Beleg je voor de lange termijn dan horen koersdalingen erbij. De beurs biedt beleggers namelijk weinig zekerheden en een positief rendement is helaas niet gegarandeerd. Maar daar beleg je wel voor. Dan is het natuurlijk zonde als je de koersen ziet dalen. Zeker als dat ook nog heel snel gaat. Gelukkig leert de geschiedenis ons dat koersdalingen hartstikke normaal zijn en er een grote kans is dat het uiteindelijk allemaal weer goed komt.
Bij Semmie geloven we in beleggen voor de lange termijn. Dit komt doordat koersen door de jaren heen vooral zijn gestegen en beleggingen meer waard zijn geworden.
Om die ontwikkeling duidelijk in kaart te brengen, kijken we vooral naar de ontwikkeling van aandelen wereldwijd, en niet enkel naar de Nederlandse markt. Ondanks dat we een Nederlandse vermogensbeheerder zijn. De AEX laten we dus links liggen (ook omdat er redelijk wat haken en ogen zitten aan de bruikbaarheid van de AEX), en beursprestaties vergelijken we met de wereldwijde ontwikkeling van de aandelenmarkten. Zo krijg je het beste inzicht in hoe financiële markten zich ontwikkelen, maar ook in wat de invloed is van koersdalingen op de totale ontwikkeling.
We maken bij onze analyses vaak gebruik van de MSCI World Index. De MSCI World Index is een wereldwijde aandelenindex en is samengesteld uit ruim 1.540 aandelen uit 23 ontwikkelde (westerse) landen. Deze index is in 1978 opgericht en de grafiek hieronder toont de ontwikkeling van aandelen van de afgelopen 40 jaar.
Allereerst tonen we deze ontwikkeling in een rechte lijn:
Bron: Backtest.
Deze weergave is op de beginwaarde en eindwaarde na verre van correct. Dit komt doordat de waarde van beleggingen nooit in een rechte lijn stijgt. Er gebeurt namelijk genoeg op de beurs: soms stijgen koersen langzaam, soms snel en soms dalen ze.
Hieronder zie je de daadwerkelijke ontwikkeling van de MSCI World Index in de afgelopen 40 jaar:
Bron: Backtest.
Sinds de oprichting van de MSCI World Index zie je dat deze flink is gegroeid. De waarde van de aandelen waar de index uit bestaat is dan ook enorm toegenomen. Maar wat je ook ziet, is dat er geen sprake is van een continue stijging: koersdalingen horen er ook bij. We geven graag wat meer informatie over die dalingen zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over je beleggingen wanneer die dalingen plaatsvinden.
Doorgaans is het koersverloop op de beurs een resultaat van vraag en aanbod. De koers stijgt als er meer vraag dan aanbod is. Dit hebben we de afgelopen jaren (coronacrisis uitgezonderd) gezien. We legden met z’n allen meer en meer in en daardoor stegen koersen naar recordhoogtes. Beleggers die nog niet veel ervaring op beurs hebben zijn hierdoor verwend geraakt: koersen leken namelijk enkel maar te kunnen stijgen.
Maar als er meer aanbod dan vraag is dan daalt de koers. Onverwachte gebeurtenissen, angst en onzekerheid kunnen dit proces versnellen. Deze factoren hebben namelijk invloed op het beleggerssentiment. Een negatief sentiment kan leiden tot snelle en flinke koersdalingen omdat men van zijn beleggingen af wilt voordat die beleggingen nog minder waard worden.
Deze koersdalingen worden correcties genoemd. En hoe graag we ook zouden willen dat de beurs enkel stijgt weten we dat correcties normaal zijn bij beleggen. En het is belangrijk dat jij dat ook weet.
Een correctie is een flinke daling van de beurskoersen (10% tot 20%) in een zeer korte tijd. Een correctie komt vaak voor na een periode van (sterke) stijging van de beurskoersen. Op het moment dat er een correctie plaatsvindt dalen de koersen vervolgens naar een meer realistische waarde.
De aanleiding hiervan is vaak een onvoorziene gebeurtenis met grote gevolgen (een zwarte zwaan), of een combinatie van factoren (bijvoorbeeld een hoge inflatie en politieke onrust). Correcties die eerder hebben plaatsgevonden, vonden onder andere plaats tijdens de internetbubbel in 2000, de kredietcrisis in 2008 en recenter de coronacrisis (2020).
Wat beleggers moeten weten is dat koersen kunnen stijgen en koersen kunnen dalen. Als ze dalen in zeer korte tijd is het even door de zure appel heen bijten, maar vaak vindt er ook weer een (sterk) herstel plaats. Dit wordt een elastisch effect genoemd. Als de waardes, van bijvoorbeeld aandelen, te snel dalen dan worden ze interessant voor koopjesjagers waardoor ze ook weer sneller stijgen. Uiteindelijk zal dit jojo-effect ertoe leiden dat de waardes van aandelen op een realistisch niveau komen: ze vertegenwoordigen dan meer de daadwerkelijke waarde van het bedrijf.
Wist je dat?
De MSCI World Index op het dieptepunt in 2020 ruim 30% had ingeleverd sinds de start van dat jaar? Uiteindelijk werd 2020 afgesloten met een positief rendement van 6,9%!
Ondanks dat het schrikken is wanneer je ziet dat er op de korte termijn een flinke hap uit je rendement is genomen, of wanneer je rendement negatief is, is dit volstrekt normaal beursgedrag waar je je niet meteen veel zorgen over hoeft te maken.
Dit valt aan te tonen door te kijken naar de Amerikaanse S&P 500 index. De S&P 500 is, naast de MSCI World Index, een door beleggers veelgebruikte maatstaf voor de ontwikkeling van de financiële markten en volgt de aandelen van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.
Sinds 1946 is deze index 84 keer gedaald met een percentage van 5% tot 10%. Dat is gemiddeld dus meer dan één keer per jaar. Gelukkig herstelt de markt zich meestal snel van deze bescheiden dalingen. De gemiddelde tijd die nodig is om van die verliezen te herstellen, is één maand. Het is zelfs zo dat er grotere verliezen zijn gemaakt, maar ook daar is de index van hersteld (al duurt dat herstel natuurlijk wel langer):
Dalingen van de S&P 500 index sinds 1946:
Daling: |
Aantal van deze dalingen: |
Gemiddelde hersteltijd in maanden: |
5% tot 10%: |
84 |
1 |
10% tot 20%: |
29 |
4 |
20% tot 40%: |
9 |
14 |
40% of meer: |
3 |
58 |
Bron: Cnbc.com. |
Dalingen van 10%-20% zijn 29 keer voorgekomen (dat is ongeveer eens in de 2,5 jaar sinds 1946), 20%-40% negen keer (ongeveer eens in de 8,5 jaar) en 40% of meer drie keer (elke 25 jaar). Let er wel op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst bieden.
In onrustige tijden is het fijn om wat houvast te hebben. We geven je dan ook graag wat tips om met koersdalingen om te gaan:
Beleggen doe je voor de lange termijn, dus dan is het belangrijk dat je weet dat (flinke) koersdalingen erbij horen. Koersen kunnen namelijk niet enkel stijgen, ze dalen ook.
In het begin van dit artikel verwezen we naar de ontwikkeling van de MSCI World Index van de afgelopen 40 jaar. Zo’n stijging gaat met horten en stoten.
Zie beleggen daarom als het beklimmen van een ladder. Stapje voor stapje ga je omhoog, maar eens in de tijd maak je een kleine uitglijder en ga je weer een aantal treden naar beneden. Maar de top van de ladder daar werk je naar toe, daar ligt je beleggingsdoel. En des te langer je de tijd hebt, des te groter de kans is dat je de top van de ladder bereikt!
Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.
Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.
Hoe werkt het