Money facts

Kleine uitgaven kosten ook veel geld

Door Thomas van der Lee op 11 oktober 2021 - leestijd: 3 min
Kleine uitgaven kosten ook veel geld
Money facts

Een vers kopje koffie voor onderweg, lekker lunchen in ’t weekend, een avondje bioscoop of een Spotify-abonnement. Het zijn de normaalste zaken van de wereld om je geld aan uit te geven. En dat gaat vaak makkelijker dan gedacht want het zijn één voor één kleine uitgaven.


De latte-factor

Maar hoeveel geld zou je overhouden als je die kleine uitgaven niet zou doen? Dat vroeg de Amerikaan David Bach zich ook af. Hij kwam vervolgens met het begrip ‘latte-factor’, wat hij voor het eerst opdook in zijn gelijknamige boek.

Het begrip ‘latte-factor’ is een overkoepelend begrip voor de kleine uitgaven die je ongemerkt doet. Dit kunnen kleine uitgaven zijn die je elke dag routinematig doet. Dit kan het kopen van een broodje in de kantine op school of op het werk zijn, of een latte macchiato na die lunch.

Dat laatste is iets wat veel Amerikanen doen. Vandaar ook dat dit fenomeen de ‘latte-factor’ wordt genoemd. Die latte macchiato’s zijn vaak nog prijzig, soms wel €5 á €6 per beker. Als je thuis een thermosfles met koffie zou vullen in plaats van dat je elke dag buiten de deur een bakkie haalt, dan zou je zo makkelijk €25 á €30 per week kunnen besparen. Dat kan makkelijk oplopen tot €1.500 per jaar. Smeer je je eigen broodjes en vul je een flesje met water, dan bespaar je mogelijk nog meer.


Het bedrag van je kopje koffie beleggen

De term latte-factor wordt steeds vaker genoemd als het over personal finance gaat. Want als jij stopt met je dagelijkse kopje koffie (of afscheid neemt van andere ‘overbodige’ kleine kosten), dan zou dat een mooi bedrag opleveren én het kan een serieuze bijdrage leveren aan het bereiken van financiële onafhankelijkheid.

Let maar op: als je deze kleine bedragen namelijk zou gaan beleggen zou dit je uiteindelijk niet alleen geld besparen, maar ook nog eens geld kunnen opleveren.

Laten we eens gaan rekenen. Schaf je dagelijkse kopje koffie (of een andere kleine dagelijkse uitgave) af en bespaar zo €6. Per werkweek zou dit je €30 besparen, en uitgaande van 4 weken per maand wordt dit toch al snel €120. Nemen we aan dat je carrière 30 jaar duurt dan spreken we over serieuze bedragen:

Je kopje koffie beleggen<br>

Bron: Berekenhet.nl


Met een gemiddeld rendement van 5% per jaar zou je uiteindelijk uitkomen op €100.000! Dat is een flink bedrag door alleen al je kopje koffie te beleggen. Kan je nagaan wat je kan bereiken als je ook je eigen broodjes zou gaan smeren en niet meer die snack op het station zou halen. Er moet natuurlijk wel gezegd worden dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.


Ontneem jezelf niet alle geluksmomentjes

Het totaalbedrag van €100.000 is toch een flink bedrag. Maar moet je daarvoor jezelf alle geluksmomentjes ontnemen? Dat is aan jezelf. Ben je er volledig opgericht om Financieel Onafhankelijk te worden (en het liefst zo snel mogelijk), dan is het een serieuze optie om op deze manier zoveel mogelijk te besparen en te investeren.


Lees ook: FIRE: Op weg naar financiële onafhankelijkheid


Maar je kunt er ook voor kiezen om een leven te leven dat meer in balans is. In plaats van dat je FIRE nastreeft, streef je HOT na: Happy, Opportunity-rich en Time-rich. HOT is gericht op balans: balans in het leven, in geluk, in werk/vrije tijd en in waar je je middelen aan uit geeft.


Semmie helpt je op weg

Of je FIRE of HOT nastreeft is aan jou, wat beide stromingen wel in overeenkomst hebben is dat beleggen er een belangrijk onderdeel van is. En daar helpt Semmie graag bij. Want Semmie is er voor iedereen die wil werken aan zijn of haar financiële toekomst, ongeacht je doel of wat je kennis of ervaring is. Wij geven je de mogelijkheid om op professionele wijze zelf vermogen op te bouwen. Het enige wat jij moet doen, is je kopje koffie laten staan!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het