijk om in hem te investeren. Vandaar ook dat we bij Semmie zitten, want geld op een spaarrekening levert niks meer op.”

Leren omgaan met geld

Als we Karin en Pascal vragen naar hoe zij omgaan met geld, antwoordt Pascal: “Ik ben vroeg begonnen met werken en leerde zo met geld omgaan. Voor mijn tussenjaar hebben we ook een financieel doel gesteld op ons Semmie-account.” Karin: “We wilden € 10.000 bij elkaar krijgen. Dat gaat vrij langzaam, ondanks dat hij spaarzaam is en weinig uitgeeft.” Pascal: “Nou, ik geef het wel eens uit. Ik heb bijvoorbeeld een deel van mijn gespaarde geld uitgegeven aan mijn rijbewijs, dat zijn ook grote uitgaven. € 10.000 bij elkaar sparen van een jeugdloon is bijna niet te doen, zelfs als je bijna fulltime werkt. Daardoor leer je wel de waarde van geld kennen.”


Sparen is geen optie

Karin en Pascal vinden sparen geen optie op dit moment, vanwege de lage spaarrente. Karin begrijpt dat het belangrijk is om een buffer te hebben voor onvoorziene zaken, waar je altijd bij kan. Maar, zegt Pascal: “Het geld wordt wel minder waard op de spaarrekening.” Dat komt door de lage spaarrente, welke de inflatie niet bijhoudt.

Vonden ze het destijds niet spannend, om te beginnen met beleggen? Karin: “Ik heb al veel en altijd wel risicovol belegd. Nu bij Semmie zit ik in de meest offensieve portefeuille, maar dat is nog steeds een stuk minder risicovol natuurlijk.” Pascal: “Ik ben een stuk voorzichtiger en koos daarom voor de gemiddelde portefeuille. Bij Semmie vind ik het heel fijn dat ik het uit handen kan geven en het niet zelf constant in de gaten hoef te houden. En ik heb gewoon een prima rendement.” Karin houdt wel de beurs in de gaten, maar niet nauwlettend: “Je hoeft echt niet elke dag te controleren hoe het met de beurs gaat, maar ik leer Pascal wel de marktbewegingen af en toe in de gaten te houden. Als je dan nog wat geld achter de hand hebt, kun je het bijstorten op je beleggingsrekening.” Daarnaast hebben ze ook de maandelijkse automatische incasso ingesteld: “Een klein bedrag van € 50 iedere maand kan er wel vanaf”, vertelt Pascal.

Pascal belegt voor de studieschuld die hij straks terug moet betalen. “Het rendement komt nu met pieken en dalen, maar uiteindelijk over de lange termijn kan ik er mijn schuld mee afbetalen.” Daarnaast denkt hij ook al na over de aanschaf van een huis of nog verder in de toekomst: een pensioen. Dat laatste is tevens waarvoor Karin belegt. “Ik ben zzp’er geweest en mijn pensioenpotje is opgegaan tijdens de scheiding. Nu moet ik 15 á 20 jaar pensioen goedmaken. Het ligt nog wel ver in de toekomst, maar komt ook steeds dichterbij.”


Elkaar helpen

Karin en Pascal zijn op elkaar aangewezen. Samen hebben ze veel meegemaakt, maar nu Karin alweer vier jaar werkt gaat het een stuk beter. Karin: “We beleggen en hebben nu geld achter de hand. We zijn noodgedwongen veel bezig geweest met geld.” Pascal vult aan met een positieve noot: “En je bent bijna uit de schulden. We zijn goed op weg.” Beiden helpen elkaar, ook op financieel gebied: “Als ik het niet red om voldoende pensioen bij elkaar te sparen, draagt Pascal daaraan bij. En ik spring nu voor hem bij, voor zijn studie. Dat is de afspraak die we hebben gemaakt: we zorgen nu voor elkaar, en straks ook.”


Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Ook interessant voor jou?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2019. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.