Insights

Wat bepaalt de koers van je beleggingen?

Door Thomas van der Lee op 10 augustus 2021 - leestijd: 5 min
Wat bepaalt de koers van je beleggingen?
Insights

Beleggen draait vooral om rendement, en rendement behaal je in de regel als koersen stijgen. Koersontwikkeling is dus enorm belangrijk voor beleggers. Koersen bewegen alleen niet magisch op en neer, al lijkt het soms wel als je er van een afstand naar kijkt, er zit veel meer achter.

De koers van een belegging is de prijs waarvoor deze verhandeld wordt en komt tot stand door vraag en aanbod. Dit maakt de beurs vergelijkbaar met andere economische markten.Wanneer een belegging wordt verkocht, wisselen koper en verkoper geld in voor de belegging (bijvoorbeeld een aandeel). De prijs waarvoor het aandeel wordt gekocht, wordt de nieuwe marktprijs. Wanneer een tweede aandeel wordt verkocht, wordt deze prijs de nieuwste marktprijs, en ga zo maar door. Is de koers hoger dan op het moment dat jij een belegging hebt aangekocht, dan maak je winst. Is de koers lager, dan sta je op verlies.


Wat zorgt voor koersbewegingen?

In de tussentijd bewegen koersen omhoog, omlaag of als er weinig tot niets gebeurt opzij. Maar dat doen ze niet zonder reden. Op die bewegingen zijn verschillende factoren van invloed, die we één voor één behandelen.

  • Economische ontwikkelingen
  • Het sentiment
  • Bedrijfsnieuws
  • Sectorontwikkelingen


1. Economische ontwikkelingen

In de financiële wereld en ook in de beleggingswereld wordt vaak gepraat over de ‘huidige status van de economie’. Maar wat is de economie precies? Economie is een wetenschap die zich bezighoudt met de keuzes en het gedrag van mensen, bedrijven en overheden bij het consumeren en produceren.

We vinden economische groei belangrijk. Want als de economie groeit, groeit onze welvaart ook.

Hoe de economie zich ontwikkelt is belangrijk voor de beurskoersen. Als het beter gaat met de economie is er meer geld beschikbaar en kunnen er meer beleggingen worden gekocht. Dat zorgt voor een prijsstijging. Is er onduidelijkheid over hoe de economie zich gaat ontwikkelen of is er veel onzekerheid, dan overwegen minder beleggers om beleggingen aan te kopen, of zelfs te verkopen.

Ook inflatie is van groot belang bij koersontwikkeling. Inflatie is het duurder worden van producten of diensten. Daardoor krijg je in een bepaalde periode minder voor hetzelfde geld in vergelijking met een periode ervoor (bijvoorbeeld een maand of een jaar). Wanneer de inflatie (sterk) stijgt zal dat de winst van ondernemingen onder druk zetten. Minder winst is minder winstuitkering (dividend) voor beleggers.

Om de inflatie de kop in te drukken spelen centrale banken met de rente. Maar een hogere rente betekent ook weer hogere leningen én dat sparen interessanter wordt, dat is weer slecht voor de beurskoersen.


2. Het sentiment

Sentiment is een gevoel of een stemming. Het wordt vaak bepaald door emoties. En zoals we eerder al stelden, zijn emoties een slechte raadgever. Maar het gevoel van beleggers heeft wel een grote invloed op de ontwikkeling van koersen. Is er een groot vertrouwen onder beleggers in de (nabije) toekomst dan zullen koersen stijgen. Er is dan ook wel sprake van een bullmarket. Is het sentiment negatief, bijvoorbeeld doordat er veel onzekerheid heerst of dat er een crisis is uitgebroken, dan spreken we van een bear market.


3. Bedrijfsnieuws

Natuurlijk hebben bedrijven zelf ook invloed op hun eigen aandelenkoers. Dat hangt veelal af van hoe het bedrijf presteert maar ook van de beslissingen die bedrijven nemen. Beursgenoteerde bedrijven worden verplicht om viermaal per jaar financiële cijfers te verstrekken: de kwartaal-, halfjaar- en jaarcijfers. Dit zijn overzichten van wat er in de betreffende periode in een organisatie is gebeurd. Ook zijn ze verplicht om belangrijke informatie te delen met de buitenwereld. Dat kan bijvoorbeeld betrekking hebben op overnames. Zijn het positieve berichten, dan stijgen koersen in het algemeen. Is het negatief, dan dalen de koersen.


4. Sectorontwikkelingen

Een laatste punt wat ervoor zorgt dat de koers van beleggingen beweegt zijn ontwikkelingen in een specifieke sector. Dit betekent dat een bedrijf afhankelijk is van de ontwikkelingen van bedrijven die in dezelfde sector acteren. Het kan zo zijn dat bedrijven indirect meeprofiteren van de goede resultaten van soortgelijke bedrijven. De afgelopen tijd hebben techbedrijven als Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) en Facebook enorme koersstijgingen doorgemaakt. In hun kielzog worden de koersen van kleinere techbedrijven gestuwd.


Momentum

Naast het vraag en aanbod, wat door bovenstaande 4 factoren wordt bepaald, is er ook nog zoiets als momentum. Momentum geeft de snelheid aan waarmee koersen stijgen of dalen. Wanneer het momentum positief is, dan heeft er in korte tijd een flinke koersstijging plaatsgevonden. Is het momentum negatief, dan is de koers flink lager ten opzichte van een vorige periode. Als het momentum positief blijft, en koersen blijven stijgen, dan zal dat op zichzelf ook een aanzuigend effect hebben.

De koersstijging an sich geeft een positief beeld en het wordt aantrekkelijk voor nieuwe beleggers om hun geld ook te investeren in de belegging. Een negatief momentum kan juist een afschrikwekkend effect hebben waardoor de koers nog sneller daalt, zonder enige gegronde reden.


Semmie en koersontwikkelingen

De ontwikkeling van koersen zijn belangrijk voor het rendement dat wordt behaald. Daarom houden we bij Semmie de (economische) ontwikkelingen dan ook altijd goed in de gaten. Als koersen stijgen en onze beleggingen meer waard worden dan is het natuurlijk mooi, maar bij koersdalingen raken we niet in paniek. We weten namelijk dat koersdalingen erbij horen en kijken altijd naar de achterliggende redenen waarom iets gebeurt. Daarom kunnen we ook zeggen dat onze analisten actief bezig zijn om de beste beslissingen te maken zodat jij rustig achterover kan leunen!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het